Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

Se lucrează în forță la Drumul Expres care va scoate Turda de pe traseul Alba Iulia- Cluj Napoca. Va face legătura între DN1 și A3

Publicat

sursa foto: captura video Dejeanul.ro

În luna august 2023, Ministerul Transporturilor a dat undă verde pentru construcția Drumului Expres Tureni care va lega A3 de DN1. Acesta se întinde pe o distanță de aproximativ 5 kilometri și va asigura legătura esențială dintre Cluj-Napoca și Autostrada Transilvania (A3), eliminând astfel din traseu municipiul Turda dar și intrarea în Cluj Napoca prin Gilău-Florești.

Lucrările sunt deja în plină desfășurare în zona kilometrului 22, iar intenția este de a direcționa traficul greu dinspre autostradă către nordul țării prin DN1 iar mai apoi pe centura Vâlcele- Apahida.

Investiția, în valoare de 528 milioane de lei, este realizată de o asociere de firme condusă de Dimex 2000, cu care CNAIR a semnat contractul în luna iulie.

Când va fi finalizat drumul expres între A3 și DN1-Tureni

Constructorul are termen de finalizare 18 luni, având astfel un orizont până în februarie 2025 pentru finalizarea proiectului. Cu toate acestea, există speranțe că lucrările vor fi gata chiar și cu o lună înainte, în decembrie 2024.

YouTube video

Cu toate că drumul are o lungime relativ mică, complexitatea lucrărilor este impresionantă. Drumul va include 7 poduri și viaducte, dintre care unul se întinde pe 300 de metri peste valea Racilor.

De asemenea, se vor construi bretele de legătură cu cele două șosele însumând 10 kilometri, dublu față de drumul propriu-zis.

„O să avem săpături în medie de 30 metri adâncime, peste un milion jumătate de metri cubi de pământ pe care trebuie să îl excavăm și să îl ducem în niște depozite permanente „, a explicat un inginer implicat în proiect citat de Observatornews.ro

Un șofer a descris actuala situație a traficului ca fiind „varză totală”, subliniind nevoia urgentă de astfel de infrastructuri. Drumul expres are potențialul de a decongestiona semnificativ și alte zone din Cluj Napoca cum ar fi Baciu, Bulevardul Muncii și Apahida, precum și traficul dintre Gilău și Cluj-Napoca.

”Traficul greu care azi se descarcă de pe autostrada la Gilău – Nădășel și pleacă în direcția Maramureș sau Bistrița va ocoli municipiul Cluj-Napoca utilizând drumul expres nou propus în zona Tureni și centura ocolitoare Vâlcele – Apahida”, a explicat primarul Emil Boc .

Drum mai ușor de la Alba Iulia spre aeroportul din Cluj. Turda va fi scoasă din traseu

Pe de alta parte șoferii din Alba care merg spre aeroportul Cluj sau în zona centrală a municipiului Cluj Napoca nu vor mai trebui să intre prin Turda pentru a intra în Cluj prin Feleacul sau să ajungă la centura Vâlcele- Apahida, ci își vor putea continua drumul pe autostrada A3, apoi pe noul drum expres care se va lega în DN1.

Ce probleme pot întârzia finalizarea lucrării

Lungimea Drumului Expres este de 4,9 kilometri, iar alți 10 kilometri reprezintă lungimea bretelelor de la nodurile A3 și DN 1 (bretelele vor avea două benzi).

Profilul este de drum expres cu o lățime a benzii de circulație de 3,5 metri, un acostament lat de 2,25 metri și spațiu median de 3 metri lățime unde se montează separatoarele de sens.

Sunt prevăzute 7 poduri și viaducte din care cel mai lung va fi la kilometrul 4 peste Valea Racilor, un viaduct cu 6 deschideri și o lungime totală de 258 de metri din care tablierul are 246 metri.

A doua structură ca lungime este un pasaj peste Drumul Județean 103 Z, pod de încrucișare cu o lungime de 158 metri.

Termenul de finalizare pentru lucrările la drumul expres este februarie 2025.

Cu toate acestea, pot exista și probleme care pot întârzia finalizarea lucrărilor. Constructorii au descoperit deja două situri arheologice în zonă. În funcție de importanța acestora, ar putea fi conservate temporar sau permanent.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Xyz

    joi, 14.09.2023 at 14:52

    au avut nevoie de aproape 20 de de ani ca sa isi dea seama ca traficul de pe autostrada spre cluj trece prin Turda. Exista o scuza evidenta:era cam greu de observat dar statul, in intelepciunea lui, nu s-a lasat pacalit si pana la urma a observat. Multumim statule ca ai ochii ageri si esti atent la detalii:)

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax