Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Scrisoare deschisă către ministrul Culturii, semnată de Grupul pentru Monitorizarea Patrimoniului Cultural din Roșia Montană

Publicat

Grupul Independent pentru Monitorizarea Patrimoniului Cultural din Roșia Montană (GIMPCRM) a adresat o scrisoare deschisă ministrului Culturii, Kelemen Hunor, primului ministru prin care „respinge presiunile publice exercitate asupra Comisiei Naționale de Arheologie și Ministerului Culturii, în legătură cu decizia acestor instituții de a acorda certificatul de descărcare de sarcină arheologică în Masivul Cârnic din Roșia Montană”.

GIMPCRM susţine că reluarea mineritului în Roșia Montană este singura oportunitate reală pentru salvarea și punerea în valoare a patrimoniului cultural al zonei.

„Membrii GIMPCRM constată că pozițiile critice la adresa instituțiilor menționate, precum și cu privire la calitatea documentelor și rapoartelor de săpătură arheologică, care au stat la baza acestei decizii legale, vin din partea unor oameni care nu au participat la săpăturile arheologice de salvare din Masivul Cârnic și, deci, nu se află în directă cunoștință de cauză. Considerăm că orice discuție întemeiată, cu privire la hotărârea Comisiei Naționale de Arheologie, trebuie să pornească de la o cunoaștere amănunțită a materialului prezentat, care a stat la baza deciziei acestei instituții”, se arată în scrisoarea deschisă GIMPCRM.

Academicienii care sunt membri ai Grupului susţin că suma de 70 de milioane de euro alocată de RMGC drept buget pentru patrimoniul cultural al zonei reprezintă o investiţie fără precedent şi va asigura salvarea obiectivelor care altfel s-ar degrada până la dispariţie.

„Considerăm că pozițiile critice la adresa Ministerului Culturii, argumentate emoțional, atacă persoane și nu se referă la standardele științifice și nici la calitatea profesională a cercetărilor din Masivul Cârnic. Cei care doresc  oprirea proiectului de dezvoltare inițiat de compania minieră și resping politicile culturale propuse de aceasta, elaborate cu ajutorul unor specialiști recunoscuți național și internațional, nu fac decât să contribuie la degradarea accelerată a patrimoniului cultural din Roșia Montană”, mai precizează reprezentanţii asociaţiei menţionate.

Grupul Independent pentru Monitorizarea Patrimoniului Cultural din Roșia Montană s-a constituit, după cum susţin şi membrii acestuia, ca răspuns la o necesitate „de a găsi soluții aplicabile de conservare, restaurare și de punere în valoare a obiectivelor culturale din zonă”.

Astfel, „GIMPCRM este convins de faptul că problema patrimoniului cultural nu poate fi rezolvată în afara contextului socio-economic. De aceea, credem că viziunea modernă și realistă cu privire la problemele patrimoniului trebuie să țină cont și de dreptul oamenilor din localitate la o viață decentă. Prelungirea artificială a crizei economice și sociale din zonă, prin blocarea activității industriale, nu face decât să sporească, dacă mai era nevoie, numărul pericolelor la adresa patrimoniului arheologic și arhitectonic”.

Mai mult, „GIMPCRM susţine Comisia Națională de Arheologie ca singurul organism menit să ia decizii în ceea ce privește acordarea sau neacordarea certificatelor de descărcare de sarcină arheologică și respinge interferențele în procesul său decizional, din orice parte ar veni acestea”.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax