Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Sebeș: Acces gratuit în 1 Decembrie la Muzeul Municipal „Ioan Raica” Sebeș și Casa Memorială  „Lucian Blaga” Lancrăm

Publicat

Muzeul Municipal „Ioan Raica” Sebeș și Casa Memorială  „Lucian Blaga” Lancrăm vor avea program cu publicul, în data de 1 Decembrie, în intervalul orar 10.00 – 16.00.

Accesul vizitatorilor este gratuit, cu respectarea tuturor măsurilor de siguranţă pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu virusul SARS CoV-2, transmite primăria.

Vezi și Sebeș: PROGRAMUL manifestărilor culturale dedicate Zilei Naționale a României

În onoarea Zilei Naționale a României, Muzeul Municipal „Ioan Raica” Sebeș a realizat expoziția documentară „Sebeșenii și Unirea de la 1 Decembrie 1918”.

Casa Zápolya – sediul Muzeului Municipal „Ioan Raica” Sebeș

Casa Zápolya este cea mai veche și mai valoroasă casă edificată de timpuriu din materiale durabile, piatră și cărămidă, din Sebeș. Este un mic palat în care a locuit pentru o perioadă de timp, și a și murit în anul 1540, Ioan Zápolya, ultimul voievod al Transilvaniei și rege al Ungariei. Clădirea a servit de-a lungul timpului ca spaţiu de găzduire a reprezentanţilor puterii, când aceştia se aflau în trecere la Sebeş, şi tot aici s-au desfăşurat ocazional lucrările dietei Transilvaniei. La aspectul actual al clădirii îşi aduc contribuţia elemente de volumetrie şi decorative caracteristice stilurilor gotic şi Renaştere.

Casa Zápolya adăpostește Muzeul Municipal „Ioan Raica” Sebeș, o instituție cu peste 70 de ani de experiență, care pune la dispoziția publicului valoroase obiecte și colecții, într-o manieră de etalare modernă și atractivă. Înfiinţat încă din anul 1951, muzeul din Sebeş şi-a îmbogăţit treptat patrimoniul, prin achiziţii, donaţii şi cercetări de teren, deţinând în prezent peste 20.000 de bunuri culturale grupate pe domenii: arheologie, istorie, numismatică, etnografie, artă plastică, documente şi carte veche şi ştiinţele naturii, cu piese valoroase, între care se evidențiază tablourile pictorului Sava Henţia şi colecţia de etnografie africană a lui Franz Binder. Bunurile care alcătuiesc colecţiile muzeului sunt puse la dispoziţia publicului, în primul rând, prin expoziţia permanentă, care în ultimele două decenii a fost reorganizată la fiecare cinci ani, pentru a aduce periodic un element de noutate în prezentarea istoriei comunităţii locale. Deosebit de apreciate de public sunt Sala „Sava Henția” și expoziția de Științele Naturii, recent reorganizate și modernizate.

Citește și Paradă militară, concerte, spectacol cu drone de 1 Decembrie la Alba Iulia. PROGRAM COMPLET de Ziua Națională a României 2021

Casa Memorială „Lucian Blaga” Lancrăm, parte a Centrului Cultural „Lucian Blaga” Sebeș

Casa Memorială „Lucian Blaga” este situată în Lancrăm, pe Ulița Veche. Casa în care s-a născut Lucian Blaga (1895-1961) este una dintre cele mai vizitate atracții turistice din zonă. “Casa părintească din Lancrăm, sat situat între orăşelul Sebeş-Alba şi cetatea Bălgradului (Alba Iulia) era o clădire destul de masivă în asemănare cu celelalte case dimprejur. Ne rămase de la moşul Simion Blaga, care fusese pe vremuri, până pe la 1870, preot în sat.” (Lucian Blaga, „Hornicul şi cântecul vârstelor”)

Parte a Centrului Cultural „Lucian Blaga” Sebeș din anul 2000, casa memorială prezintă vizitatorilor, pe lângă bunuri care au aparținut marelui poet și filosof, manuscrise și ediții princeps ale operelor sale. Cu prilejul Zilei Naționale a României, în sala de conferință a casei memoriale, fosta șură țărănească, vă invităm să descoperiți expoziția de carte „Hronicul și cântecul vârstelor și temeiurile unui alt timp. Trăiască România Dodoloață!”.

Urmăriți știrile Alba24.ro și pe Google News

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate