Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

Se schimbă metoda de calcul a salariilor: coeficienți de ierarhizare în funcție de studiile absolvite. Legea a trecut de Senat

Publicat

bani

Legea care prevede stabilirea unei ierarhii a salariilor în funcție de studiile absolvite de către angajați a fost adoptată tacit de Senat, în condiţiile în care nu a fost dezbătută în Plen, iar termenul de vot a fost depăşit.

Termenul de adoptare tacită a fost de 45 de zile şi s-a calculat de la data de 4 septembrie. Potrivit fişei actului normativ, termenul s-a împlinit la data de 18 octombrie.

Consiliul Legislativ, Consiliul Economic şi Social şi Comisia pentru muncă au dat raport favorabil acestei iniţiative legislative. Comisia buget – finanţe şi cea pentru drepturile omului s-au opus însă.

Legea introduce pentru toți angajații din economia națională, coeficienți de raportare la salariul minim, pe 11 categorii de pregătire și studii.

Potrivit inițiativei legislative, legea „garantează dreptul tuturor salariaților la plata unui salariu de bază minim”.

„Cuantumul salariului de bază minim se stabilește prin aplicarea unui coeficient raportat la salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată, stabilit prin hotărâre a Guvernului, potrivit legii”, prevede documentul.

Astfel, sunt reglementate 11 categorii de pregătire, de la muncitori necalificați, al căror salariu este cel minim, până la absolvenții de studii superioare de lungă durată cu doctorat în domeniul activității desfășurate, ale căror venituri trebuie asigurate prin multiplicarea salariului minim cu coeficientul de 2,8.

Legea prevede că „în vederea asigurării echilibrării sistemului de salarizare între sectorul bugetar și mediul economic concurențial, pentru sectoarele pentru care nu au fost încheiate contracte colective de muncă aplicabile la nivelul întregului sector de activitate, prin prezenta lege se stabilesc coeficienții minimali de ierarhizare salarială”.

În expunerea de motive, parlamentarii au notat că „la elaborarea legii s-a avut în vedere rolul statului, de garantare a unor forme de protecție minimă a venitului/salariului și motivare a muncii”.

Forul decizional în acest caz este Camera Deputaţilor.

sursa: digi24.ro, avocatnet.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. pilu

    luni, 21.10.2019 at 20:29

    Vanzatorul cu diploma oare ce coeficient are ?

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax