Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Schimbări importante în desfășurarea examenelor pentru obținerea permisului de conducere. Proiect, la Senat

Publicat

scoala soferi

Parlamentarii propun mai multe schimbări în legislația privind obținerea permisului de conducere. O primă modificare constă în separarea pregătirii teoretice de pregătirea practică. Astfel, elevul va avea posibilitatea să înceapă efectiv pregătirea practică și după susținerea examenului de promovare a probei teoretice, cu condiția finalizării pregătirii teoretice. 

De asemenea, instructorul auto ar putea fi prezent în mașina de examen în momentul în care se susține examenul de către candidați. Nu în ultimul rând, susținerea examenului pentru obținerea permisului de conducere ar putea fi făcută oriunde în țară. 

Propunerea legislativă privind modificarea și completarea Ordonanței de Urgență nr.195 din 12 decembrie 2002 privind circulația pe drumurile publice*) – republicată, a fost înregistrată la Senat pentru dezbatere în 8 iunie.

Potrivit inițiatorilor, un grup de parlamentari de la USR și PNL, proiectul propune adaptarea legislației la realitatea existentă în România, în sensul că separă desfășurarea pregătirii teoretice și a susținerii examenului teoretic de desfășurarea pregătirii practice și a susținerii examenului practic.

„Necesitatea acestei modificări vine din faptul că timpul de așteptare dintre examenul teoretic și examenul practic este mult prea mare.

Propunerea legislativă prevede posibilitatea ca după susținerea probei teoretice de către candidați, aceștia să înceapă pregătirea practică în cadrul școlii de șoferi.

După finalizarea pregătirii în cadrul școlii de șoferi, candidații completează dosarul de susținere a examenului pentru obținerea permisului de conducere cu un document întocmit de către școala de șoferi din care să rezulte că elevul a finalizat cursurile practice ale școlii de șoferi și că a absolvit evaluarea dată de acesta în cadrul școlii de șoferi”, se precizează în expunerea de motive.

O altă propunere este aceea ca un instructor din cadrul școlii de conducători auto să participe la examenul susținut de către un candidat pentru obținerea permisului de conducere auto, având un rol în cadrul comisiei de evaluare. Rolul acestuia va fi stabilit prin modificarea legislației secundare de către Ministerul Administrației și Internelor.

„Propunerea aceasta este necesară pentru că va crește siguranța candidaților în actul de conducere pe timpul examenului prin prezența lângă ei a instructorului auto dar și responsabilitatea instructorului care va avea oportunitatea să evalueze direct modul în care a fost pregătit cursantul pentru examen.

Astfel, instructorul auto își poate perfecționa încontinuu metoda de pregătire a viitorilor șoferi”, se mai precizează în expunerea de motive.

Nu în ultimul rând, proiectul prevede ca examenul pentru obținerea permisului de conducere să poată fi susținut oriunde în țară.

„Necesitatea acestei modificări legislative vine din faptul că tinerii, principala categorie care dă examenul pentru obținerea unui permis de conducere, sunt într-o continuă mișcare în căutarea unui loc de muncă mai bun dar și pentru continuarea studiilor la facultățile cele mai bune din țară.

Acum legislația prevede că poți da examenul pentru obținerea permisului de conducere în municipiul reședință de județ, în care candidații își au domiciliul sau reședința, sau în alte localități din județ stabilite prin ordinul prefectului acelui județ.

Digitalizarea sistemului de evidență a populației, a sistemului de evidență a permiselor de conducere este un alt motiv care ar permite candidaților să participe la examenul pentru obținerea permisului de conducere auto în orice locație din România unde se organizează examene și la orice Serviciu Public Regim Permise de Conducere și Înmatriculare Vehicule (SRPCIV) din județe”, mai explică inițiatorii proiectului.

sursa: senat.ro 

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax