Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

Schimbări majore la înființarea societăților de contabilitate: lista modificărilor și de ce sunt ele necesare. Proiect .

Publicat

impozite bani taxe

O inițiativă legislativă depusă în această săptămână în Parlament va aduce schimbări majore în privința înființării societăților de contabilitate.

Acestea nu vor mai avea nevoie de acordul CECAR iar prezența unui expert contabil ca acționar majoritar este eliminată, potrivit Termene.ro.

Propunerea legislativă modifică Ordonanța Guvernului nr. 65/1994 privind organizarea activității de expertiză contabilă și a contabililor autorizați.

Principalele modificări legislative

Inițiativa prevede următoarele schimbări:

1. La articolul 9, alineatul (1), litera b) se abrogă.

Este vorba de aliniatul conform căruia majoritatea acțiunilor trebuiau deținute de un expert contabil.

2. La articolul 9, alineatul (1), litera c) se modifică şi va avea următorul cuprins:

„c) cel puțin o treime din structura de administrare a societății, conform Legii nr. 31/1990, republicată, cu modificările și completările ulterioare, să fie experți contabili;”

În precedenta lege, administratorul trebuia să fie expert contabil.

3. La articolul 9, alineatul (2) se modifică și va avea următorul cuprins:

1. „În vederea înregistrării societății la oficiul registrului comerțului, asociații/ administratorii depun o declarație pe propria răspundere privind îndeplinirea de către aceștia a condițiilor prevăzute la alin. (1).”

Actuala lege prevede că, în vederea înregistrării la ORC, structura de administrație a societății solicită avizul de principiu al Corpului Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România (CECAR)

4. La articolul 9, alineatul (4) se abrogă.

„În principiu, modificările se referă la înființarea unei societăți de contabilitate fără a mai avea nevoie de acordul CECAR și a nu mai fi obligatoriu deținerea de 51% din acțiuni de către un expert contabil.

Rămâne ca în administrarea societății să fie 1/3 experți contabili. În concluzie, vorbim de o liberalizare a înființării societăților de contabilitate”, a declarat pentru Termene.ro Maria Mihalașcu, expert contabil.

De ce sunt necesare noile modificări

În expunerea de motive sunt invocate în primul rând reglementările existente la nivel UE. Astfel, statele membre examinează daca sunt aplicate cerințele nediscriminatorii cu privire deținerea capitalului unei societăți considerând următoarele condiții:

(a) nediscriminare: cerințele nu trebuie să fie direct sau indirect discriminatorii în funcție de cetățenie sau naționalitate;

(b) necesitate; cerințele trebuie să fie justificate printr-un motiv imperativ de interes general;

(c) proporționalitate: cerințele trebuie să fie adecvate pentru a garanta îndeplinirea obiectivului urmărit; acestea nu trebuie să depășească ceea ce este necesar pentru atingerea obiectivului urmărit si nu trebuie să fie posibilă înlocuirea acestor cerințe cu alte măsuri mai puțin restrictive care permit atingerea aceluiași rezultat.

„Altfel spus, analizând condițiile menționate sus, Directiva subliniază că, dacă este posibilă atingerea obiectivului având o structură de acționariat nereglementată (acționari care nu sunt membri CECCAR), atunci nu mai este necesară reglementarea deținerii de capital social.

În acest caz, reglementarea nu îndeplinește criteriul de proporționalitate, astfel încât ea devine discriminatorie”, se arată în expunerea de motive a inițiativei legislative.

Art. 45 din Constituția României prevede accesul liber la o activitate economica (spre ex., impunerea deținerii calității de expert contabil a administratorului/ acționarului unei societăți de contabilitate reprezintă o încălcare a acestei prevederi).

Aceasta poate fi privită și din perspectiva inversă: un expert contabil poate fi administrator/ acționar în societatea de contabilitate, dar și în firme care desfășoară alte tipuri de activități, dar vice-versa este restricționat de acreditarea CECCAR a majorității Consiliului de Administrație/ Acționariat.

Termene.ro este o companie înființată în anul 2014 din dorința de a permite companiilor identificarea oportunităților de afaceri și evaluarea corectă a riscurilor pentru afaceri mai prospere, oferind o platformă intuitivă și foarte ușor de utilizat.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax