Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

Se câştigă cel mai bine din intermedieri financiare. Vezi datele privind salariile din ţară, în luna aprilie

Publicat

Institutul Naţional de Statistică a făcut publice, miercuri, date privind câştigul salarial din luna aprilie, la nivel naţional. Valorile cele mai mari ale câştigului salarial mediu nominal net s-au înregistrat în intermedieri financiare (4.295 lei), iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante (853 lei). Cel mai mult au crescut veniturile în extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale. Au scăzut, în schimb câştigurile în domeniul fabricării produselor din tutun şi de farmaceutice.

În luna aprilie 2012, câştigul salarial mediu nominal brut a fost de 2.140 lei, în creştere cu 14 lei faţă de luna martie. Câştigul salarial mediu nominal net a fost de 1.553 lei, în creştere faţă de luna anterioară cu 10 lei (0,6%).

În raport cu evoluţia preţurilor de consum, indicele câştigului salarial real pentru luna aprilie 2012 faţă de luna precedentă a fost de 100,5%. Faţă de luna octombrie 1990, indicele câştigului salarial real a fost de 122,8%, cu 0,7 puncte procentuale mai mare faţă de cel înregistrat în luna martie 2012.

În luna aprilie 2012, în majoritatea activităţilor din sectorul economic, nivelul câştigului salarial mediu net a fost mai mare decât în luna martie 2012, ca urmare a acordării de premii ocazionale (inclusiv prime trimestriale şi cu ocazia sărbătorilor de Paşte), sume din profitul net şi din alte fonduri (inclusiv tichete de masă şi tichete cadou), de negocierile salariale, realizările de producţie ori încasările mai mari (funcţie de contracte).

Cele mai semnificative creşteri ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat în domeniile:

– cu 27,6% în extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale;

– între 15,0% şi 18,5% în fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului, activităţi de editare, industria metalurgică;

– între 8,0% şi 11,0% în extracţia cărbunelui superior şi inferior, fabricarea substanţelor şi a produselor chimice, transporturi pe apă, repararea, întreţinerea şi instalarea maşinilor şi echipamentelor, silvicultură şi exploatare forestieră (inclusiv pescuit şi acvacultură);

– între 5,0% şi 8,0% în producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat, depozitare şi activităţi auxiliare pentru transport, fabricarea de maşini, utilaje şi echipamente n.c.a.

Scăderile câştigului salarial mediu net faţă de luna precedentă au fost cauzate de acordarea în luna martie a primelor ocazionale, sumelor din profitul net şi alte fonduri, precum şi de nerealizările de producţii ori încasărilor mai mici (funcţie de contracte).

Cele mai semnificative scăderi ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat astfel:

– cu 31,8% în fabricarea produselor din tutun, respectiv cu 21,4% în fabricarea produselor farmaceutice de bază şi a preparatelor farmaceutice;

– între 5,0% şi 10,0% în fabricarea altor produse din minerale nemetalice, fabricarea produselor

din cauciuc şi mase plastice, extracţia minereurilor metalifere;

– între 3,0% şi 5,0% în alte activităţi extractive, fabricarea calculatoarelor şi a produselor electronice şi optice, fabricarea de mobilă, fabricarea articolelor de îmbrăcăminte, telecomunicaţii.

În sectorul bugetar, s-au înregistrat uşoare creşteri ale câştigului salarial mediu net faţă de luna martie, în: administraţie publică (0,7%) – ca urmare a acordării de sume pentru diferite sporuri ori a plăţii concediilor de odihnă; sănătate şi asistenţă socială (0,5%) – ca urmare a neplăţii drepturilor salariale cuvenite salariaţilor cu câştiguri salariale mici, din unele unităţi din domeniul asistenţei sociale care se confruntă cu dificultăţi financiare.

În învăţământ, câştigul salarial mediu net a scăzut faţă de luna martie cu 1,8% ca urmare a neplăţii cu ora a cadrelor didactice pe durata vacanţei şcolare.

Comparativ cu luna aprilie a anului precedent, câştigul salarial mediu nominal net a crescut cu 3,7%. Indicele câştigului salarial real faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent a fost de 101,9%.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax