Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Se scumpesc țigările. De când vor intra în vigoare noile prețuri

Publicat

Tigările se vor scumpi de la începutul anului viitor. Până la 1 ianuarie 2019, acciza în prețul mediu ponderat trebuie să fie de 60% pentru produsele din tutun, ceea ce înseamnă o creștere cu 1-2 procente la prețul pachetului de țigări. Este de aşteptat ca în 2022 preţul să fie de cel puţin 21 lei pe pachet.

În cadrul dezbaterilor publice iniţiate de Ministerul Finanţelor pe Proiectul de modificare a Codului Fiscal, au fost discutate o serie de propuneri în sensul ajustării Calendarului actual de creştere graduală a accizei, astfel încât să se asigure îndeplinirea cerinţelor europene, o mai bună previzionare a veniturilor bugetare, dar şi predictibilitate şi stabilitate pentru companii, dat fiind că, aşa cum s-a văzut până acum, orice creştere bruscă şi neplanificată a taxelor generează majorarea abruptă a pieţei negre.

Urmează ca Ministerul Finanţelor să publice pe site forma finală a proiectului de modificare a Codului Fiscal. În prezent, ponderea taxelor (acciza şi TVA) în preţul unui pachet de ţigarete este de circa 75%. Asta înseamnă că, din 17,5 lei, costul unui pachet de ţigări, 13,12 lei ajung în buzunarul statului.

Acciza a scumpit constant preţul ţigărilor în ultimii 12 ani În ultimii 12 ani, preţul ţigărilor a crescut constant, în mare parte din cauza creşterii accizei impuse de Uniunea Europeană şi a calculelor făcute de Ministerul Finanţelor. Ca atare, preţurile au crescut, în medie, de la 5,10 lei în decembrie 2006, la 17 – 17,5 lei în 2018, preconizându-se că va depăşi 21 lei/pachet în 2022, cost care poate creşte în funcţie de cheltuielile cu forţa de muncă.

Aceste majorări succesive ale accizei au avut loc în ciuda faptului că România a atins încă din 2015 nivelul minim de accizare prevăzut de Uniunea Europeană. Cu toate acestea, potrivit calendarului de creştere a accizei, în vigoare până în 2022, în fiecare an creşte acciza totală la 1 aprilie cu cca 9 lei/ 1000 ţigarete.

Doar că, acciza totală este formată din taxa pe viciu, o componentă procentuală (14% din preţul de vânzare cu amănuntul) şi o componentă specifică (care se calculează în funcţie de preţul mediu ponderat al anului anterior). Din acest motiv, nu se poate aprecia valoarea cu care preţul va creşte în fiecare an, calculele fiind făcute periodic de Ministerul Finanţelor şi impuse ca preţ de comercializare.

Cum însă, din 2006 până în prezent, preţul a crescut de mai bine de 3 ori, cu circa 1 leu pe an, este de aşteptat ca în 2022 preţul să fie de cel puţin 21 lei pe pachet.

Având în vedere că preţul este influenţat şi de alţi factori, precum cursul de schimb, costurile materiilor prime şi forţei de muncă, costurile legate de producţie şi transport, energie etc, este de aşteptat ca acest preţ să fie mult mai mare.

Sursă: Adevarul.ro

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax