Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

Traseul Porţilor: Miercuri, va fi inaugurată Poarta a V-a a Cetăţii

Publicat

Poarta a V-a a Cetăţii Alba Carolina va fi inaugurată miercuri, în prezenţa Excelenţei sale Øystein Hovdkinn, ambasadorul Norvegiei în România. Aceasta va fi inclusă în circuitul turistic denumit „Traseul Porţilor“, care va cuprinde, începând de miercuri, primele cinci porţi ale Cetăţii.

Valoarea proiectului se ridică la aproximativ 766.000 de euro, iar banii provin dintr-o donaţie a guvernului Norvegiei printr-un program denumit „Mecanismul Financiar în Spaţiul Economic European“.

Norvegia este donatorul principal în cadrul acestui program în valoare de 50 de milioane de euro,  finanţarea  fiind obţinută pentru conservarea patrimoniului cultural european. Valoarea donaţiei în cadrul proiectului pentru Cetatea din Alba Iulia este de 700.000 de euro. Administratorul lucrării a fost obligat de donator,  ca în cadrul proiectului, să angajaze 20 de tineri proveniţi din sistemul instituţionalizat de stat, care ar urma să înveţe o meserie şi să primească o şansă pentru viitor. Investiţia este administrată de Primăria Alba Iulia şi Ministerul Culturii şi Cultelor.

Până în luna aprilie 2010, Poarta a V-a s-a aflat în curtea Grădiniţei nr. 8, fiind închisă accesului printr-un zid de cărămidă. De altfel, interiorul porţii, care se prezintă sub forma unui gang boltit semicircular, a fost umplut cu pământ şi a fost impracticabil încă din anii 60’.
Lucrările de renovare şi punere în valoare au permis ca în interiorul Porţii a V-a să se păstreze un segment important din pardoseala iniţială de piatră, iar în reconstituirea arcadelor au fost păstrate ancadramentele care permiteau funcţionarea podului mobil. Acestă Poartă asigura accesul în Cetate pe „Drumul Regal”, aşa cum este recunoscut de unii istorici traseul ce leagă Poarta I de Poarta a VI-a.

Inaugurarea este programată miercuri, la ora 13.00, iar la eveniment vor participa dr. Vasile Timiş – secretar de stat în cadrul Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional, Mircea Hava – primarul municipiului Alba Iulia şi alte oficialităţi şi reprezentanţi ai administraţiei publice locale şi judeţene.

După restaurarea şi reamenajarea Cetăţii Alba Carolina este posibil ca administraţia să impună o taxă de intrare inclusiv pentru locuitorii municipiului Alba Iulia. Sunteţi de acord cu această taxă?

  • Nu sunt de acord cu această taxă (63%)
  • Sunt de acord sa plătesc o taxa numai dacă vizitez anumite obiective din interiorul Cetăţii (27%)
  • Da, vreau să platesc taxa (9%)
  • Nu stiu, nu ma intereseaza (0%)
  • Total voturi: 216

Loading ... Loading ...

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

5 Comentarii

5 Comentarii

  1. HOREA

    duminică, 03.04.2011 at 21:00

    DE CE SA PLATIM O TAXA NOI CEI DIN ALBA IULIA ?! LUCRARILE S-AU FACUT PE BANI DE LA U.E. SI PE BANI AI PRIMARIEI CARE PROVIN DIN TAXELE SI IMPOZITELE NOASTRE .

  2. Lili

    luni, 04.04.2011 at 13:32

    Adica si locuitorii vor fi turisti la ei acasa?!?

  3. albaiulian

    marți, 05.04.2011 at 13:58

    Taxa e pt a preveni ”vizitarea” cetatii de catre boschetari sau ”tuciurii”. Daca vizitam ceva frumos, 2-3 lei nu reprezinta o avere, sau da?

  4. Diavolo

    marți, 05.04.2011 at 21:23

    Mira-m-as ca boschetarii sau tuciuriii sa aiba buletin de Alba Iulia. Tuciuriii, de fapt, da, ca doar trebuie sa voteze, nu? Ei atunci macar sa nu-i discriminam.
    Avere sau nu, platesc impozite in Alba Iulia, impozite din care sunt finantate in parte lucrarile din Cetate si mai platesc impozite si la Statul Roman care contribuie la bugetul UE care ne da noua banii de investitii. Deci platesc de doua ori , de ce as mai plati si a treia?
    La foamea de acum din Alba Iulia si zona , intrebarea ta sfideaza bunul simt.

  5. c.m.

    marți, 05.04.2011 at 21:41

    @albaiulian – dar daca va trebui sa platim taxa de cate ori vrem sa trecem din Cetate in Centru ce facem? Un job in centru si o locuinta in Cetate presupune de 2 ori pe zi cei 2-3 lei deci 6 lei pe zi adica vreo 130 Ron pe luna. Ar fi ok? Eu zic ca buletinul de Alba Iulia trebuie sa fie biletul de intrare. Chiar si pentru „tuciurii” care daca sunt buni in cabina de vot trebuie acceptati si in mandra Cetate.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax