Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Schweighofer a pierdut procesul cu miză de 800.000 de euro, privind un export confiscat de cherestea. Decizia Tribunalului Alba

Publicat

HS Timber, actuala denumire a companiei Schweighofer, a pierdut procesul deschis împotriva Gărzii Forestiere București și IGPR, privind un export de cherestea, în valoare de peste 800 de mii de euro.

Zeci de containere au fost confiscate de autorități în noiembrie 2019, din cauza unor neconcordanțe între declarațiile vamale și avizul de însoțire a mărfii, a scris Rise Project, la momentul respectiv.

Citește și Fabrica HS Timber Group din Sebeș, fosta Holzindustrie Schweighofer, VÂNDUTĂ către Ziegler Group. Anunțul companiei germane

Potrivit jurnaliștilor Schweighofer folosea o firmă tampon din grup pentru a vinde cheresteaua în Japonia, Arabia Saudită și Kuwait.

Informația se regăsește și în documentele de la dosar.

Holzindustrie Schweighofer rămâne astfel fără cei 3500 de metri cubi de lemn confiscați la sfârșitul anului 2019.

În noiembrie 2019 Garda Forestieră din București și IGPR au confiscat 68 de containere încărcate cu 3500 de metri cubi de cherestea pentru neconcordanțe între avizele secundare și documentele de export.

Cheresteaua venea, au descoperit jurnaliștii de la Rise Project, din fabricile Schweighofer Sebeș și Suceava și trebuia să ajungă la firme din Japonia, Kuweit și Arabia Saudită, în timp ce în avizele de însoțire a lemnului, destinatar era o firma austriacă.

Austriecii au contestat procesul verbal de contravenție, iar Judecătoria le-a dat initial câștig de cauză în primă instanță. La Tribunalul Alba, în schimb, au pierdut definitiv.

Judecătorii motivează că grupul Schweighofer nu a respectat normele privind trasabilitatea lemnului și că a încălcat legislația silvică.

Ce scriu judecătorii în motivare:

“În calitatea sa, de mare procesator de material lemnos, petenta intimată are obligația respectării cu strictețe și fără nicio abatere a actelor normative mai sus menționate și care reglementează diferite aspecte ale activității pe care o desfășoară.

Simplul fapt că, art. 19 alin. 1 lit. f) din Legea nr. 171/2010 stipulează o amendă în limite relativ modice (de la 1.000 lei până la 15.000 lei), celei în cauză aplicându-i-se o amendă în cuantum de 10.000 lei, cu posibilitatea achitării a 500 lei în termen de 15 zile de la comunicarea procesului verbal de contravenție, nu poate să ducă la concluzia că sancțiunea confiscării ar fi disproporționată.

Caracterul proporțional al sancțiunii se face prin raportare cu gradul de pericol social al faptei săvârșite, ținându-se seama de împrejurările în care a fost săvârșită fapta, de modul si mijloacele de săvârșire a acesteia, de scopul urmărit, de urmarea produsă, precum si de circumstanțele personale ale contravenientului și nu comparând între ele sancțiunea principală a amenzii cu sancțiunea complementară a confiscării.

În cazul de față, gradul de pericol social al faptei comise de petenta intimată este unul deosebit de ridicat.

Instanța are în vedere tocmai cantitatea mare de material lemnos în discuție (3577,01 mc cherestea molid rindeluită încărcată în 68 de containere), faptul că societatea în cauză, deși activează de mai multe zeci de ani în acest domeniu, a înțeles să încalce, în luna noiembrie 2019, cu bună știință, dispozițiile imperative mai sus arătate, multitudinea de acte (documente cu regim special) întocmite deliberat cu nerespectarea rigorilor legii.

Instanța mai reține că, deși cantitatea de cherestea este mare totuși, raportat la amploarea activității societății în cauză, această cantitate reprezintă doar o fracție redusă din totalul produselor comercializate.”

Deicizia Tribunalului Alba:

Respinge apelul formulat de GARDA FORESTIERĂ BUCUREȘTI împotriva Încheierii din data de 04.09.2020 pronunțată de Judecătoria Alba Iulia în Dosar nr. _____________.

Admite apelurile formulate de GARDA FORESTIERĂ BUCUREȘTI și INSPECTORATUL GENERAL AL POLIȚIEI ROMÂNE împotriva sentinței civile nr. 1610/2020 pronunțată de Judecătoria Alba Iulia în Dosar nr. _____________.

Schimbă sentința atacată și, în consecință:

Respinge plângerea contravențională formulată de petenta HS TIMBER PRODUCTIONS SRL în contradictoriu cu intimații Garda Forestieră București și IGPR împotriva procesului verbal de contravenție _________ nr. _______ încheiat în data de 27.02.2020.

Foto: Arhivă

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax