Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Schimbări importante în desfășurarea examenelor pentru obținerea permisului de conducere. Proiect, la Senat

Publicat

scoala soferi

Parlamentarii propun mai multe schimbări în legislația privind obținerea permisului de conducere. O primă modificare constă în separarea pregătirii teoretice de pregătirea practică. Astfel, elevul va avea posibilitatea să înceapă efectiv pregătirea practică și după susținerea examenului de promovare a probei teoretice, cu condiția finalizării pregătirii teoretice. 

De asemenea, instructorul auto ar putea fi prezent în mașina de examen în momentul în care se susține examenul de către candidați. Nu în ultimul rând, susținerea examenului pentru obținerea permisului de conducere ar putea fi făcută oriunde în țară. 

Propunerea legislativă privind modificarea și completarea Ordonanței de Urgență nr.195 din 12 decembrie 2002 privind circulația pe drumurile publice*) – republicată, a fost înregistrată la Senat pentru dezbatere în 8 iunie.

Potrivit inițiatorilor, un grup de parlamentari de la USR și PNL, proiectul propune adaptarea legislației la realitatea existentă în România, în sensul că separă desfășurarea pregătirii teoretice și a susținerii examenului teoretic de desfășurarea pregătirii practice și a susținerii examenului practic.

„Necesitatea acestei modificări vine din faptul că timpul de așteptare dintre examenul teoretic și examenul practic este mult prea mare.

Propunerea legislativă prevede posibilitatea ca după susținerea probei teoretice de către candidați, aceștia să înceapă pregătirea practică în cadrul școlii de șoferi.

După finalizarea pregătirii în cadrul școlii de șoferi, candidații completează dosarul de susținere a examenului pentru obținerea permisului de conducere cu un document întocmit de către școala de șoferi din care să rezulte că elevul a finalizat cursurile practice ale școlii de șoferi și că a absolvit evaluarea dată de acesta în cadrul școlii de șoferi”, se precizează în expunerea de motive.

O altă propunere este aceea ca un instructor din cadrul școlii de conducători auto să participe la examenul susținut de către un candidat pentru obținerea permisului de conducere auto, având un rol în cadrul comisiei de evaluare. Rolul acestuia va fi stabilit prin modificarea legislației secundare de către Ministerul Administrației și Internelor.

„Propunerea aceasta este necesară pentru că va crește siguranța candidaților în actul de conducere pe timpul examenului prin prezența lângă ei a instructorului auto dar și responsabilitatea instructorului care va avea oportunitatea să evalueze direct modul în care a fost pregătit cursantul pentru examen.

Astfel, instructorul auto își poate perfecționa încontinuu metoda de pregătire a viitorilor șoferi”, se mai precizează în expunerea de motive.

Nu în ultimul rând, proiectul prevede ca examenul pentru obținerea permisului de conducere să poată fi susținut oriunde în țară.

„Necesitatea acestei modificări legislative vine din faptul că tinerii, principala categorie care dă examenul pentru obținerea unui permis de conducere, sunt într-o continuă mișcare în căutarea unui loc de muncă mai bun dar și pentru continuarea studiilor la facultățile cele mai bune din țară.

Acum legislația prevede că poți da examenul pentru obținerea permisului de conducere în municipiul reședință de județ, în care candidații își au domiciliul sau reședința, sau în alte localități din județ stabilite prin ordinul prefectului acelui județ.

Digitalizarea sistemului de evidență a populației, a sistemului de evidență a permiselor de conducere este un alt motiv care ar permite candidaților să participe la examenul pentru obținerea permisului de conducere auto în orice locație din România unde se organizează examene și la orice Serviciu Public Regim Permise de Conducere și Înmatriculare Vehicule (SRPCIV) din județe”, mai explică inițiatorii proiectului.

sursa: senat.ro 

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.


Publicitate

EVENIMENT

FOTO: De Ziua Drapelului Național, jandarmii montani din Șugag au arborat tricolorul pe cel mai înalt vârf din județul Alba

Publicat

Cu ocazia zilei de 26 iunie – „Ziua Drapelului Național”, jandarmii montani din cadrul Postului de Jandarmi Montan Șugag au arborat drapelul național pe Vârful lui Pătru din Munții Șureanu.

Tricolorul a fost arborat astfel pe cel mai înalt vârf din județul Alba, la altitudinea de 2.130 de metri.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Guvernul Ungariei a creat în Transilvania o structură completă de învăţământ în limba maghiară, de la creșă la universitate

Publicat

„Cu sprijinul Guvernului ungar, în Transilvania a fost creată o structură educaţională maghiară completă, de la creşă până la universitate”, a anunțat secretarul de stat responsabil pentru politici naţionale în cadrul Cancelariei premierului ungar, Árpád János Potápi.

Declarația a fost făcută cu prilejul  inaugurării unui centru romano-catolic, cu program prelungit pentru preşcolari, „Casa Márton Áron”, la Miercurea Nirajului.

Politicianul a mai spus că în paralel cu acest eveniment, la Universitatea Sapientia din Târgu Mureş s-a desfăşurat ceremonia de încheiere a anului universitar, instituţie de învăţământ superior care a fost înfiinţată în urmă cu 22 de ani cu sprijinul statului ungar, potrivit G4Media.ro, care citează Rador.

„Datorită programului de dezvoltare a grădiniţelor din Bazinul Carpatic, care se află acum în cea de-a patra etapă, în Transilvania a fost creată şi consolidată o structură educaţională completă de limba maghiară.

Este bine să vedem aceste realizări. Dacă ar fi să scriem pe câte o pagină toate realizările pe care le-am făcut în ultimii 12 ani – şi mă refer doar la investiţii, nu la programe, ci la renovări şi investiţii finalizate, concrete -, atunci am putea citi o carte sau o publicaţie de 100.000 de pagini”, a declarat secretarul de stat.

Potrivit acestuia, în Transilvania, în cadrul programului au fost construite 103 grădiniţe noi şi renovate 376, cu o investiţie totală de aproximativ 33 de miliarde de forinţi (82,21 milioane euro).

Potrivit lui Árpád János Potápi, din cauza dificultăţilor economice din regiune, care nu se observă cu adevărat în Ungaria, cel mai important lucru este acum finalizarea investiţiilor începute.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

FOTO: IA mea, mândrIA mea – Sărbătoarea iei, ca simbol național, la Sebeș

Publicat

Primăria Municipiului Sebeș, alături de Centrul Cultural „Lucian Blaga” și Biblioteca Municipală „Lucian Blaga” Sebeș au dat startul celei de a VI-a ediții a Bibliotecii de vacanță, prima zi fiind dedicată Sărbătorii Iei. În fiecare an, pe data de 24 iunie se celebrează Ziua Universală a Iei, odată cu sărbătoarea de Sânziene.

Cu nostalgie am privit spre lumea satului românesc de altădată prin expoziția tematică de carte și obiecte tradiționale „Poftiți de vedeți!”. Împreună am descoperit simbolistica iei și a sărbătorii Sânzienelor în cadrul Atelierul de lectură „La povești în jurul mesei”, iar copiii au personalizat ii de poveste la atelierul de creație „Mândru-i portul românesc”.

Atelierele au fost găzduite de grădina Muzeului Municipal „Ioan Raica”, gazda „Bibliotecii de vacanță” și în acest an. Au dat emoție sărbătorii, oferind un mini-recital de muzică ușoară și populară, Grupul folcloric „Felician Fărcașiu” și Școala de muzică „DoReMi” Sebeș, proiecte susținute de Centrul Cultural „Lucian Blaga” Sebeș în colaborare cu profesorii Alexandra și Adrian Pamfilie.

Au fost alături de noi inimoșii voluntari, implicați cu suflet și dăruire în proiectul nostru estival. Ca în fiecare an, primarul  Dorin Nistor i-a salutat pe micii cititori ai bibliotecii municipale, urându-le succes la activități și vacanță plăcută!

Organizatori:

  • Primăria Municipiului Sebeș
  • Centrul Cultural „Lucian Blaga” Sebeș
  • Biblioteca Municipală „Lucian Blaga” Sebeș
  • Muzeul Municipal „Ioan Raica” Sebeș

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Mirel Manea Orchestra, la Dante Cafe&Dine. Singurul artist român care a filmat un videoclip la Colosseum vine la Alba Iulia

Publicat

Dante Cafe&Dine din Alba Iulia găzduiește în data de 29 iulie 2022, de la ora 20.00, un eveniment extraordinar, marca Mirel Manea Orchestra. MC Kotto va fi responsabilul cu muzica și buna dispoziție și el este cel care va deschide super-petrecerea. 

Locurile sunt limitate, iar rezervările se pot face la telefon 0748.688.600, la office@dantealbaiulia.ro, pe Facebook sau direct la restaurant, pe strada Aurel Vlaicu nr. 35, în Alba Iulia.

Prim-trompetistul Filarmonicii de Stat Botoșani, Mirel Manea, este primul artist român care a obținut permisiunea autorităților italiene pentru a cânta şi filma pe celebra scenă antică de la Colosseum, monument istoric mondial protejat, emblemă a fostului Imperiu Roman, al Romei şi lumii moderne actuale.

Mirel Manea a cântat, de asemenea, pe cele mai frumoase scene ale lumii, inclusiv în faţa Papei Ioan Paul al II-lea în Piaţa San Pietro, iar acum vine la Dante Cafe&Dine.

Potrivit staff-ului artistului botoșănean, doar cinci trupe sau soliști au mai filmat la Colosseuum, de-a lungul timpului: Beatles, Paul McCartney, Ray Charles, Andrea Bocelli & invitații săi și Biagio Antonacci.

YouTube video

A dorit și celebra Beyonce să realizeze câteva cadre în celebrul monument antic, dar a fost refuzată de autoritățile italiene.

În 29 iulie, publicul din Alba Iulia îl poate urmări într-un eveniment unic, găzduit de Dante Cafe&Dine.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Statistici T5

Parteneri Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax