Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

SEBEŞ24: Zilele Muzicale „Carl Filtsch”. Operele unor compozitori celebri, în recitaluri la Biserica evanghelică din Sebeş

Publicat

La Sebeş începe joi, 30 mai, un eveniment dedicat vieţii şi activităţii muzicale ale uneia dintre cele mai cunoscute personalităţi născute în Sebeş, în secolul al XIX-lea. Recitaluri de pian, flaut, vioară, clavecin şi un concert simfonic al Filarmonicii de Stat din Sibiu sunt reunite în cadrul programului Zilelor Muzicale „Carl Filtsch” Sebeş, ediţia a cincea, în perioada 30 mai – 2 iunie. Manifestarea este organizată de Primăria şi Consiliul Local Sebeş, Centrul Cultural „Lucian Blaga”, Biserica Evanghelică Sebeş, Asociaţia „Transilvania – Bavaria” Munchen, Asociaţia „Carl Filtsch” Sebeş.

Carl Filtsch (28 mai 1830, Sebeş – 11 mai 1845, Veneţia), pianist şi compozitor, a început cursurile de pian la vârsta de trei ani, primul îndrumător fiindu-i chiar tatăl său, Joseph Filtsch, pastor evanghelic în Sebeş. Pentru fructificarea talentului său muzical, a fost dus în 1837 la Viena, unde a fost prezentat Curţii Imperiale. Astfel a ajuns să fie coleg de educaţie muzicală şi tovarăş de joacă al viitorului împărat Franz Joseph. A debutat în public în februarie 1841 la „Wiener Musikverein”.

În decembrie 1842 a ajuns să fie elevul preferat al lui Frederic Chopin la Paris. Pentru o vreme, Franz Liszt l-a suplinit pe Chopin, fiindu-i de asemenea maestru lui Carl Filtsch. S-a întors la Veneţia. Acolo a fost răpus de o boală incurabilă, în plină tinereţe, la vârsta de numai 15 ani. Monumentul său funerar, dăltuit în marmură, se găseşte la cimitirul San Michele din Veneţia.

Vezi programul concertelor din perioada 31 mai – 2 iunie de la Biserica evanghelică, pe Sebeş24.ro.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax