Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Schimbări la Protecţia Consumatorului. Ar putea trece sub control parlamentar. Cum va funcţiona noua structură

Publicat

cjpc alba comisariat judetean protectia consumatorului 1 Un proiect de lege dezbătut la Senat prevede că Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului (ANPC) ar urma să iasă de sub coordonarea Guvernului și să treacă sub control parlamentar.

Instituția ar urma să fie condusă de un consiliu format din șapte membri. Pe un model asemănător cu cel aplicat în cazul Consiliului Băncii Naționale a României sau cel al Autorității de Supraveghere Financiară, membrii vor fi propuși și avizați de comisiile de specialitate din cele două camere ale Parlamentului și votați în plen, scrie profit.ro.

Poziția de președinte al ANPC va fi asimilată celei de ministru, iar cea de membru al Consiliului funcției de secretar de stat. Consiliul ar urma să aibă și un vicepreședinte.

Ca urmare, numirea în funcție a membrilor consiliului se va face prin decret prezidențial în urma depunerii jurământului, cum se întâmplă și în cazul miniștrilor.

Ca și în cazul membrilor consiliului ASF sau BNR, cei de la ANPC vor trebui să îndeplinească anumite criterii de eligibilitate și pot fi demiși în cazul în care s-ar afla în incompatibilitate cu funcția.

Totuși, în cazul ANPC criteriile de eligibilitate propuse sunt mai generale. Membrii ar trebui să fie cetățeni români, să cunoască limba română, să fie absolvenți de studii superioare indiferent de profil, să nu fi suferit condamnări penale, să nu fie membri ai unui partid politic, să aibă “capacitate deplină de exercițiu”, să beneficieze de o bună reputație și să dea dovadă de “înaltă competență profesională în domeniul protecției consumatorului”.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax