Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Școala Profesională Germană Kronstadt prinde contur la Alba Iulia: Prima discuție între agenții economici și administrația locală

Publicat

dumitrel

Miercuri, la sediul Consiliului Județean Alba a avut loc întâlnirea Comitetului de Dezvoltare Economică, în cadrul căreia a fost prezentat modelul Școlii Profesionale Germane Kronstadt, pentru a fi implementat la Alba Iulia. La discuții au participat primarul Mircea Hava, președintele CJ Alba, Ion Dumitrel, vicepreședintele CJ Alba, Florin Roman, reprezentanții ai școlii germane, ai ISJ Alba şi ai mediului de afaceri local.

Întrunirea a fost inițiată de către reprezentanții mediului economic al județului Alba având ca scop discuții cu tema prezentării Școlii Profesionale Germane Kronstadt, ce pregătește tineri muncitori calificați în diverse specialități. Unul dintre motivele participării la eveniment a primarului Mircea Hava a fost disponibilitatea municipalității de a identifica și aloca un spațiu pentru desfășurarea activității educaționale pe raza municipiului. Se are în vedere clădirea internatului Colegiului „Dorin Pavel”, însă ar mai exista și alte posibilități.

Prezentarea şcolii germane a fost asigurată de directorul general al Institutului „Kaizen România”, Julien Bratu și de directorul general „Stabilus România” SRL Braşov, Cristian Popescu.

Ideea școli germane a pornit de la nevoia pe piața muncii a unor meserii care nu se mai studiază în școlii. „ Am observat acestă necesitate din întâlnirile făcute și din faptul că migrau oamenii de la o firmă la alta, fenomen pe care doream să-l oprim, și doream să ne asigurăm forța de muncă și peste 10 ani în domeniile cu care am pornit la școala din Brașov”, a declarat Cristian Popescu.

Potrivit acestuia, la Brașov primele specializări cu care a pornit șoala din Brașov au fost prelucrare prin așchiere pe mașini cu comandă numerică și control, iar cea de-a doua, mecatronică.

Acesta le-a explicat agenților comerciali prezenți la întâlnire că profilele școlii care se va deschide la Alba Iulia vor fi stabilite în funcție de nevoile lor și nu vor fi neapărat cele de la Brașov.

„Foarte importantă este implicarea agenților economici care, pe lângă societate, sunt și beneficiarii acestor tineri pregătiți care trebuiesc absolviți direct. Dacă nu impui de la început care sunt meseriile, materiile la care să fie pregătiți elevii este puțin probabil să obțineți rezultate dorite”, a precizat Cristian Popescu.

Şcoala Profesională Germană Kronstadt este dedicată elevilor care nu au mai mult de 18 ani și care au absolvit clasa a IX-a. Cursurile acesteia durează doi ani, timp în care elevii primesc o bursă. De exemplu, un elev din Brașov primește 200 de lei din partea Ministerului Educației și alte 200 de lei din partea agenților economici.

„Este un proiect pe care noi cel puțin noi îl dorim foarte mult pentru tineri, am discutat și cu domnul primar, toată lumea pregătește economiști, medici, e foarte bine că îi avem, dar avem nevoie și de absolvenți de școli profesionale, care din păcate au dispărut la Alba Iulia, iar voi vă confruntați adesea cu lipsa unei forțe de muncă cu minim de pregătire”, le-a transmis vicepreședintele CJ Alba, Florin Roman, agenților economici prezenți la întâlnire.

„E un punct foarte important, că există un punct comun al Consiliului Județean și a celui municipal. Practic, sunt două probleme care pot fi rezolvate prim punerea la dispoziție a unui spațiu de către primărie și responsabilitatea CJ de a-l mobila conform cerințelor. Avem avantajul că avem ordinul de ministru aplicabil de anul trecut și avem susținerea Ministerului Educației și a inspectoratului școlar, pentru partea de asigurarea a cadrelor didactice”, a precizat Florin Roman.

Următoarele etape pentru realizarea proiectului este o vizită la școala din Brașov a agenților economici și stabilirea profilelor de care are nevoie județul Alba.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

2 Comentarii

2 Comentarii

  1. Pingback: Secretarul de stat în Ministerul Educației, Stelian Fedorca a discutat cu autorităţile locale posibilitatea înfiinţării claselor de şcoală profesională după modelul german | Cugir24

  2. Pingback: Şcoala de tip Kronstadt va avea trei clase la Colegiul Tehnic “Alexandru Domşa” din Alba Iulia. Autorităţile judeţene au semnat actele | Alba24

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax