Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

Se scumpesc masiv casele, apartamentele și terenurile în acest an. Avertismentul BNR

Publicat

chirii imobiliare

Un sondaj BNR arată că în acest an casele, apartamentele și terenurile se vor scumpi. Analiza a fost făcută în rândul a 10 bănci, iar concluzia este că vor crește prețurile, după ce, la finalul anului trecut, proprietățile rezidențiale s-au scumpit semnificativ.

Pentru perioada următoare, băncile prognozează o creștere masivă a prețurilor imobiliarelor. Pentru primul trimestru din 2020, băncile autohtone previzionează păstrarea cererii pentru împrumuturile ipotecare, care a crescut la finele anului trecut. Prețul solicitat în prezent pentru locuințele din România este de 1.367 euro pe metru pătrat. În București, este de 1.444 euro pe metru pătrat, în Timișoara, de 1.292 pe metru pătrat, iar în Cluj-Napoca, de 1.780 de euro pe metru pătrat, scrie digi24.ro.

Preţul mediu solicitat la vânzarea apartamentelor în Alba Iulia este de 890 de euro/mp, potrivit unui studiu analizeimobiliare.ro (trimestrul al 4-lea 2019). Comparativ, nivelul mediul al chiriei pentru un apartament cu două camere într-un bloc construit între anii 1980-2000 la Alba Iulia este 250 de euro, față de 420 de euro pe lună la Cluj sau București, 350 de euro la Timișoara și Brașov sau 280 de euro în Sibiu.

Cererea pentru credite pentru locuințe și terenuri a crescut în ultimul trimestru de anul trecut, însă solicitările pentru împrumuturi de consum acordate populației s-au redus.

Pentru primul trimestru din anul 2020, băncile din zona euro estimează o ușoară înăsprire a standardelor de creditare pentru împrumuturile destinate achiziției de locuințe și terenuri. Pierderea medie în caz de nerambursare pentru creditele populației intrate în stare de nerambursare a scazut de la 49% în trimestrul anterior la 47,7% în acest trimestru.

sursă: digi24.ro

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax