Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Şcoli din Berghin, Ghirbom şi Aiud primesc bani din fonduri Regio pentru finalizarea lucrărilor de renovare

Publicat

elevi

elevi scoala curtea scolii examen Şcoala din comuna Berghin a primit finanţare din fonduri Regio pentru continuarea lucrărilor de renovare, iar alte două unităţi de învăţământ, din Ghirbom şi Şcoala „Axente Sever” din Aiud vor primi bani pentru investiţii similare. De asemenea, a mai fost semnat un contract de finanţare cu Primăria Lopadea.

Bugetul disponibil pentru renovarea şcolilor din cele şase judeţe ale Regiunii Centru, respectiv Alba, Braşov, Covasna, Harghita, Mureş şi Sibiu este de 18,85 milioane euro. ADR Centru a înregistrat 60 de cereri pentru finanţarea investiţiilor în reabilitarea de şcoli, iar 45 de proiecte se vor materializa şi vor duce la îmbunătăţirea condiţiilor de studiu ale elevilor din judeţele regiunii, transmit reprezentanţii ADR Centru.

Luni, ADR Centru a semnat două contracte de finanţare, pentru scolile din comunele Berghin (judeţul Alba) şi Batoş (judeţul Mureş), în prezenta preşedintelui CDR Centru, Ion Dumitrel, preşedinte al Consiliului Judeţean Alba.

Beneficiarii proiectelor estimează că numărul de elevi noi care vor frecventa şcolile, odată cu finalizarea lucrărilor, va creşte cu 50%.

Potrivit ADR Centru, de investiţia de 18,85 de milioane de euro vor beneficia mii de elevi din judeţele regiunii, care vor avea acces la spli de clasă călduroase şi luminoase, de anul viitor.

Până în prezent au fost semnate contractele de finațare nerambursabilă pentru opt proiecte. Acestea primesc, pentru lucrările de reabilitare, peste 1,51 milioane de euro. Alte 37 de proiecte depuse și care au depășit etapele de evaluare, fiind în etapă de precontractare, vor semna în curând contractele de finanțare, primind astfel fondurile necesare finalizării lucrărilor de modernizare, consolidare și extindere a utilităților școlilor.

Cele 45 de școli care vor intra la finanțare pe acest nou apel lansat în 2014 aveau deja procedurile de achiziție în vederea executării lucrărilor lansate după 1 ianuarie 2007, dar nu au fost finalizate din cauza fondurilor proprii insuficiente. Pentru cele două contracte de finanțare semnate astăzi pentru Berghin și Batoș, beneficiarii beneficiarii proiectelor estimează că numărul de elevi noi ce vor frecventa școlile odată cu finalizarea lucrărilor va crește cu 50%.

Fondurile necesare proiectelor se alocă din bugetul Regio, DMI 3.4 – Reabilitarea, modernizarea, dezvoltarea si echiparea infrastructurii educaționale preuniversitare, universitare și a infrastructurii pentru formare profesională continuă. Cererile depuse solicită finanțare pentru realizarea lucrărilor de extindere corpuri clădiri, mansardare, reabilitare termică, grupuri sanitare și instalații electrice, recompartimentări și modernizare fațade.

Fondurile nerambursabile puse la dispoziție pe acest nou apel de proiecte au rezultat din redistribuirile de fonduri de la alte programe operaționale, respectiv de la programele pentru mediu și de la transporturi. Au putut depune cereri de finanțare doar primăriile de municipii, orașe sau comune, dar și consiliile județene care, în calitate de autoritate contractantă, au încheiat deja un contract de executare lucrări la unitatea de învățământ vizată, deoarece toate aceste proiecte trebuie să aibă finalizate lucrările la data de 31.12.2015. Prin precedentul apel de proiecte avem pe acest domeniu 29 de unități de învățământ reabilitate sau în curs de reabilitare, ale căror cursuri sunt frecventate de peste 10.000 de elevi.

Acest domeniu, destinat investițiilor în reabilitarea structurilor de învățământ preuniversitar a fost cel mai solicitant, la nivelul Regiunii Centru. Din fericire, avem aici și unul dintre cele mai mari grade de absorbție, de peste 66%, a celor aproape 29 milioane euro alocate și deja 22 din proiectele contractate sunt finalizate. Acum, prin aceste fonduri investite judicios, aproape 12.000 de elevi vor putea studia în săli noi de clasă, dotate cu mobilier și echipamente didactice și IT performante”, a declarat Simion Crețu, director general ADR Centru.

Preşedintele CJ Alba a dat exemple de alte investiţii cu fonduri nerambursabile în şcoli din Alba.

”Am dorit să particip la unul dintre evenimentele de semnare a contractelor pentru finanțarea școlilor, deoarece noi, la Consiliul Județean Alba, considerăm că investițiile în învățământ sunt cele mai importante pentru dezvoltarea societății, acestea fiind și o prioritate absolută pentru noi. Suntem bucuroși că prin precedentul apel de proiecte, de exemplu, la Aiud se finanțează Colegiul ”Bethlen Gabor”, care reprezintă cea mai mare investiție de gen din Regiune.

Suntem bucuroși că acum s-a semnat finanțarea școlii din Berghin, iar recent s-a semnat contractul cu Primăria Lopadea Nouă și în curând se vor semna și contractele pentru școala din Ghirbom, tot din comuna Berghin, dar și pentru Școala ”Axente Sever” din Aiud. În cadrul întâlnirii recente de la Sibiu, am discutat stadiul implementării proiectelor derulate la nivel regional de ADR Centru, prin POR 2007-2013 și am decis câteva linii strategice referitoare la implementarea viitorului Program Operațional Regional, 2014-2020.

Domeniul învățământului este privit cu foarte mare atenție și, în calitate de președinte al Consiliului pentru Dezvoltare regională pot spune cu certitudine că prin învățământ, și prin alocarea de fonduri de investiții în domeniu, vom susține dezvoltarea sustenabilă a Regiunii”, a declarat președintele CDR Centru, Ion Dumitrel, președinte al CJ Alba.

Cele 29 de contracte de finanțare nerambursabilă, din 104 proiecte depuse, au o valoare totală de 48,61 milioane euro, din care 37,36 milioane euro reprezintă fondurile nerambursabile solicitate și alocate. Gradul de finalizare al proiectelor și a lucrărilor de reabilitare, dotărilor cu mobilier, cu echipament școlar, calculatoare și alte echipamente IT, se ridica, la finalul lunii septembrie, la aproximativ 76%.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax