Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

”Schiță de istorie”. Povestea satului Beldiu din Alba, care împlinește peste 800 de ani de atestare documentară


Publicat

Primăria Teiuș a publicat o ”Schiță de istorie” în care se regăsesc detalii interesante despre satul Beldiu, atestat documentar din 1219. Este una dintre cele mai vechi localități din țară, potrivit sursei citate.

”În mijlocul Ardealului, pe malul drept al Mureșului, se află situat orașul Teiuș cu cele patru sate aparținătoare, printre care și satul Beldiu.

Povestea satului începe cu mai bine de 800 de ani în urmă, mai exact în anul 1219 atunci când din prima atestare documentară reiese că satul purta denumirea de villa Belud, fiind una dintre cele mei vechi localități din județul Aba, mai veche și decât orașul București.

După mai multe denumiri, în anul 1918, anul Marii Uniri, i s-a stabilit definitiv numele de Beldiu.

Beldiu, un sat mic cu oameni muncitori, păstrează până astăzi tradițiile, obiceiurile, sărbătorile locului, portul popular pe care îl poartă cu mândrie în zile de sărbătoare și duminica la biserică.

Biserica cu hramul ,,Adormirea Maicii Domnului”, ridicată în anul 1939 pe temelia vechii biserici zidită în anul 1816, este unul dintre obiectivele importante ale satului.

Prin bunăvoința locuitorilor și din ce s-a mai putut recupera din casele părăsite, s-a înfiripat Expoziția Etnografică Beldiu, unde pot fi admirate obiecte vechi folosite la munca câmpului, țesături, tablouri, costume populare, mobilier – noutăți pentru tineri – nostalgii pentru cei vârstnici.

În memoria eroilor căzuți pe câmpurile de luptă pentru apărarea țării, la intrarea în sat s-a ridicat o troiță care amintește tuturor de eroismul și devotamentul beldenilor.

Una dintre ,,bucățile de istorie” a satului este stejarul din curtea fostei școli, actualmente Cămin Cultural. Se spune că nici patru bărbați cu brațele întinse nu îl pot cuprinde. Din puținele informații culese de la bătrânii satului, reiese că inițial acolo au fost trei copaci, dar de-a lungul timpului unul dintre ei a fost tăiat de către săteni iar celălalt s-a uscat. Stejarii au fost plantați acum mai bine de 100 de ani de către Alexa Galastian și Crișan Ion a lui Crișanu.

,,Biserica, școala satul românesc, părinții, au azi nobila misiune de a păstra și transmite valorile care ne definesc și ne-au ajutat să ajungem până unde am ajuns. Fără ele, realitatea noastră ar fi schimonosită, iar viitorul incert.” (PR. Florin Suciu)

,,Eu cred că veșnicia s-a născut la sat.
Aici orice gând e mai încet,
Și inima zvâcnește mai rar,
Ca si cum nu ți-ar bate în piept,
Ci adânc pe pământ undeva.”
(LUCIAN BLAGA)

sursă: Primăria Teiuș – FacebookȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EDUCAȚIE

BACALAUREAT 2020: Teste de pregătire pentru examen, setul 8. Noi modele de subiecte, pe discipline, pentru liceeni

Publicat

examen

A fost publicat setul 8 de teste de antrenament pentru elevii de clasa a XII-a, care se pregătesc pentru Bacalaureat 2020. Liceenii pot rezolva noi modele de subiecte pentru probele scrise care încep în 22 iunie.

Testele sunt publicate de Centrul Național de Politici și Evaluare în Educație (CNPEE) și sunt elaborate de specialiștii centrului, în concordanță cu noile programe aprobate prin ordin al ministrului educației, adică fără materia semestrului al II-lea.

Vezi și celelalte teste publicate până acum de minister: BACALAUREAT 2020: Toate testele de pregătire și baremele. Detalii despre examen, pentru elevii de clasa a XII-a

BACALAUREAT 2020, teste de antrenament (modele de subiecte), setul 8

Teste BACALAUREAT 2020 – Limba și literatura ROMÂNĂ

Real tehnologic: Testul 20 Română

Uman: Testul 20 Română

Teste BACALAUREAT 2020 – MATEMATICĂ

Matematică – Informatică: Testul 20 Matematică

Matematică – Științele Naturii: Testul 20 Matematică

Matematică – Tehnologic: Testul 20 Matematică

Matematică – Pedagogic: Testul 20 Matematică

ISTORIE

Teste BACALAUREAT 2020 – ISTORIE: Testul 20 Istorie

ANATOMIE

Citeste mai mult
Publicitate

EDUCAȚIE

EVALUARE NAȚIONALĂ 2020: Teste de pregătire pentru clasa a VIII-a, setul 8. Noi modele de subiecte la Română și Matematică

Publicat

examen

Elevii de clasa a VIII-a au la dispoziție setul 8 de teste de pregătire pentru Evaluare Națională 2020. Se pot pregăti în continuare pentru probele care vor începe în 15 iunie.

Testele sunt elaborate de specialiștii CNPEE în concordanță cu noile programe aprobate prin ordin al ministrului educației, adică fără materia semestrului al II-lea.

Vezi celelalte teste publicate până acum de minister: EVALUARE NAȚIONALĂ 2020: TOATE TESTELE de pregătire pentru examen și baremele. Ce trebuie să știe elevii de clasa a VIII-a

Ministerul recomandă rezolvarea testelor în zile diferite, în condiții apropiate celor din sala de examen (timp, modalitate de redactare, fără consultarea unor surse), iar după publicarea baremelor se pot realiza inclusiv autoevaluări.

Teste de antrenament pentru clasa a VIII-a, Evaluare Națională 2020 – setul 8:

Limba și literatura ROMÂNĂ

Test 36 Română

Test 37 Română

Test 38 Română

Test 39 Română

Test 40 Română

MATEMATICĂ

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Amenzi de peste 50.000 lei și 2 persoane în situație de muncă nedeclarată. Nereguli găsite de ITM Alba după controale la firme

Publicat

sediul ITM Alba

Inspectorii ITM Alba au dat amenzi în valoare totală de peste 50.000 lei și au găsit două persoane în situație de muncă nedeclarată, săptămâna trecută.

În perioada 25-29 mai, au fost controlați 46 de agenți economici, cu un număr total de 1.717 angajați. Au fost depistate 93 nereguli și două persoane cu „muncă nedeclarată”.

Inspectorii au aplicat 7 sancțiuni, din care cinci amenzi în valoare totală de 45.800 lei (40.000 lei pentru munca nedeclarată) și două avertismente.

Principalele deficienţe stabilite în controale:

– primirea în lucru a salariaţilor fără întocmirea în formă scrisă a contractelor individuale de muncă;

– neplata orelor suplimentare si neacordarea concediilor legale de odihna, anuale;

– neplata drepturilor salariale la termenul prevazut in contractul individual de munca;

– neacordarea repausului săptămânal și a sporului aferent;

– neconducerea corectă a evidenţei timpului lucrat

– contractele individuale de muncă nu au fost completate cu clauze referitoare la criteriile de evaluare a activităţii profesionale a salariaţilor aplicabile la nivelul angajatorului;

În domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, au fost verificate 59 unități, constatate 128 nereguli și date 27 de avertismente și 2 amenzi în cuantum de 8.000 lei.

Principalele deficienţe stabilite în controale:

– lipsa fișelor de aptitudini eliberate în urma examinării medicale la angajare și/sau periodică a lucrătorilor

– lipsa evaluării riscurilor de accidentare și îmbolnăvire profesională pentru activitățile desfășurate

– lipsa autorizării inițiale și a verificărilor periodice a echipamentelor tehnice supuse reglementărilor ISCIR

– lipsa instruirii periodice a lucrătorilor

– organizarea necorespunzătoare a activității la nivelul unităților, conform noilor reglementari din H.G. nr. 955/2010 pentru modificarea și completarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Legii securității și sănătății în muncă nr. 319/2006

– lipsa instrucțiunilor proprii de securitate a muncii pentru activitățile desfășurate.

– desfășurarea activității fără efectuarea examenului medical la angajare și/sau periodic a lucrătorilor.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

FOTO/VIDEO Accident pe autostrada Sebeș-Sibiu, în zona Cunța. Tone de nisip împrăștiate pe șosea. Se circulă pe banda de urgență

Publicat

Un accident s-a produs marți dimineața pe Autostrada Sebeș-Sibiu, în zona Cunța. O autoutilitară care transporta nisip, s-a răsturnat , iar o mare parte din încărcătură s-a împrăștiat pe șosea. 

Două benzi de circulație pe direcția Sebeș-Sibiu, sunt blocate, potrivit paginii de Facebook Info Trafic Județul Sibiu.

Traficul se desfășoară cu dificultate pe banda de urgență.

Sursă foto: Info Trafic Jud. Sibiu Facebook

Video: facebook / Cipri

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate