Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

„Scutul Pădurii” în Alba, plan de acţiune pe 2014. Amenzi de peste 2 milioane lei şi aproape 200 de infracţiuni silvice descoperite anul trecut


Publicat

Poliţiştii din Alba au dat amenzi în valoare de peste 2 milioane lei pentru nereguli în domeniul silvic, iar pentru tăieri ilegale şi furt de arbori au întocmit 191 de dosare penale. De asemenea, în cadrul acţiunii „Scutul pădurii”, au confiscat peste 7.000 de metri cubi de material lemnos, majoritatea de pe Valea Sebeşului. Autorităţile implicate în această acţiune au stabilit, vineri, obiectivele pentru 2014.

La şedinţa de la sediul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Alba, coordonată de chestor principal Ioan Nicolae Căbulea, au participat reprezentanți ai Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Alba, Direcţiei Silvice Alba, Inspectoratului Silvic şi de Vânătoare Alba, Gărzii Naţionale de Mediu – Comisariatul Judeţean Alba, Inspectoratului Teritorial de Muncă Alba, precum şi ofiţeri ai serviciilor de ordine publică, investigare a fraudelor şi poliţie rutieră din cadrul IPJ Alba. A fost prezentată analiza rezultatelor obţinute în acţiuni comune din cadrul “Scutul Pădurii”, organizate în anul 2013 precum şi stabilirea obiectivelor pentru anul 2014.

Anul trecut, în judeţul Alba, au fost efectuate 1.225 de acţiuni şi controale ce au avut drept scop combaterea delictelor silvice şi respectarea legalităţii în fondurile forestiere dar şi verificarea legalităţii transportului, depozitării şi valorificării materialului lemnos.

În cadrul acestor acţiuni au fost făcute 246 de controale la agenţii economici care au ca şi obiect de activitate exploatarea sau prelucrarea materialului lemnos, 2.904 controale la autovehiculele de transport material lemnos precum şi numeroase controale în fondul forestier.

Pentru abaterile constatate în anul 2013, poliţiştii din cadrul Inspectoratului  de Poliţie Judeţean Alba, împreună cu specialişti din cadrul Direcţiei Silvice Alba,  ITRSV Cluj Napoca şi Inspectoratul Teritorial de Muncă Alba, au aplicat un număr de 530 sancţiuni contravenţionale la actele normative privind regimul silvic, în valoare totală de 2.056.190 lei.

În aceeaşi perioadă au fost constatate 191 de infracţiuni la Legea 46/2008 (Codul Silvic),  din care 128 au fost infracţiuni de tăiere a arborilor, 59 au fost infracţiuni de furt de arbori iar 4 au fost infracţiuni privind ocuparea fără drept a fondului forestier.

Cu ocazia acţiunilor specifice organizate în anul 2013, în cadrul planului de măsuri „Scutul Pădurii”, a fost confiscată cantitatea de 7.364 metri cubi material lemnos, cea mai mare cantitate (5.224 m.c.) din Fondul Forestier Valea Sebeşului, urmată de confiscările făcute din fondul forestier al Munţilor Apuseni şi fondul forestier Cugir.

În perioada 15 noiembrie-24 decembrie, s-a acționat în sistem integrat, în vederea diminuării ilegalităților îndreptate împotriva fondului forestier național privind tăierea, transportul și comercializarea pomilor de Crăciun.

În această perioadă, ca urmare a activităților desfășurate, au fost confiscați 1.479 pomi de Crăciun, în valoare de 49.219 lei.

Având în vedere rezultatele obținute și infracționalitatea în domeniul silvic constatată în anul 2013, membrii grupului de lucru au stabilit că este necesară continuarea acţiunilor şi în anul 2014.

Astfel, vor fi organizate acţiuni specifice, în sistem integrat, cu participarea reprezentanţilor tuturor instituţiilor cu responsabilităţi în domeniu, pe raza județului Alba în zonele unde volumul de masă lemnoasă tăiată ilegal a crescut semnificativ. Aceste acţiuni vor fi punctuale, urmând să se desfăşoare atât pe căile rutiere cât şi în fondul forestier.

De asemenea, va fi verificată legalitatea funcționării instalaților de debitat material lemnos (gatere, banzice, circulare) şi vor fi efectuate verificări privind respectarea normelor tehnice pentru punerea în valoare și exploatare a materialului lemnos, a criteriilor de clasificare a arborilor pe picior, subestimarea cantitativă a masei lemnoase puse în valoare, precum şi neconcordanțele dintre datele înscrise în actele de punere în valoare și realitatea din teren, au transmis reprezentanţii IPJ Alba.ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

ACTUALITATE

Austria interzice, de joi, cursele aeriene directe din România și alte 9 țări. A actualizat lista statelor cu risc COVID

Publicat

Austria va interzice începând de joi, 16 iulie, cursele aeriene regulate directe din zece state, printre care România şi toate ţările din Balcanii de Vest, conform unui ordin al ministrului sănătăţii, Rudolf Anschober, informează marţi agenţia APA.

Ordinul actualizează lista ţărilor considerate cu ‘risc de ‘SARS-CoV-2’, care cuprinde acum 18 state.

Pe listă au fost adăugate zece ţări: Bulgaria, România, Republica Moldova, toate statele din Balcanii de Vest, precum şi Egipt.

În schimb, de joi vor putea fi reluate zborurile din regiunea italiană Lombardia.

Potrivit APA, sunt de aşteptat efecte semnificative asupra reţelei de legături aeriene ale companiei Austrian Airlines, ale cărei curse pe relaţiile Belgrad, Bucureşti, Cairo, Podgorica, Sarajevo, Sibiu, Skopje, Sofia, Tirana şi Varna spre Vienna-Schwechat vor rămâne anulate cel puţin până la sfârşitul lunii iulie.

Rămân în continuare interzise zborurile dinspre Belarus, China, Marea Britanie, Iran, Portugalia, Rusia, Suedia şi Ucraina.

Vor fi totuşi exceptate anumite categorii de curse aeriene: cele considerate în interesul Republicii Austriece, precum şi cele care transportă mărfuri, bolnavi, cetăţeni austrieci repatriaţi, personal de îngrijire sau muncitori sezonieri în agricultură.

sursă: Agerpres

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Inițiativa civică ”Fără penali în funcții publice”, la vot în Parlament. Florin Roman: ”Nu o murdăriți cu sigle de partid”

Publicat

Deputatul de Alba, Florin Roman, a intervenit marți la dezbaterea parlamentară legată de inițiativa ”Fără penali în funcții publice”, imediat după liderul USR, Dan Barna.

Roman a insistat că este o inițiativă civică și a cerut să nu fie ”murdărită” cu sigle de partid. 

„Suntem în faţa unui moment autentic istoric. (…) Fiecare pas a fost o luptă. Iată că am ajuns în acest moment în care mai trebuie să facem doi paşi. (…) Încurajez să facem aceşti paşi. În privinţa alegerilor, îndemn cetăţenii să se pronunţe asupra acestei iniţiatice de igienă morală”, a spus Dan Barna.

”Mi-aș fi dorit ca această inițiativă să nu fie pătată politic. Cei care au semnat, au primit un cap de tabel, fără sigle politice. Lăsați-o să rămână civică, nu o murdăriți cu sigle de partid” a spus Roman.

Deputatul a mai explicat că votarea acestei inițiative nu presupune automat intrarea ei imediată în vigoare. Acesta a spus că sunt mai mulți pași de urmat până când va fi aplicată și probabil că va fi amânată mult timp după termenele normale.

După intervenția lui Roman, reprezentanții PSD au anunțat că vor vota inițiativa și că ei au fost cei care au pus-o pe ordinea de zi.

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Înscrieri la Școala Postliceală Sanitară din Alba Iulia. Cum poți obține calificarea de asistent medical generalist

Publicat

medic calculator

În această perioadă se fac înscrieri la Școala Postliceală Sanitară din Alba Iulia, pentru anul școlar 2020-2021. Cei care doresc să obțină calificarea de asistent medical generalist și să aibă opțiunea de a se angaja, la finalul celor trei ani de studii, pe posturi din unități medicale din județ și din țară, se pot adresa unității de învățământ.

Potrivit directorului școlii, unitatea are singura clasă de profil din județ, cu finanțare de la bugetul de stat, cu 28 de locuri. Pentru anul școlar următor, mai este disponibilă o clasă, tot cu 28 de locuri, cu taxă.

Înscrierile se fac la sediul Școlii Postliceale Sanitare din Alba Iulia, strada Tudor Vladimirescu nr. 39, corp G, în zilele de marți și joi, orele 16.00-18.00, până în 28 august.

Dosarul de înscriere trebuie să cuprindă următoarele documente:

  • copii după actele de absolvire a studiilor, foaie matricolă;
  • certificat de naștere (în copie) și certificat de căsătorie, în copie (dacă este cazul);
  • copie carte de identitate sau buletin de identitate
  • adeverința medicală din care rezultă că solicitantul este apt(ă) pentru înscrierea în învățământ;
  • dosar plic.

Informații suplimentare, la telefon 0258.812.836, marțea și joia, între orele 16.00-18.00.

Potrivit reprezentanților școlii, dacă numărul candidaților înscriși depășește numărul de 28 de locuri bugetate, se va organiza o procedură de selecție, ce va fi stabilită și comunicată în timp util.

Sursa citată a precizat că peste 85% dintre posturile de asistenți medicali scoase la concurs până acum în unitățile sanitare din județ au fost ocupate de absolvenți ai Școlii Postliceale Sanitare Alba Iulia.

Școala a fost înființată în anul 1990 și acreditată încă de la înființare. Este prima și cea mai veche școală postliceală sanitară din județ, cu o tradiție de 30 ani.

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Bărbat din Alba, prins în timp ce transporta ilegal lemn, cu o autoutilitară, în județul Bihor

Publicat

Un bărbat din Arieșeni a fost sancționat de polițiștii și jandarmii din Bihor, după ce a transportat ilegal cherestea, de mai multe ori, cu o autoutilitară. A fost oprit în trafic pe DN76, la Ștei.

Potrivit IPJ Bihor, duminică, în jurul orei 16.15, poliţiştii din Ștei împreună cu jandarmi bihoreni au depistat în trafic, pe DN 76, un bărbat de 43 de ani, din comuna Arieşeni, judeţul Alba, în timp ce conducea o autoutilitară cu care transporta, în mod repetat, în baza aceluiaşi aviz, 4,1 metri cubi de cherestea, specia brad, în valoare de 2.947,9 lei.

Cel în cauză a fost sancționat contravenţional conform prevederilor Legii nr.171/2010, iar materialul lemnos a fost confiscat și predat în custodia Ocolului Silvic Sudrigiu.

foto: arhivă

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate