Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Seceta face ravagii în agricultură: Producțiile de grâu, porumb, rapiță și floarea soarelui sunt mult mai mici față de 2014

Publicat

lan grau orz cereale camp agricultura recolta Producțiile de grâu, porumb, rapiță și floarea soarelui din acest an vor fi, pe ansamblu, mult mai mici față de anul trecut din cauza secetei, a declarat miercuri, președintele Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR) Laurențiu Baciu.

”Producția e mult sub cea de anul trecut, mă refer la culturile deja recoltate, respectiv grâu și rapiță, iar floarea soarelui și porumbul, care nu sunt încă recoltate, oricum nu vor mai avea timp să recupereze, din cauza secetei. Cea mai gravă situație există în județele Vaslui, Bacău, Botoșani, dar și în sud-estul Banatului și în județul Olt, în timp ce o situație mai bună o găsim în județele Ialomița, Brăila și Călărași, unde a mai plouat între timp. În cele mai afectate județe cultura porumbului e compromisă aproape în totalitate, în timp ce la floarea-soarelui putem vorbi de o pierdere a producției cuprinsă între 50-60 la sută. La grâu producția s-a stabilit deja la jumătate față de anul trecut, în timp ce la rapiță recolta va fi cu 20-25 la sută mai mică decât în 2014”, a afirmat pentru Agerpres, Laurențiu Baciu.

Potrivit acestuia, autoritățile ar putea să acorde un ajutor de stat în valoare totală de un miliard de euro producătorilor afectați de secetă.

”Normal ar fi ca autoritățile să vină cu un ajutor de stat, ajutor care este însă condiționat de Regulamentul european. Regulamentul prevede ca valoarea respectivelor ajutoare să fie de maximum 0,6 la sută din Produsul Intern Brut. Totuși, chiar respectând acest regulament, s-ar putea acorda ajutoare de stat în valoare totală de un miliard de lei la nivelul întregii țări. Pentru a da însă acest ajutor, trebuie întrunite comisii care să stabilească valoarea exactă a pagubelor, și zonele unde acestea s-au produs, iar până în prezent comisiile întrunite nu au făcut decât note informative legate de fenomenul de secetă. Cel mai bine ar fi fost ca sistemul de irigații să nu fie distrus în proporție de 90 la sută, din 3,3 milioane de hectare irigate mai existând în prezent doar 300.000 de hectare”, a mai spus președintele LAPAR.

sursa: agerpres.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax