Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

Se modifică statutul cadrelor militare: Sancțiuni disciplinare mai aspre, interdicții, noi îndatoriri și restrângeri de drepturi

Publicat

Sancțiunile disciplinare aplicate cadrelor militare se vor înăspri, potrivit unui proiect de lege inițiat de Guvern, ce va înlocui actualul statut al acestora. Totodată, vor fi introduse și noi îndatoriri pentru acest tip de personal, dar și noi interdicții și restrângeri ale drepturilor.

Proiectul de lege a fost transmis recent Consiliul Economic și Social pentru avizare. Potrivit avocatnet.ro noul act normativ va înlocui cadrul actual legislativ dat de Legea 80/1995 privind statutul cadrelor militare, la nouă luni după ce va parcurge întregul proces legislativ și va fi oficializat.

Document: Lege statut cadre militare

În expunerea de motive sunt prevăzute următoarele:

Sancțiuni disciplinare mai aspre pentru cadrele militare

Printre prevederile din proiect se vor înăspri și sancțiunile disciplinare, respectiv va fi introdusă diminuarea soldei de funcție cu 10-30% pe o perioadă de maximum șase luni. În prezent, în Legea 80/1995, diminuarea soldei în cazul aplicării de sancțiuni disciplinare se face în felul următor: cu până la 10% a celei de funcție pe o perioadă de maximum trei luni sau cu un procent cuprins între cinci și 10% a celei de comandă pentru o perioadă de maximum trei luni.

În rest, sancțiunile disciplinare vor rămâne neschimbate, cum ar fi avertismentul, mustrarea scrisă, amânarea înaintării în gradul următor pe timp de unul sau doi ani, retrogradarea în funcție sau trecerea în rezervă.

Noi îndatoriri pentru cadrele militare

Cum aceste sancțiuni disciplinare se acordă și pentru încălcarea normelor legale, important de menționat este că vor fi introduse, prin proiectul de lege recent, și o serie nouă de îndatoriri pentru cadrele militare, cum ar fi:

  • să respecte codul de conduita etică al instituției din care fac parte;
  • să respecte și să protejeze drepturile și demnitatea celorlalți;
  • să îndeplinească cu profesionalism misiunile încredințate atât pe teritoriul statului român, cât și în afara acestuia.

Noi interdicții aplicabile cadrelor militare

De asemenea, sunt prevăzute noi interdicții aplicabile cadrelor militare în activitate, pe lângă cele care se regăsesc deja în statutul actual:

  • să nu facă parte din organizații sindicale sau să desfășoare propaganda pentru organizații sindicale;
  • să exprime opinii contrare intereselor României sau forțelor armate;
  • să îndeplinească alte funcții/activități/alte ocupații, cu exceptia situațiilor și în condițiile stabilite prin ordin al conducătorului instituției de apărare, ordine publică și securitate națională;
  • să se implice în activități care contravin ori afectează demnitatea, prestigiul și normele de conduită specifice profesiei militare;
  • să se afle în raporturi ierarhice nemijlocite cu soțul/soția sau cu rude de gradul întâi sau al doilea.

Drepturi restrânse pentru cadre militare

Proiectul de lege prevede și alte drepturi care vor fi restrânse pentru cei care sunt cadre militare. Printre drepturile care vor fi restrânse se numără:

  • exprimarea opiniilor sau preferințelor politice nici la locul de muncă (prevederea actuală face referire doar la spațiul public);
  • exercitarea dreptului de petiționare în cadrul instituției de apărare, ordine publică și securitate națională se va realiza prin raport scris, înaintat pe cale ierarhică;
  • cadrelor militare în activitate nu le va fi permis să participe la administrarea sau conducerea societăților comerciale prin persoane interpuse.

Proiectul de lege încă nu și-a început parcursul legislativ, putând suferi numeroase modificări înainte de adoptarea de către Guvern sau la trecerea prin Parlament. Acesta va intra în vigoare la nouă luni de la publicarea în Monitorul Oficial.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax