Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Se modifică regulile pentru admiterea la liceu. Propunerea neașteptată a ministrului Educației

Publicat

Evaluare Nationala

Admiterea la liceu ar putea să fie din nou modificată. Noul ministru al Educației, Valentin Popa, a anunțat la o întâlnire cu reprezentanții părinților că dorește ca media claselor 5-8, care acum contează în proporție de 20% la admitere, să fie calculată doar din tezele de la materiile de bază: română și matematică pentru clasele a V-a, a VI-a și a VII-a, plus istorie sau geografie în clasa a VIII-a. Aceste teze ar urma să devină testări naționale, notează portalinvatamant.ro.

În cadrul unei întâlniri cu reprezentanți ai părinților, Valentin Popa a avansat ideea că media claselor V-VIII, care contează în proporție de 20% la admitere, să fie calculată doar din tezele de la materiile de bază.

Care vor fi aceste materii de bază? Limba română și matematica pentru clasele a V-a, a VI-a și a VII-a, plus istorie sau geografie în clasa a VIII-a. Foarte important este și faptul că aceste teze vor deveni teze naționale, urmând să sa se dea în același timp, cu subiect unic.

Pe de altă parte, însă, asociațiile de părinți cer revenirea la examenul de admitere și renunțarea la Evaluarea Națională. Există tot mai multe voci care spun că actualul sistem nu are relevanță, în condițiile în care notele și mediile din clasele V-VIII nu reflectă întotdeauna pregătirea reală a elevilor.

Deocamdată modificarea admiterii la liceu este doar la stadiul de propunere, urmând să fie discutată cu partenerii sociali în perioada următoare.

Admiterea la liceu a mai suferit o modificare în 2017, atunci când Ministerul Educației Naționale a anunțat că a schimbat calculul mediei de admitere. Practic, ponderea mediilor din clasele V – VIII a ajuns la doar de 20%, față de 25% cât a fost în anii precedenți.

Iată cum se calculează media de admitere la liceu:

„Media de admitere, pe baza căreia se realizează înscrierea în clasa a IX-a de liceu a absolvenților învățământului gimnazial, se calculează ca medie ponderată între media generală la Evaluarea Naționala susținută de absolvenții clasei a VIII-a, care are o pondere de 80%, și media generală de absolvire a claselor a V-a — a VIII-a, care are o pondere de 20% în calculul mediei de admitere.

Calculul mediei de admitere se face astfel:

MA = 0,2 x ABS + 0,8 x EN

Unde:

  • MA = media de admitere;
  • ABS = media generală de absolvire a claselor a V-a — a VIII-a;
  • EN = media generală obținută la Evaluarea Națională susținută de absolvenții clasei a VIII-a”

sursa: realitatea.net

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax