Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Se cer pedepse DRASTICE pentru cei care nu respectă măsurile de izolare sau carantină: Până la 15 ani de închisoare

Publicat

coronavirus

O asociație a procurorilor solicită majorarea pedepselor pentru românii care pleacă din izolare, în contextul situației generate de epidemia de coronavirus. Persoanele care nu respectă dispozițiile autorităților ar putea fi astfel sancționate, în funcție de gravitate, cu până la 15 ani de închisoare.

Asociația Mișcarea pentru Apărarea Statutului Procurorilor (AMASP) solicită Parlamentului și Guvernului să facă demersurile necesare pentru modificarea articolului 352 din Codul Penal, referitor la zădărnicirea combaterii bolilor, în contextul situației de criza epidemiologică.

Pedepsele maxime în acest caz ar crește exponențial în funcție de gravitate și pot ajunge de la maximum actual de 2 ani de închisoare, la 7 … 10 sau chiar 15 ani în cazul unui deces provocat în acest mod.

Această măsură ar trebui să permită autorităților judiciare să aplice în mod eficient dispozițiile de drept penal în cazul încălcării măsurilor privitoare la prevenirea sau combaterea bolilor infecto-contagioase, arată AMASP, într-un comunicat.

În prezent, articolul 352 sancționează cu închisoare de la 6 luni până la 2 ani sau amendă ”nerespectarea măsurilor privitoare la prevenirea sau combaterea bolilor infectocontagioase, dacă a avut ca urmare răspândirea unei asemenea boli”, respectiv cu o lună până la 6 luni de închisoare sau amendă aceeași faptă, dacă aceasta este săvârșită din culpă.

Potrivit propunerii asociației de procurori, pedepsele pot crește progresiv, în cazul persoanelor suspectate de infectarea cu o boală infecto-contagioasă care nu au respectat măsurile de izolare la domiciliu sau carantină instituționalizată. Astfel pentru încălcarea carantinei, aceasta riscă între 1 și 5 ani, pedeapsa poate crește până la 7 ani dacă a dus la infectarea altor persoane sau chiar 15 ani, dacă o persoană infectată a decedat.

sursa: ziare.com

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax