Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Schimbarea manualelor școlare se va încheia în 2017. Din septembrie, cărțile vor exista și în format digital pe site-ul Ministerului Educației

Publicat

elevi

Schimbarea manualelor se va încheia în 2017, metodologia privind noile cărţi şcolare şi calendarul înlocuirii acestora urmând să fie supuse dezbaterii publice începând de săptămâna viitoare, a declarat vineri, pentru Mediafax, ministrul Educaţiei Naţionale, Remus Pricopie.

„Săptămâna viitoare, vom supune dezbaterii publice metodologia privind noile manuale, plus componenta digitală, şi calendarul pentru schimbarea acestora. Potrivit calendarului, schimbarea manunalelor este prevăzută să se încheie în 2017”, a spus ministrul Pricopie.

Potrivit demnitarului, din septembrie, copiii vor avea manual în format clasic, pe masă, iar pe pagina de internet, manuale.edu.ro, vor exista manualele în format digital.

„Vom avea atât cărţi în format pdf, dar şi de aplicaţii multimedia. Studiile au arătat că elevii învaţă mai rapid atunci când se folosesc instrumentele digitale. Atunci când copiii văd într-un film cum funcţionează sistemul solar, înţeleg mai uşor lecţia decât atunci când privesc o poză dintr-o carte”, a explicat Pricopie, precizând că şcoala nu poate rămâne ancorată în structuri vechi, rigide.

Ministerul Educaţiei Naţionale (MEN) informa în aprilie că intenţionează să introducă manuale noi în preuniversitar, începând cu 2013-2014, ca urmare a realizării de noi programe şcolare, şi că bugetul pentru achiziţionarea cărţilor retipărite este de 20 de milioane de lei pentru anul şcolar următor.

MEN a precizat că a alocat, anual, bani pentru completarea stocului de manuale şcolare, bugetele destinate achiziţionării cărţilor retipărite fiind între 10.059.113 de lei şi 24.519.539 de lei în intervalul 2008-2013.

Referitor la manualele şcolare noi, ministerul a arătat că o primă etapă este demararea procesului de selecţie a proiectelor de manuale şcolare pentru clasa I. În acest sens, Ministerul Educaţiei Naţionale are în curs de aprobare o Metodologie privind evaluarea proiectelor de manuale şcolare pentru învăţământul preuniversitar.

MEN a mai arătat că, prin acest act normativ, se intenţionează asigurarea manualelor şcolare corecte şi de calitate, în conformitate cu programele şcolare în vigoare pentru fiecare disciplină/ modul de pregătire profesională şi cu planurile-cadru.

Totodată, MEN urmăreşte ca proiectul de manual şcolar să fie realizat astfel încât utilizarea acestuia în procesul de predare-învăţare-evaluare să fie independentă de folosirea unor auxiliare curriculare.

Ministerul a mai precizat că din 2006 nu a mai organizat nici o sesiune de evaluare a proiectelor de manuale şcolare/licitaţii pentru achiziţionarea manualelor şcolare noi.

În sistemul de învăţământ preuniversitar românesc figurează, la ora actuală, 1.491 de titluri de manuale şcolare, dintre care 293 pentru învăţământul primar, 386 pentru gimnaziu, 339 pentru ciclul inferior al liceului şi 473 pentru ciclul liceal superior.

Sursa: Mediafax

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax