Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Se scumpeşte ROVINIETA. Noile TARIFE, propuse de Ministerul Transporturilor. PROIECT


Publicat

Guvernul pregăteşte scumpirea rovinietei. Taxa de utilizare a reţelei de drumuri naţionale din România va creşte pentru autovehiculele de transport marfă, cu cel puţin 80%, potrivit unui proiect al Ministerului Transporturilor.

În document se motivează că “așa cum reiese din alin. (2) al art. 10a al Directivei, coroborat cu data publicării Comunicării, 18.02.2014, tariful de 12 euro/zi trebuia aplicat începând cu data de 01 martie 2014. Modificările constau în majorarea tarifului zilnic la 12 euro, netranspus nici până în prezent și recalcularea tarifelor pentru celelalte perioade de valabilitate.

În prezent, din cauza netranspunerii tarifului zilnic de 12 euro, există riscul deschiderii procedurii de infrigement împotriva României.

În acest context, considerăm imperios necesar și oportun modificarea anexei nr. 1 la Ordonanța Guvernului nr. 15/2002 prin transpunerea noilor valori ale tarifelor de utilizare, fiind astfel respectate prevederile Directivei atât asupra nivelului tarifelor cât și asupra proporției dintre acestea”.

De exemplu, pentru vehicule de transport marfă cu masa mai mare de 3,5 tone și mai mică sau egală cu 7,5 tone, noul tarif creşte de la 4 euro pe o zi la 12 euro pe o zi. Pe 12 luni, pentru aceeaşi categorie, tarifele cresc de la 320 de euro la 600 de euro.

Citeşte şi MOST WANTED de Alba 2018: Zeci de persoane condamnate, date în URMĂRIRE GENERALĂ de Poliţie. LISTA

Noile tarife, dacă vor fi aprobate, vor fi aplicate la 30 de zile după publicarea în Monitorul Oficial a ordonanţei.

Tarifele propuse (AICI, tarifele valabile în ianuarie 2018)

Tipul vehiculului/ Durata de utilizare a rețelei de drumuri naționale din România / Tarif euro (TVA inclus)

Categoria A – Autoturisme:

7 zile – 3 euro (neschimbat)

30 zile – 7 euro (neschimbat)

90 zile – 13 euro (neschimbat)

12 luni – 28 euro (neschimbat)

Categoria B – Vehicule de transport marfă cu MTMA mai mică sau egală cu 3,5 tone:

7 zile – 6 euro (neschimbat)

30 zile – 16 euro (neschimbat)

90 zile – 36 euro (neschimbat)

12 luni – 96 euro (neschimbat)

Categoria C – Vehicule de transport marfă cu MTMA mai mare de 3,5 tone și mai mică sau egală cu 7,5 tone:

1 zi – 12 euro (în prezent 4 euro)

7 zile – 30 euro (în prezent 16 euro)

30 zile – 60 euro (în prezent 32 euro)

90 zile – 171 euro (în prezent 92 euro)

12 luni – 600 euro (în prezent 320 euro)

Categoria D – Vehicule de transport marfă cu MTMA mai mare de 7,5 tone și mai mică decât 12 tone:

1 zi – 12 euro (în prezent 7 euro)

7 zile – 33 euro (în prezent 28 euro)

30 zile – 66 euro (în prezent 56 euro)

90 zile – 188 euro (în prezent 160 euro)

12 luni – 660 euro (în prezent 560 euro)

Categoria E – Vehicule de transport marfă cu MTMA mai mare sau egală cu 12 tone, cu maximum 3 axe (inclusiv):

1 zi: 12 euro (în prezent 9 euro)

7 zile: 36 euro (neschimbat)

30 zile: 72 euro (neschimbat)

90 zile: 206 euro (neschimbat)

12 luni: 720 euro (neschimbat)

Categoria F – Vehicule de transport marfă cu MTMA mai mare sau egală cu 12,0 tone, cu minimum 4 axe (inclusiv):

1 zi – 12 euro (în prezent 11 euro)

7 zile – 60 euro (în prezent 55 euro)

30 zile – 121 euro (neschimbat)

90 zile – 345 euro (neschimbat)

12 luni – 1.210 euro (neschimbat)

Categoria G -Vehicule de transport persoane cu mai mult de 9 locuri pe scaune (inclusiv conducătorul auto) și maximum 23 de locuri pe scaune (inclusiv conducătorul auto):

1 zi – 4 euro (neschimbat)

7 zile – 20 euro (neschimbat)

30 zile – 52 euro (neschimbat)

90 zile – 120 euro (neschimbat)

12 luni – 320 euro (neschimbat)

Categoria H – Vehicule de transport persoane cu mai mult de 23 de locuri pe scaune (inclusiv conducătorul auto):

1 zi – 7 euro (neschimbat)

7 zile – 35 euro (neschimbat)

30 zile – 91 euro (neschimbat)

90 zile – 210 euro (neschimbat)

12 luni – 560 euro (neschimbat)

Rovinieta se cumpără în lei, la cursul de schimb al zilei comunicat de Banca Naţională a României (BNR) la data cumpărării. Cei care circulă cu maşini înmatriculate în alte state cumpără rovinieta în valută liber convertibilă la echivalentul tarifului exprimat în euro sau în lei, la cursul de schimb BNR al zilei cumpărării.

Citeşte şi ACCIDENT mortal pe DN75, la Vârtop. Un fost angajat al Primăriei Abrud a murit, lovit de un ATVDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

VIDEO ȘTIREA TA: Apa dintr-un lac privat din Alba Iulia „spală” o stradă din cartierul Micești și ajunge în curțile localnicilor

Publicat

O stradă din cartierul albaiulian Micești este „spălată” de apa care curge dintr-un lac aflat în incinta unei ferme din apropiere. Locuitorii de pe strada Bradului se plâng că apa le intră în curți și solicită reprezentanților administrației locale găsirea unei soluții. 

Un cititor Alba24 ne-a transmis vineri mai multe imagini și o filmare pe care se observă cum strada de pietriș și pământ este inundată de apă, iar acesta ajunge și în curțile oamenilor. Potrivit acestuia, apa provine dintr-un lac aflat în curtea unei ferme din zonă.

„Apa vine de deasupra străzii Bradului și ne intră în curți. Am fost de câteva ori la Primărie, la Mircea Hava și la Gabriel Pleșa, iar acesta din urmă ne-a promis acum circa patru săptămâni că rezolvă cu apa și reabilitează strada cu piatră, dar nu s-a întâmplat nimic. 

Cum avem lângă noi strada Valea Aurului și strada Valea Argintului, ar putea să ne redenumească strada în str. Valea Bradului”, ne-a transmis cititorul Alba24.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Centru de radioterapie în cadrul Spitalului Județean Alba. Propunere a consilierilor județeni ai PSD, în bugetul pe 2021

Publicat

Consilierii județeni ai PSD Alba propune realizarea unui centru de radioterapie în cadrul Spitalului Județean de Urgență Alba Iulia. 

Unul dintre aceștia, Corneliu Mureșan, a spus că proiectul a fost propus Consiliului Județean și că cel mai probabil va fi votat de toți consilierii, indiferent de partid. Ședința de aprobare a bugetului va avea loc luni.

”Unul dintre amendamentele noastre este pentru crearea unui centru de radioterapie.

Am ieșit cu acest proiect încă de săptămâna trecută și am găsit și sprijin în rândul mai multor factori, astfel încât am reușit să îl introducem pe ordinea de zi pentru ședința de luni.

Acest centru de radioterapie vine ca un răspuns la o nevoie imediată, imperativă, cu care se confruntă județul Alba.

Știm din datele oficiale pe care le avem că în județul Alba, pe zona Centru, este cap de listă la numărul de cazuri. Apar în fiecare an în jur de 700-800 de cazuri care nu pot beneficia de tratament astfel încât să se închidă tot cercul.

Spitalul Județean Alba oferă doar chimioterapie și de aceea este nevoie de acest centru, pentru ca locuitorii județului să nu se mai deplaseze în județele vecine” a spus Mureșan.

Acesta a adăuat că excedentul bugetar al județului Alba pe anul trecut, trece de 20 de milioane de euro și de aceea ar exista bani pentru ”a grăbi lucrurile”.

Centrul ar putea funcționa în prima fază la subsolul Spitalului Județean Alba, unde, spune consilierul, există o cameră plumbuită. În viitor, mai consideră acesta, s-ar putea realiza o investiție completă (inclusiv clădire).

Citeste mai mult
Publicitate

ADMINISTRATIE

Consilierii PSD au propus realizarea a 4 creșe ”de proximitate” modulare în Alba Iulia. Amendamente la bugetul municipiului

Publicat

Consilierul local din Alba Iulia (PSD) Alin Stanciu a anunțat vineri că a depus un amendament la bugetul local prin care a solicitat construirea a 4 creșe modulare în patru zone diferite ale orașului. 

Potrivit consilierului PSD, în acest fel s-ar rezolva criza de locuri la creșele din municipiu.

”Am numit acest proiect creșa de proximitate. Anul trecut au fost 150 de locuri lipsă în oraș și cel mai probabil mulți nu au mai îndrăznit să mai depună solicitări. Cu ajutorul acestor clădiri modulare, care ar găzdui câte 45 de copii, s-ar rezolva problema”, a spus Stanciu.

Acesta a adăugat că asemenea creșe au fost realizate și în Sectorul 4 al Capitalei.

Costul estimat ar fi de aproximativ 6 milioane de lei, în opinia lui Stanciu.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

A început prohibiția pescuitului în România. Până la ce dată este interzisă activitatea pescarilor

Publicat

Vineri, 9 aprilie, a început prohibiția generală a pescuitului în România. Activitatea de pescuit va fi interzisă în habitatele naturale care constituie frontieră.

Măsura legislativă prevăzută în Ordinul de prohibiţie emis de Ministerul Mediului şi cel al Agriculturii se va pune în aplicare din data de 24 aprilie.

„Există voci care susţin că acest ordin va afecta turismul în Deltă, din cauza prevederilor referitoare la catch and release la somn, crap, ştiucă şi şalău.

Pescarii sportivi vin cu respect deosebit faţă de resursa vie şi merg oricum pe acest tip de pescuit, fără a avea nevoie de o reglementare, aşa că turistul cu acest profil nu va fi afectat”, a declarat, potrivit Agerpres, preşedintele Asociaţiei de Management al Destinaţiei Turistice Delta Dunării (AMDTDD), Cătălin Ţibuleac.

Citește și: Atenţie, pescari! Au fost stabilite perioadele și zonele de prohibiție în anul 2021. Când va fi INTERZIS la pescuit

În opinia lui, singurii care sunt afectaţi sunt cei care nu cheltuiau în zonele în care-şi petreceau vacanţa.

„Sunt afectaţi cei care campează pe malurile Dunării, în zone care nu sunt destinate turismului, cei care nu cheltuie bani în destinaţie.

Sunt cei care de multe ori plecau cu saci de peşte puşi la sare sau la uscat”, a mai spus Ţibuleac.

El a criticat faptul că prevederea referitoare la interzicerea reţinerii capturilor din cele patru specii de către pescarii sportivi nu a fost pusă în dezbatere publică şi a precizat că ordinul de prohibiţie nu va afecta decât într-o foarte mică măsură fenomenul turismului în Deltă.

Indiferent de zonă, prohibiţia se va încheia pe 8 iunie

Atunci, toţi pescarii îşi vor putea relua activitatea, conform ordinului celor două ministere.

Prohibiţia generală a pescuitului se desfăşoară în funcţie de specie, dar şi de perioada de reproducere şi are drept scop protejarea resursei.

La şalău şi biban, pescuitul a fost interzis de luna trecută. La scrumbie, prohibiţia a început în această săptămână şi se va desfăşura pe sectoare de Dunăre.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate