Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Se ieftinesc medicamentele cu 20% din luna martie, după actualizarea preţurilor. Precizări la Ministerul Sănătăţii şi CNAS

Publicat

medicamente

medicamente Ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, susţine că medicamente se vor ieftini cu 20% din 10 martie. Acesta a precizat că sunt diferenţe mari între preţul actual şi cel care ar trebui să fie practicat în ceea ce priveşte medicamentele.

Ministerul Sănătăţii a solicitat tuturor Deţinătorilor de Autorizaţie de Punere pe Piaţă sau reprezentanților acestora să îşi actualizeze, până la data de 10 martie 2015, toate preţurile la medicamentele de uz uman, în conformitate cu Ordinul Ministrului Sănătăţii 75/2009.

Citește și Sondaj Alba24 în FARMACIILE din Alba Iulia: Vezi unde sunt cele mai SCUMPE MEDICAMENTE din oraș înainte de „marea ieftinire” »

„Această intrare în normalitate a preţurilor medicamentelor înseamnă de fapt o schimbare în beneficiul sistemului de sănătate, astfel încât majoritatea medicamentelor vor avea o revizuire în scădere a preţurilor. Asta va însemna o economie substanţială la bugetul de stat, care se va regăsi în tratamente şi medicamente inovatoare pentru pacienţi”, a declarat ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu.

Astfel, în temeiul Ordinului Ministrului Sănătăţii nr. 75/2009, preţul medicamentelor trebuie să fie mai mic sau cel mult egal cu cel mai mic preţ al aceluiaşi medicament din 12 ţări: Republica Cehă, Bulgaria, Ungaria, Polonia, Slovacia, Austria, Belgia, Italia, Lituania, Spania, Grecia şi Germania, transmite Ministerul Sănătăţii, într-un comunicat.

Prețul medicamentelor va fi avizat pe o perioadă de un an, calculată de la data avizării, conform legislației în vigoare.

Potrivit CNAS, pentru multe dintre medicamentele de uz uman, reactulizarea preţului nu s-a mai realizat în ultimii cinci ani. La unele medicamente, reducerea de preţ va ajunge  până la 20%.

“Acest lucru va reprezenta un beneficiu real pentru sistem. Practic, vom putea trata un număr mai mare de pacienţi cu aceleaşi costuri, iar diferenţa de bani pe care o vom economisi astfel,  o putem utiliza în sistem pentru tratamentele inovatoare. Mă refer aici la tripla terapie,  interferon free şi nu numai. Chiar dacă avem aceşti bani, vom  încheia contracte cost-volum-eficienţă care să asigure accesul la aceste tratamente unui număr cât mai mare de bolnavi”, a declarat Vasile Ciurchea , preşedintele CNAS.

surse: comunicate de presă Ministerul Sănătăţii şi CNAS

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax