Connect with us
Publicitate

Uncategorized

Scrisori deschise, adresate premierului Ungureanu, de sindicate şi ONG-uri din Roşia Montană. Solicită eliberarea avizelor pentru redeschiderea minei din zonă

Publicat

Reprezentanţii Sindicatului „Viitorul Mineritului” Roşia Montană, dar şi cei ai ONG „Pro Roşia Montană” şi Asociaţiei „Pro Dreptatea” au formulat două scrisori deschise, în atenţia primului ministru Mihai Răzvan Ungureanu, prin care reamintesc că sprijină proiectul minier din zonă şi crearea locurilor de muncă şi solicită urgentarea eliberării avizelor necesare pentru demararea investiţiei.

„Speranța este ceea ce ne-a ținut în viață în toți acești ani, de când viitorul nostru și al copiilor noștri a stat mereu sub semnul întrebării. Declarațiile dumneavoastră televizate de aseară ne încurajează să credem cu și mai multă tărie că a venit și rândul nostru, al minerilor din Apuseni, să stăm cu fruntea sus și să fim din nou mândri de istoria noastră și de tradițiile noastre”, se arată în scrisoarea semnată de preşedintele Sindicatului „Viitorul Mineritului”, Cristian Albu.

„Noi, locuitorii din Roșia Montană, avem reprezentanți care au stat aproape permanent în ultima lună la București să picheteze pașnic Ministerul Mediului, tocmai pentru că dorim să știe toată lumea că avem nevoie de locuri de muncă și că vrem să trăim din minerit, așa cum au trăit multe generații înaintea noastră.

Vă asigurăm că și noi, minerii din Apuseni, dorim locuri de muncă, dorim răspunsuri după atâția ani de așteptare, dorim ape curate în locul apelor roșii de astăzi și dorim localități pline de viață și de speranță! În așteptarea aceasta de ani de zile, tot a fost ceva bun: am putut să ne dăm seama cum gândește și cum acționează acest investitor și am văzut că a făcut și face multe lucruri bune, deși până la ora actuală a primit din partea autorităților mai mult vorbe și prea puține avize. În prezent, 500 de oameni sunt angajați, chiar dacă proiectul minier e tot în așteptare. Nu vrem să mai fim <săracii și piperniciții> României, vrem să redevenim fala Apusenilor!

De aceea, vă susținem în hotărârea dumneavoastră de a urgenta decizia în privința proiectului minier și vă cerem, cu tot respectul, să grăbiți demersurile pentru eliberarea avizului de mediu și a altor avize necesare redeschiderii minei, pentru că după atâția ani de așteptare și nesiguranță avem dreptul la o viață mai bună. E timpul să știm cum va arăta viitorul nostru.”, se mai arată în scrisoarea reprezentanţilor Sindicatul „Viitorul Mineritului” din Roșia Montană.

O altă scrisoare deschisă adresată premierului Mihai Răzvan Ungureanu este semnată de Andrei Jurcă – preşedinte Asociația „Pro Roşia Montană” şi Marcu Blăjan, preşedinte „Pro Dreptatea”. Aceştia subliniază importanţa creării locurilor de muncă în zonă şi totodată a investiţiilor şi descriu situaţia cu care se confruntă locuitorii: „Suntem obligați de situația în care suntem să repetăm de fiecare dată: timp de 2000 de ani, minele au fost singura sursă de supravieţuire şi bunăstare pentru Munţii Apuseni! Existenţa miilor de oameni şi a familiilor lor au depins numai de cele patru mine de la Roşia Montană, Roşia Poieni, Baia de Arieş şi Zlatna. De când s-au închis minele, zona <moare în picioare>. Rata şomajului depăşeşte 80%, tinerii din zonă au plecat la muncă în străinătate, cei rămaşi trăiesc din mila statului. Ne vrem copiii înapoi acasă”.

Aceştia susţin că proiectul minier propus la Roşia Montană ar putea crea mii de locuri de muncă, ar ecologiza zona şi ar pune în valoare patrimoniul cultural, dar şi că mineritul este singura şansă de supravieţuire „în locurile unde am trăit şi muncit o viaţă”. Solicită, în numele locuitorilor din Roşia Montană, „o decizie clară şi cât mai urgentă. Demaraţi investiţia în minerit de la Roşia Montană, pentru că doar astfel veţi arăta lumii întregi că vă pasă de soarta oamenilor şi a ţării.”

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

2 Comentarii

2 Comentarii

  1. Paul

    vineri, 20.04.2012 at 00:00

    Si nu doar cei din Rosia Montana isi doresc inceperea proiectului , multi altii din tara si astsa pentru ca stim cat de necesare ne sunt investitiile straine cand tara nu mai are din ce sa o duca mai departe

  2. Florin

    vineri, 20.04.2012 at 01:20

    Ar fi frumos sa ii si ascutle si sa grabaesca si el avizele alea, nu este posibil ca intr-o tara care se tot plange ca nu are investitori si ca trebuie sa atragem cat mai multi sa ne batem joc de cei care astaepta de mai bine de 10 ani un raspuns

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax