Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

Se desființează Loteria bonurilor fiscale. Ordonanță de urgență aprobată de Guvern

Publicat

bon fiscal

Loteria bonurilor fiscale va fi desființată, potrivit unei decizii a Guvernului. Aceasta a fost inițial suspendată, acum doi ani, la intrarea în starea de urgență din cauza pandemiei.

Guvernul a decis, vineri, abrogarea dispozițiilor privind organizarea Loteriei bonurilor fiscale cuprinse în Ordonanța Guvernului nr.10/2015, potrivit unui comunicat al Executivului.

”Măsura este justificată deoarece în prezent operatorii economici din România sunt dotați cu aparate de marcat electronice fiscale moderne, în majoritate, conectate la sistemul informatic al ANAF și transmit zilnic informații privind încasările realizate de comercianți”, a comunicat Guvernul.

Potrivit proiectului de ordonanță, OG nr. 10/2015 pentru organizarea Loteriei bonurilor fiscale a fost elaborată și adoptată ca măsură de diminuare a evaziunii fiscale prin cointeresarea, implicarea și responsabilizarea cetățenilor în fiscalizarea veniturilor realizate de comercianți din vânzarea bunurilor și prestarea serviciilor direct către populație.

Loteria bonurilor fiscale a reprezentat o parte a unui pachet legislativ adoptat în cursul anului 2014, în acesta fiind inclusă și introducerea aparatelor de marcat electronice fiscal dotate cu jurnal electronic capabile să transmită date online către administrația fiscală.

Astfel, încă de la data reglementării sale, Loteria bonurilor fiscale a fost considerată o măsură cu aplicabilitate limitată în timp, corelată în principal cu procesul de implementare a noilor aparate de marcat.

Premii suspendate la plată, în valoare de 450.000 lei

Loteria bonurilor fiscale se organiza lunar, în prima duminică după data de 15, pentru luna anterioară. A constat în extragerea aleatorie de numere, în vederea acordării de premii în bani, persoanelor fizice rezidente si nerezidente în România, deținătoare de bonuri fiscale care atestă cumpărarea de bunuri sau servicii pe teritoriul României, numărul maxim de premii care se acorda fiind 100.

Loteria bonurilor fiscale s-a derulat pe parcursul a circa 5 ani și a presupus plata de premii în valoare de circa 60.000.000 lei.

În perioada în care au fost organizate extrageri ale Loteriei bonurilor fiscale, au fost identificate situații în care:

  • premiile achitate în contul beneficiarilor au fost returnate Ministerului Finanțelor, reinițierea plății putând fi realizată numai după obținerea datelor corecte
  • plata unor premii a fost suspendată ca urmare a verificării autenticității și realității bonurilor fiscale depuse pentru revendicarea premiilor și a sesizării organelor de cercetare competente. Plata premiilor suspendate se efectuează din bugetul anului în care se face plata, pe măsura clarificării situației, momentul plății nefiind cunoscut. În prezent valoarea premiilor suspendate la plată este de circa 450.000 lei
  • prin hotărâri definitive ale instanței de judecată, a fost stabilită obligația de plată a unor sume, cu titlu de premiu la Loteria bonurilor fiscale, acestea fiind achitate de către Ministerul Finanțelor, din bugetul Ministerului Finanțelor –Acțiuni Generale.

Loteria bonurilor fiscale, amânată în starea de urgență și de alertă

În contextul epidemiologic determinat de pandemia generată de coronavirusul COVID-19, dublat de instituirea stării de urgență pe teritoriul României și de stabilirea unor de măsuri imediate pentru prevenirea răspândirii COVID-19, printre care suspendarea activității unor operatori economici și limitarea libertății de mișcare a persoanelor, prin OUG nr. 48/2020 s-a dispus suspendarea extragerilor lunare si ocazionale ale Loteriei bonurilor fiscale, prevăzându-se, totodată, reluarea acestora în termen de 90 de zile de la data încetării stării de urgenţă.

După încetarea stării de urgență, prin hotărâri succesive ale Guvernului, s-a decis instituirea și, respectiv, prelungirea stării de alertă pe întreg teritoriul țării.

În vederea evitării cheltuirii nejustificate a fondurilor bugetare, în condițiile prelungirii pandemiei, context în care o parte dintre operatorii economici fie s-au confruntat cu o scădere a cererii și, pe cale de consecință, au emis un număr redus de bonuri fiscale, fie nu au emis bonuri fiscale întrucât activitatea le-a fost restricționată, astfel că, în continuare Loteria bonurilor fiscale nu putea produce efectele scontate, prin OUG nr. 153/2020, a fost suspendată, pe perioada stării de alertă/urgență, după caz, organizarea extragerilor lunare și ocazionale ale Loteriei bonurilor fiscale, urmând ca acestea să fie reluate după trecerea unui interval de timp rezonabil, de 90 de zile de la încetarea stării de alertă/urgență, se mai arată în expunerea de motive.

Loteria bonurilor fiscale ar fi urmat să fie reluată din iunie

Potrivit documentului OUG, în prezent, starea de alertă nu a mai fost prelungită, fapt care implică reluarea extragerilor la Loteria bonurilor fiscale începând cu luna iunie.

”Întrucât formele de fraudă fiscală, inclusiv metodele de evaziune fiscală, evoluează permanent, este necesar ca pârghiile pentru combaterea acestora să fie adaptate și îmbunătățite constant.

La această dată, procesul de implementare a aparatelor de marcat electronice fiscale dotate cu jurnal electronic este, în cea mai mare parte, finalizat. Astfel, sunt conectate și transmit date fiscale către ANAF 593.397 case de marcat, dintr-un total de 688.389 aparate instalate la comercianți.

Pentru anul 2022 au fost aprobate prin Legea bugetului de stat pe anul 2022, nr. 317/2021, în bugetul Ministerului Finanțelor

  • acţiuni generale, credite bugetare și de angajament în cuantum de 10.450.000 lei, pentru organizarea a 10 extrageri aferente Loteriei bonurilor fiscale, precum și pentru plata premiilor suspendate, sumă evidențiată la capitolul 80.01 Acţiuni generale economice, comerciale și de muncă, subcapitolul 01 „Acţiuni generale economice si comerciale”, paragraful 30 „Alte cheltuieli pentru acţiuni generale economice și comerciale”, titlul 55 „Alte transferuri”, articolul 01 „Transferuri interne”, alineatul 61 „Fond de premiere pentru Loteria bonurilor fiscale”.

La stabilirea fondului anual de premiere aferent Loteriei bonurilor fiscale a fost avută în vedere organizarea, în general, a 12 extrageri lunare și 2 extrageri ocazionale, pentru fiecare extragere luându-se în considerare un fond de premiere de 1.000.000 lei”, potrivit documentului citat.

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax