Connect with us
Publicitate

EDUCAȚIE

Se amână desființarea inspectoratelor școlare. Când va fi aplicată reorganizarea din învățământ

Publicat

Inspectoratele școlare ar fi urmat să fie desființate în următoarea perioadă și să funcționeze direcțiile județene de învățământ.

Însă desființarea inspectoratelor ar fi amânată până în 1 ianuarie 2025.

Prevederea se regăsește în Legea 296/26 octombrie, 2023, potrivit edupedu.ro.

Surse din conducerea inspectoratelor și din Ministerul Educației au confirmat pentru Edupedu.ro că anul acesta nu se va mai aplica reorganizarea Inspectoratelor Școlare, a Caselor Corpului Didactic și a ARACIP – așa cum prevedea legea învățământului Deca-Iohannis.

Acum „se discută pe baza legii Ciolacu”.

Reorganizarea ar urma să fie aplicată în anul în care vor fi patru rânduri de alegeri electorale.

Desființarea inspectoratelor școlare – prevederi din lege

Legea citată prevede că, de la 1 iulie 2024, instituțiile publice aflate în coordonarea /subordonarea /autoritatea administrației publice centrale își continuă activitatea doar dacă au peste 50 de posturi aprobate.

Altă condiție este ca respectivele activități să nu se suprapună cu cele desfășurate de alte instituții.

Însă prevederea nu se aplică de la 1 iulie 2024 pentru instituțiile publice din domeniul educației, sănătății, asistenței și protecției sociale, culturii, precum și din alte domenii. Va fi pusă în aplicare doar din 1 ianuarie 2025.

Potrivit calendarului stabilit de Ministerul Educației, ordinul cu regulamentele de funcționare ale noilor inspectorate școlare – direcții județene de învățământ ar fi trebuit să intre în vigoare din 1 noiembrie.

Fără inspecții școlare în atribuții

Viitoarele direcții județene de învățământ preuniversitar nu vor mai avea inspecții școlare în atribuții, potrivit unui document aflat la stadiul de proiect.

Inspecția școlară generală, cea tematică și inspecția de specialitate trec la ARACIIP (Agenția Română pentru Asigurarea Calității și Inspecție în Învățământul Preuniversitar).

În octombrie, ministrul Educației a discutat cu conducerea inspectoratelor școlare privind reorganizarea în direcții județene de învățământ.

Posturile din inspectoratele școlare ar urma să fie scoase la concurs, în 2024.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
PublicitateParteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax