Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Scumpirile drastice la alimente golesc masa de Crăciun. Vezi cât te costă produsele care nu pot lipsi din coșul de sărbători

Publicat

market

Anul acesta, masa de Crăciun se anunță mai săracă, iar responsabile de această situaţie sunt prețurile umflate la alimente și mai ales la carnea de porc. Majoritatea bucatelor care nu ar trebui să lipsească de la cina de Crăciun s-au dublat sau chiar triplat, ca preț, în ultimii 10 ani, iar cauza poate fi anul agricol extrem de prost pe care l-am avut și scăderea leului în raport cu euro. Realitatea este una tristă pentru cei care abia reușesc să treacă de la o lună la alta cu leafa pe care o câștigă cu sudoarea frunții.

Cu toții ținem la tradiții și ne-am dori ca de pe masa de Crăciun să nu lipsească preparatele specifice sezonului dar, după ce am dat o raită prin supermarketuri am constatat că vom fi, se pare, nevoiți să nu umplem până la refuz coșurile cu produse din cauza prețurilor cât se poate de piperate. Spre exemplu, un kilogram de carne de porc viu, la măcelar, s-a scumpit față de anul trecut cu aproximativ 1,5 lei și cu 4 lei față de anul 2002. Dacă în urmă cu un an un kilogram de carne costa între 6 și 7 lei, anul acesta prețul începe de la 8 lei, iar, până de Crăciun, comercianții susțin că va putea depăși 10 lei.

Nici pentru cei care se decid să cumpere carne din supermarket, veștile nu sunt prea îmbucurătoare. De la 17 lei cât costa în anul 2002, cotletul de porc a ajuns anul acesta la 23 de lei. Sarmalele vor fi și ele mai scumpe anul acesta, pentru că un kilogram de carne tocată a ajuns să fie vândut în alimentară la prețul de 14 lei, cea congelată și 18 lei, cea proaspătă, față de 12 lei cât era în 2002. Preparatele tradiționale precum caltaboșul sau toba au ajuns și ele să coste dublu față de 2002, acestea fiind cumpărate acum cu 17 lei, față de 8 lei cât erau în urmă cu 10 ani.

Din păcate, nu doar carnea de porc s-a scumpit simțitor în ultimii ani. Majoritatea alimentelor care își fac loc pe masa de Crăciun s-au dublat, ca preț, față de anul 2002 . Dacă în 2002 o sticlă de suc costa aproximativ 2,5 lei, anul acesta aceeași marcă de băutură costă între 5 și 6 lei. În urmă cu 10 ani, scoteam din buzunar pentru o sticlă de vin aproximativ 5 lei, iar anul acesta va trebui să scoatem triplu, întrucât prețurile au ajuns în medie la 16 lei. Nici tradiționalul cozonac nu s-a lăsat mai prejos și s-a dublat la preț față de 2002, când costa 5 lei.

Așada,r anul acesta o familie de patru persoane ajunge să plătească, pentru o masă decentă în ziua de Crăciun, peste 150 de lei, asta pentru 2 kilograme de cotlet, un kilogram de carne tocată, o sticlă de suc, un cozonac și o sticlă de vin. Dacă mai punem la socoteală prăjitura, colindul sau bradul, putem spune că nu mulți români vor avea parte de un Crăciun bogat.

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax