Connect with us
Publicitate

EDUCAȚIE

Schimbări la ADMITERE LICEU: se vor putea organiza examene de admitere la toate liceele. Condiții

Publicat

Admitere liceu: în proiectul de lege privind modificările în Educație, varianta în discuții la ministerul condus de Ligia Deca, se are în vedere opțiunea pentru toate liceele de organizare a examenului de admitere la liceu.

Dacă în formula anterioară, când era ministru Sorin Cîmpeanu, se discuta de această variantă doar pentru colegiile naționale, acum testări de admitere ar putea organiza toate liceele, potrivit unor surse citate de edupedu.ro.

Concursul de admitere ar urma să fie organizat pe 90% dintre locuri pentru clasele la care a fost concurență în sesiunile anterioare. De exemplu, dacă pe 26 de locuri la o clasă au fost 27 de candidați la sesiunea anterioară, liceul poate decide organizarea examenului de admitere.

Examenul ar consta în două probe scrise, cu subiecte aferente fiecărei specializări din fiecare profil, standardizate la nivel național, de către minister, prin CNPEE. Gradul de dificultate va fi mai mare ca la Evaluarea Națională pentru toate disciplinele.

Vezi și EVALUARE NAȚIONALĂ 2023: Modele de subiecte la Română și Matematică, pentru elevii de clasa a VIII-a, publicate de minister

De exemplu, pentru examen de admitere în clasa a IX-a, matematică-informatică, probe de informatică și matematică. La științele naturii, chimie și biologie sau matematică și biologie.

Tot liceele ar putea stabili procentul de pondere a notei de la Evaluare Națională și al celui de la examenul de admitere. De asemenea, pot decide drept criteriu și doar media de la repartizarea computerizată.

Dacă noua lege va intra în vigoare din 2023, examenul de admitere la liceu se va aplica pentru elevii care dau admitere în 2028.

Procedura pentru elevii care nu ocupă loc la liceu

În cazul elevilor care nu intră la liceu după admitere la concurs sau nu se înscriu la acesta, ei participă la repartizarea computerizată, organizată după examenul de admitere, pe baza notelor de la Evaluare Națională.

La liceele vocaționale, vor trebui să susțină două probe practice de admitere, înainte de Evaluare Națională.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. pilu

    sâmbătă, 14.01.2023 at 12:38

    Dacă-i opţiune nu se face, pentru că beizadelele n-ar intra nici la cele profesionale. Ăştia intrau pe baza notelor din generală care erau umflate pe alte criterii decât învăţătură.Eşecul învăţământului continuă cu alte personaje la timonă.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax