Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Se desființează CNVM, CSA şi CSSPP. Guvernul a avizat crearea suprastructurii Autoritatea de Supraveghere Financiară

Publicat

Guvernul desfiinţează autorităţile de supraveghere din domeniul financiar, cu excepţia celor care ţin de BNR. Astfel, atribuţiile şi tot personalul CNVM, CSA şi CSSPP vor fi preluate până cel târziu pe 15 martie 2013 de către o nouă instituţie, Autoritatea de Supraveghere Financiară.

UPDATE1: Guvernul a avizat, marţi, 18 decembrie, prin ordonanţă de urgenţă, înfiinţarea Autorităţii de Supraveghere Financiară. Ministerul Justiţiei va reglementa în perioada imediată şi ultimele detalii privind noua structură.

UPDATE: Potrivit unor surse citate de realitatea.net, şeful noii structuri propuse de Ministerul Finanţelor – Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) ar urma să fie numit chiar actualul ministru Florin Georgescu. Iniţial, structura ar fi trebuit să includă şi partea de control din Banca Naţională a României, însă conducerea BNR s-au opus, potrivit unor surse evz.ro. ASF va reglementa activitatea societăţilor de asigurare şi a brokerilor, fondurile de pensii private şi Bursa de Valori Bucureşti. În total, acestea cuprind tranzacţii anuale de peste 6 miliarde de euro.

În actuala configuraţie, cele trei instituţii păstrează oamenii numiţi în funcţii de PDL şi UDMR, când aveau, alături de UNPR, majoritatea parlamentară. Desfiinţarea ar duce la noi numiri pe algoritmul stabilit în alegerile din 9 decembrie, dând USL avantajul numirii a două treimi din membri şi a preşedintelui acestei noi superstructuri.

Comisia de Supraveghere a Asigurărilor (CSA) este singura autoritate împuternicită prin lege cu atribuții de autorizare, supraveghere prudenţială și control a activității de asigurare/intermediere în asigurări în România.

De asemenea, CSA are şi atribuția de emitere a normelor de aplicare a legilor din domeniul asigurărilor.

Comisia Națională a Valorilor Mobiliare (CNVM) este o autoritate administrativă autonomă a statului român, are ca scop reglementarea și supravegherea pieței de capital, piețele de mărfuri (reglementate) și instrumentele financiare derivate, dar și instituțiile și operațiunile specifice ale acestora. CNVM este subordonată Parlamentul României, prezentând acestuia din urmă rapoarte prin intermediul comisiilor pentru buget, finanțe și bănci ale celor două camere. Sediul central al autorității se află în București.

Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) este organizată şi funcţionează în conformitate cu prevederile Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 50/2005 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 313/2005, cu modificările si completările ulterioare.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax