Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Se schimbă Legea pensiilor. Se modifică modul de calcul al pensiei anticipate parţiale

Publicat

pensie Legea pensiilor se schimbă începând de duminică. Ce mai importantă modificare o reprezintă modul de la calcul al pensiei celor care aleg pensionarea anticipată parţială.
Pensia anticipată parţială va fi mai mare decât în prezent, potrivit prevederilor Legii 142/2016, care modifică legea privind sistemul unitar de pensii publice, nr. 263/2010, lege care a apărut în Monitorul Oficial joi, şi care va intra în vigoare duminică, 17 iulie.

Practic legea schimbă modul de calcul al pensiei anticipate parţiale, şi din această modificare rezultă o creştere a sumei cuvenite drept pensie anticipată.

Iată ce scrie în legea nouă:
Cuantumul pensiei anticipate parţiale se stabileşte din cuantumul pensiei pentru limită de vârstă, prin diminuarea acestuia în raport cu stagiul de cotizare realizat şi cu numărul de luni cu care s-a redus vârsta standard de pensionare, conform tabelului nr. 21

13735297_1305277599512973_54615493_n_73617700
Legea veche prevedea o penalitate unică, care nu ţinea cont de stagiul suplimentar de cotizare, şi care era mai mare decât valorile care vor intra în vigoare duminică. Iată ce scria în vechea lege:
„Cuantumul pensiei anticipate parţiale se stabileşte din cuantumul pensiei pentru limită de vârstă care s-ar fi cuvenit, prin diminuarea acestuia cu 0,75% pentru fiecare lună de anticipare, până la îndeplinirea condiţiilor pentru obţinerea pensiei pentru limită de vârstă”.

Aşadar, persoanele care, de duminică încolo, au drept de pensionare anticipată parţială şi recurg la el, vor avea o pensie mai mare decât cea la care ar fi avut dreptul acum.

Amintim că, potrivit legii pensiilor, pot cere pensionarea anticipată parţială cei care mai au cel mult cinci ani până la împlinirea vârstei standard de pensionare şi care au realizat stagiul compet de cotizare sau l-au depăşit cu cel mult opt ani.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax