Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Sebeșul, partener într-un proiect de mobilitate urbană. Primarul vrea să decongestioneze orașul prin amenajarea de piste de biciclete


Publicat

O șansă pentru fluidizarea traficului din municipiul Sebeș ar fi mobilizarea cetățenilor să se deplaseze pe jos sau cu bicicleta. Asta este concluzia la care au ajuns reprezentanții administrației locale, care au planuri mari după finalizarea lucrărilor la autostrada Orăștie-Sibiu. Primul pas în acest sens a fost făcut în 2010, când Sebeșul a devenit primul oraș din România partener în proiectul URBACT pentru mobilitate urbană, iar în 2012 demersurile continuă. Primăria are în plan amenajarea în municipiu a unor piste de biciclete.

Proiectul amenajării de piste de biciclete într-un oraș tranzitat zilnic de câteva mii de mașini se va dovedi dificil de realizat, așa că Primăria își propune inițial să marcheze  aceste zone pe străzile adiacente centrului orașului. Alexandru Dăncilă se gândește deja să acceseze fonduri europene pentru implementarea proiectului, dar singura problemă este că, momentan, Axa 5 – turism, Domeniul de activitate 5.2, ce prevede și finanțarea acestor obiective este blocată.

„Am avut o discuție, să facem un inel din drumul Petreștiului prin Arini, pe la baza sportivă, la ştrand, printre hotare și să ieșim la Petrești. În 12 septembrie a apărut un impediment, pentru că s-a amânat deschiderea finanțării pe această axă. Oricum, noi aici vom demara proiectul tocmai în ideea de a extinde proiectul URBACT demarat în 2010 privind pistele de biciclete. Chiar dacă Sebeșul este un vechi burg săsesc cu străzi înguste, care nu permite să ai și piste de bicicliști și 2-3 benzi de circulație, totuși, am căutat să extindem în exterior această variantă. Iar, după ce se va da drumul la autostradă, iar centrul va fi decongestionat, vom trasa și aici o pistă de bicicliști”, a spus primarul.

Centrul orașului va fi asfaltat cu 6 miliarde lei vechi

Alexandru Dăncilă recunoaște că, în situația actuală, deplasarea bicicliștilor prin Sebeș este aproape imposibilă, așa că se intenționează turnarea unui nou covor de asfalt în centrul orașului. Primarul a declarat că în perioada următoare strada principală din Sebeș va fi decopertată și reasfaltată, iar discuții în acest sens au fost purtate deja. Noul asfalt va fi turnat de la calea ferată, de la intrarea în oraș dinspre Sibiu și până la intersecția cu drumul care duce la Alba Iulia, iar investiția este estimată la circa 6 miliarde lei vechi.

Angajații Primăriei merg pe jos la serviciu

Proiectul URBACT la care Sebeșul este partener a demarat în 2010 și a urmărit mobilizarea cetățenilor în spiritul deplasării pe jos sau cu bicicleta. În acest sens, în toată această perioadă au fost realizate campanii precum „Autobuzul pietonal”, Cupa „Muhlbach” sau rețeaua magazinelor prietenoase cu bicicliștii și pietonii. Concret, elevii au fost însoțiți pe jos de echipe de voluntari, de la școală, până la Clubul Elevilor și înapoi și preluați de la puncte de întâlnire stabilite prin indicatoare în oraș. Mai mult, anumiți agenți economici din Sebeș au fost de acord să îi răsplătească pe bicicliști și pietoni cu diferite produse alimentare pe care le primeau gratis, în baza unui cupon, ori de câte ori mergeau la cumpărături fără mașină.

În 2012, implementarea proiectului continuă și cu alte campanii, iar în Săptămâna Europeană a Mobilității angajații Primăriei Sebeș sunt primii care vor să dea un exemplu cetățenilor. Vineri, 21 septembrie, aceștia se vor deplasa la serviciu pe jos sau cu bicicletele.

 ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

2 Comentarii

2 Comments

  1. Mihai

    miercuri, 19.09.2012 at 20:17

    Primarul ăsta vrea să facă piste pentru bicicliști dar nu e în stare să lase câte o bordură pierdută la intersecții pentru a putea urca sau trece bordurile cu bicicleta. E profesor de sport dar stadionul Arini e sub orice critică, nu e un bec de veioză măcar, să vadă să alerge acei câțiva, din ce în ce mai mulți, dornici de mișcare….în schimb la Unchiul Niky se pot pune neoane. Rușine

  2. Pingback: SÂMBĂTĂ: “Marea Hoinăreală” – marş al bicicletelor în municipiul Sebeş. Vezi traseul mijloacelor de transport de două roţi | Sebes24

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

Precizări AEP: Cum vor vota persoanele infectate cu noul coronavirus. Vor putea cere urnă mobilă, dar cine o va duce?

Publicat

Una dintre principalele întrebări în legătură cu alegerile locale este cea legată de modul în care vor vota persoanele infectate cu noul coronavirus.

Preşedintele Autorităţii Electorale Permanente (AEP), Constantin-Florin Mituleţu-Buică, afirmă că acestea, atât cele aflate în carantină sau izolare, cât şi cele din spitale, vor putea vota la alegerile locale folosind urna mobilă.

„Vor putea să ceară urna specială, denumită urnă mobilă în termeni populari. Îşi vor exercita dreptul la vot în condiţii normale, pentru că Institutul Naţional de Sănătate Publică a comunicat că portul măştii de către ambele persoane diminuează aproape la maximum această răspândire a virusului”, a declarat Mituleţu-Buică.

El a precizat că vor fi „condiţii speciale” doar pentru bolnavii aflaţi în secţiile de terapie intensivă, unde se vor lua măsuri suplimentare de siguranţă.

Există însă riscul ca persoanele desemnate să meargă cu urna mobilă să refuze acest lucru, în condițiile în care intrarea în secțiile speciale din spitale atrage riscuri pe măsură.

Ce se întâmplă cu persoanele care se prezintă la urne cu simptome

La rândul său, ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a declarat că persoanele care prezintă simptome specifice COVID-19 și care se vor prezenta la vot, la alegerile locale, vor avea un circuit separat.

Pentru aceste persoane va fi pregătită o cabină specială.

„Persoanele care se vor prezenta la vot şi vor avea simptomatologie vor avea un circuit separat, vor avea prioritate şi vor avea o cabină de vot dedicată pentru acest lucru”, a spus ministrul.

Întrebat ce se întâmplă dacă o persoană a fost declarată pozitivă şi a fost în secţia de votare, Tătaru a răspuns: „Acea persoană atrage după sine o anchetă epidemiologică”.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Klaus Iohannis, despre majorarea pensiilor și a salariilor profesorilor: România poate pierde 3 miliarde de euro, bani europeni

Publicat

p

Președintele Klaus Iohannis a declarat miercuri că acum nu este momentul prielnic pentru majorarea cu 40% a pensiilor și pentru creșterea cu 25% a salariilor profesorilor, așa cum a decis Parlamentul. În plus, acesta a precizat că mai mulți oficiali ai Comisiei Europene au avertizat că, dacă măsurile votate de Parlament vor intra în vigoare, România va pierde aproximativ 3 miliarde de euro.

Declarațiile președintelui Iohannis, întrebat dacă va promulga legea adoptată marți de parlament privind majorarea pensiilor și a salariilor profesorilor:

”Este o chestiune pe care am mai discutat-o. Este de dorit să crească pensiile și salariile profesorilor. Sunt lucruri pe care și eu mi le doresc, și guvernul și le dorește.

Chiar dacă ne dorim mai mult, trebuie să ținem cont de contextul în care ne aflăm: suntem în criză economică și bugetul este sub presiune. PSD a împovărat bugetul pentru anul viitor cu 6% din PIB.

Acest spațiu fiscal nu există, ar trebui sp luăm bani din altă parte, dar de peste tot banii au fost reduși la minim.

Chiar dacă ne dorim ca aceste creșteri să intre în vigoare, trebuie să așteptăm momentul prielnic. Acum nu este.

Există nu doar avertismente, ci și discuții cu înalți responsabili din Comisia Europeană, care ne-au spus franc: dacă această rectificare intră în vigoare, ni se vor tăia aproximativ 3 miliarde de euro pentru că încălcăm mai multe prevederi din tratate.

De asemenea, agențiile de rating ne vor retrograda ratingul de țară dacă aceste cheltuieli imense vor fi aprobate.

Nu există bani, dați-vă seama ce se întâmplă dacă se blocehază miliarde de euro din fonduri UE, dacă ne scade ratingul de țară și ne vom împrumuta mai scump. Este un scenariu de groază”

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

LIVE VIDEO Conferință de presă Klaus Iohannis. Declarații despre noul record al infectărilor cu SARS-COV și alegerile locale

Publicat

Președintele Klaus Iohannis susține astăzi, de la ora 18:00, o conferință de presă. Declarațiile și răspunsurile șefului statului la întrebărilor jurnaliștilor acreditați pot fi urmărite live la Alba24.

Președintele României și-a făcut un obicei în ultima perioadă din a susține în fiecare miercuri o conferință de presă.

Este de așteptat ca acesta să se refere la pandemia de coronavirus care a atins astăzi în România un nou record, la situația politică sau economică, dar și la alte subiecte de interes general.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Opt proiecte ale Spitalului Județen Alba vor fi finanțate din fonduri europene. Anunțul ministrului Nelu Tătaru, la Alba Iulia

Publicat

Vești bune pentru Spitalul Județean de Urgență Alba Iulia, aduse de către ministrul Sănătății, domnul Nelu Tătaru, în urma unei discuții cu ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloș. 

Opt proiecte de investiții majore ale SJU Alba Iulia, care vizează lucrări de edificare, extindere sau dotare cu aparatură medicală, vor fi finanțate din fonduri europene nerambursabile. Informațiile au fost postate pe contul de Facebook al instituției sanitare. 

Care sunt cele 8 obiective:

1. Relocarea și modernizarea activității secției de Oncologie (cu înființare comp. Radioterapie și Îngrijiri paliative) și înfiintare compartiment Cardiologie intervențională – edificarea unui nou corp de cladire;

2. Bloc Operator – extinderea și modernizare;

3. Secții Neonatologie și Obstretică Ginecologie – lucrări de modernizare și dotare cu aparatură medicală;

4. Secții Pediatrie și Oftalmologie – lucrări de modernizare și dotare cu aparatură medicală;

5. Secție Ortopedie și Traumatologie – lucrări de modernizare și dotare cu aparatură medicală;

6. Boli Infectioase – edificarea unei noi clădiri;

7. Psihiatrie-cronci – edificarea unei noi cladiri;

8. Reparație capitală și schimb de destinație din Școala Postliceală Sanitară în secție de Recuperare, Medicină Fizică și Balneologie și extindere ambulator.

”Odată cu realizarea acestora Spitalul din Alba Iulia va fi unul dintre cele mai moderne spitale”, a spus ministrul Sănătății, prezent marți la  Alba Iulia, ocazie cu care i s-au prezentat secțiile, procedurile și stadiul lucrărilor la proiectele aflate în derulare.

Vești bune pentru Spitalul Județean de Urgență Alba Iulia, aduse de către ministrul Sănătății, domnul Nelu Tătaru, în…

Geplaatst door Spitalul Judetean de Urgenta Alba op Woensdag 23 september 2020

 

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate