Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Schimbări majore la eșalonarea datoriilor la stat. O parte din taxe și accize NU mai pot fi amânate, dobânzile se dublează

Publicat

Guvernul a adoptat miercuri un proiect de ordonanță de urgență elaborat de Ministerul Finanțelor prin care schimbă regulile privind eșalonarea datoriilor la stat.

Datoriile din accize nu vor mai fi eșalonate la plata obligațiilor fiscale și nici taxele reținute la sursă sau  taxele din jocuri de noroc. Dobânzile se dublează. 

Actul normativ modifică și completează cadrul legal actual în domeniul colectării creanțelor bugetare, astfel încât să se asigure creșterea gradului de încasare a veniturilor la bugetul de stat consolidat, se arată în comunicatul Guvernului.

Astfel, noile modificări legislative vizează măsuri din domeniul colectării creanțelor bugetare, respectiv:

În domeniul eșalonării la plată a obligațiilor fiscale – clasică:

  • reglementarea unei condiții pentru contribuabili de a constitui garanții în procent de minim 50% din valoarea obligațiilor fiscale restante ce fac obiectul înlesnirilor la plată, pentru a beneficia de eșalonarea la plată de cel mult 5 ani, în situația în care contribuabilii dețin bunuri în proprietate insuficiente pentru a constitui garanțiile prevăzute de Codul de procedură fiscală. În cazul în care debitorii nu pot constitui garanția de minim 50%, aceștia pot beneficia de eșalonare la plată pe o perioadă de cel mult 6 luni.
  • excluderea din sfera eșalonării la plată a obligațiilor fiscale care reprezintă accize;
  • reducerea numărului de cereri de modificare/menținere a eșalonării la plată de la două la una într-un an calendaristic sau, după caz, fracție de an calendaristic;
  • eliminarea plafonului pentru care  contribuabilul nu trebuie să constituie garanții (de până la 5.000 lei în cazul persoanelor fizice, 10.000 lei în cazul asocierilor fără personalitate juridică şi, respectiv, 20.000 lei în cazul persoanelor juridice);
  • eliminarea posibilității majorării duratei de eșalonare la plată în cazul în care debitorul solicită modificarea eșalonării.

În domeniul eșalonării la plată a obligațiilor fiscale – simplificată:

  • eliminarea din sfera eșalonării la plată în formă simplificată a:
  • obligațiilor fiscale care reprezintă accize,
  • impozitelor și contribuțiilor sociale obligatorii cu reținere la sursă sau reținute prin stopaj la sursă astfel cum sunt definite la art. 7 pct. 47 din Codul fiscal,
  • taxelor aferente activităților din domeniul jocurilor de noroc astfel cum sunt reglementate în Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 77/2009 privind organizarea și exploatarea jocurilor de noroc, cu modificările și completările ulterioare.
  • reducerea numărului de cereri de modificare/menținere a eșalonării la plată de la două la una în perioada de valabilitate a eșalonării la plată.
  • eliminarea posibilității majorării duratei de eșalonare la plată.
  • majorarea nivelului dobânzii pentru obligațiile eșalonate la plată de la 0,01% pentru fiecare zi (3,65% pe an) la 0,02% pentru fiecare zi (7,3% pe an).
  • eliminarea posibilității cumulării unei eșalonări la plată clasice cu o eșalonare la plată simplificată.

În domeniul restructurării obligațiilor bugetare:

  • reducerea numărului de cereri de modificare/menținere de la două la una într-un an calendaristic sau, după caz, fracție de an calendaristic.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax