Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

”Scurt-circuit” mafiot: Statul român răscumpără energia produsă de propriile companii, la un preț de 60 de ori mai mare

Publicat

Societatea de stat Nuclearelectrica produce energie nucleară cu 250 de lei MW/h și o vinde traderilor de energie cu 2.000 de lei. 

Ulterior, aceștia o vând înapoi unor alte firme de stat cu prețuri și de peste 15.000 de lei, scrie Europa Liberă într-o analiză dedicată modului în care statul român a ajuns să răscumpere mult mai scump energia produsă de propriile companii.

Practic, statul răscumpără energia produsă la un preț de 60 de ori mai mare.

În cele două unitățile de la Cernavodă se produce în jur de 17% din energia electrică consumată în România.

Când vine vorba de produs energie electrică ieftină în România, Nuclearelectrica – alături poate de Hidroelectrica – este societatea care scoate energie chiar și 2-3 ori sub plafonul actual de 0,68 lei pe kilowatt impus de statul român până în luna martie 2023.

Nuclearelectrica are un preț de producție de 0,20 per kilowatt, dar vinde cu un preț apropiat de plafonul impus de stat din cauza tarifelor cerute de Transelectrica, care se ocupă de stocarea și transportul electricității în rețeaua națională (SEN – Sistemul Energetic Național).

Transelectrica, tot o societate deținută de stat, preia toată energia produsă în România.

Din acest „coș” distribuitorii preiau cantitățile contractate cu producătorii, pe care le oferă apoi consumatorilor casnici, comerciali și industriali, scriu jurnaliștii publicației.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. pilu

    joi, 08.09.2022 at 13:12

    Deci ne putem da seama singuri că ţara nu e condusă de cei pe care-i vedem zi de zi la guvern. Mai rău ca pe vremea lui Ceauşescu !

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax