Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

Sechestre ANAF pentru creanţe de 19 milioane euro la Elit şi Mercado. De ce a cerut miliardarul Dorin Mateiu insolvenţa propriilor firme


Publicat

elit parcare barieraDecizia miliardarului Dorin Mateiu de a cere intrarea în insolvenţă a companiilor Elit SRL Cugir şi Mercado SRL Alba Iulia a reprezentat o adevărată surpriză, anul trecut. Ulterior, răspunsul a venit de la administratorul judiciar: sechestre impuse de ANAF pentru o creanţă totală de 83 de milioane de lei (19 milioane de euro).

Elit şi Mercado sunt în continuare jucători importanţi pe piaţa procesatorilor de carne din România. Dorin Mateiu a cerut insolvenţa după ce ANAF a derulat controale finalizate cu sechestre şi măsuri asiguratorii pentru sume foarte mari care ar fi datorate de cele două societăţi la bugetul de stat. În cazul Elit SRL, creanţa calculată de ANAF se ridică la 53 de milioane de lei (12 milioane de euro), în timp ce la Mercado SRL valoarea datoriei ar fi de 30 de milioane de lei (7 milioane de euro).

”Din analiza situaţiei economico-financiară a debitoarei pe perioada celor trei ani anteriori deschiderii procedurii a rezultat că indicatorii economico-financiari ai acesteia pot fi apreciaţi ca încadrându-se în categoria indicatorilor de foarte bună performanţă financiară. În totalitate, aceşti indicatori sunt pozitivi şi nu pot indica vreo cauză a insolvenţei. Starea de insolvenţă iminentă în cazul Elit SRL a fost cauzată de instituirea unor măsuri asiguratorii de către DGAMC din cadrul ANAF, prin Decizia nr 85050/13.08.2014, emisă în scopul constituirii de sechestre asiguratorii asupra bunurilor mobile şi imobile proprietatea debitoarei pentru o creanţă estimată la suma de cel puţin 53.148.428 lei”, afirmă administratorul judiciar Euro Quality Insolvency SPRL Deva, care gestionează procedura la ambele societăţi comerciale, în raportul făcut public ulterior.

Ulterior, ANAF a emis procese verbale de sechestre asiguratorii pentru bunuri imobile, dispunând sechestru şi asupra bunurilor mobile ale societăţii. De asemenea, au fost poprite toate conturile bancare ale debitoarei, precum şi cel din trezorerie. ”Administratorul judiciar apreciază că debitoarea în cauză nu avea o altă cale de urmat decât cea aleasă de administratorul acesteia, de deschidere a procedurii insolvenţei. Decizia de impunere în urma inspecţiei fiscale a fost comunicată doar la data de 28.10.2014, deci la mai mult de o lună şi jumătate de la deschiderea procedurii insolvenţei, până când, cu siguranţă debitoarea se putea afla în «colaps» total al activităţii, calea de urmat, într-o atare situaţie fiind doar falimentul”, se mai afirmă raportul menţionat.

Concluziile administratorului sunt aceleaşi şi în raport cu Mercado SRL, care, de asemenea, nu a înregistrat indicatori care să prevestească o stare de insolvenţă. ”Prin sechestrarea tuturor bunurilor mobile şi imobile, poprirea conturilor bancare şi ale clienţilor debitoarei, s-a ajuns într-o situaţie de blocaj a activităţii acesteia, întrucât măsurile asiguratorii dispuse au fost puse în aplicare în cursul lunii august şi începutul lunii septembrie. La data deschiderii procedurii, administratorul judiciar a constatat situaţia de imposibilitate a continuării activităţii, ce a fost determinată de aplicarea concomitentă a măsurilor asiguratorii, astfel că, pentru reluarea activităţii, în condiţii normale, a fost necesară intervenţia administratorului judiciar pentru deblocarea conturilor bancare şi reluarea plăţilor de către clienţii datornici societăţii”, se mai susţine în document.

Elit SRL avea la finalul lunii august 2014, datorii totale de 83 de milioane de lei, din care aproximativ 12 milioane lei erau obligaţii bugetare. De asemenea, societatea avea un credit pe termen lung de 8,6 milioane de lei. În primele opt luni din 2014, firma a avut o cifră de afaceri de 203 milioane de lei şi un profit net de 12,8 milioane lei. Mercado SRL avea la aceeaşi dată datorii cifrate la 20 de milioane de lei, din care obligaţiile către buget erau de 3,2 milioane lei. În aceeaşi perioadă de opt luni, Mercado a înregistrat o cifră de afaceri de 43 milioane lei şi o pierdere de circa 500.000 lei. Procedurile de insolvenţă se derulează la Tribunalul Alba şi au ca termen viitor data de 12 iunie 2015. Deocamdată, niciuna dintre companii nu are un plan de reorganizare aprobat.

În dosarul privind Mercado SRL, în decembrie 2014 a fost desemnat comitetul creditorilor format din ANAF, Mafriges SA şi Matadero Comercal de Bages prin Coface Romania Credit Management Services SRL. Tot atunci, judecătorul sindic a respins cererea administratorului judiciar de numire în comitetul creditorilor a creditorilor Mateiu Dorin Mirel, Roşca Miron Vasile, SC Redoxim SRL şi SC Volanul de Aur SRL. În cazul Elit SRL, procedura de insolvenţă a urmat aceeaşi direcţie. În decembrie 2014 a fost desemnat comitetul creditorilor format din ANAF, Alpha Bank Romania SA, Smithfield Prod SRL prin mandatar Coface Romania Credit Management Services SRL şi s-a respins cererea de numire a creditorilor Mateiu Dorin Mirel, Rusu Gheorghe şi SC Inorogul Impex SRL. La termenul din 6 februarie 2015, în ambele dosare, a fost confirmat administratorul judiciar, dar s-a respins cererea de confirmare a comitetului creditorilor.

Dorin Mateiu este prezent în topurile celor mai bogaţi români cu o avere estimată la 60 de milioane de euro.
(D.T.)Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

VREMEA de Crăciun și Revelion. Condiții meteo în țară, pentru următoarele patru săptămâni, până în 3 ianuarie

Publicat

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a prezentat vineri prognoza de vreme pentru următoarele patru săptămâni, 6 decembrie – 3 ianuarie.

Zile mai calde vor fi în următoarele 2 săptămâni, apoi se răcește. Din prognoza meteo valabilă la data publicării acestui articol, vor fi ninsori și de Crăciun și de Revelion, atât la munte, cât și în zonele mai joase, cu unele excepții în sudul țării.

Prognoza meteo: săptămâna 6-12 decembrie

Valorile termice vor fi mai ridicate decât cele specifice pentru acest interval, în cea mai mare parte a țării, dar cu o abatere termică pozitivă mai accentuată în regiunile sud-estice.

Cu excepția regiunilor vestice și nord-vestice, unde cantitățile de precipitații vor avea o tendință ușor deficitară, regimul pluviometric va fi excedentar, mai ales în zona Carpaților de Curbură.

Temperaturi: maxime între 2 și 10 grade, mai cald în vest, sud și nord-est

Precipitații: ploi în jurul datei de 6 decembrie; în sud, posibil și în 12 decembrie

Prognoza meteo: săptămâna 13-19 decembrie

Temperatura medie a aerului va avea valori mai ridicate decât cele normale pentru această săptămână, la nivelul întregii țări.

Cantitățile de precipitații vor fi deficitare la nivelul întregii țări, dar mai ales în zonele montane.

Temperaturi: maxime între 1 și 9 grade, mai cald în vest

Precipitații: ploi/lapoviță/ninsori în intervalul 16-19 decembrie

Prognoza meteo: săptămâna 20-26 decembrie

Temperaturile medii se vor situa în jurul celor specifice pentru această perioadă, în toate regiunile.

Regimul pluviometric va fi în general apropiat de cel normal pentru acest interval, dar cu o tendință ușor deficitară în regiunile vestice și local în cele centrale și sud-estice.

Temperaturi: maxime între -2 și 6 grade

Precipitații: lapoviță/ninsori în jurul datei de 20 decembrie (excepție, sud); ninsori în weekend-ul de Crăciun, 25-26 decembrie

Prognoza meteo: săptămâna 27 decembrie – 3 ianuarie

Mediile valorilor termice se vor situa în jurul celor specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României.

Cantitățile de precipitații estimate pentru această perioadă vor fi apropiate de cele normale, la nivelul întregii țări.

Temperaturi: maxime între -2 și 5 grade

Precipitații: ninsori în perioada 28 decembrie – 31 decembrie; 1-3 ianuarie (excepție sud)

În zonele joase, minimele vor fi între 4 și -9 grade Celsius.

surse: meteoromania.ro, accuweather.com

Urmăriți știrile Alba24.ro și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate

ECONOMIE

FOTO: Compania TRANSEURO a implinit 30 de ani. Un nou magazin cu produse ”ca la mama acasă”, deschis la Ighiu (P)

Publicat

Dacă doriți să gustați din savoarea produselor noastre, să vă lăsăți purtați pe meleagurile copilăriei când eram răsfățați de bunicii noștri cu bucate alese și multă dragoste, vă invităm cu drag să ne treceți pragul noului magazin de prezentare și desfacere din Ighiu.

Acesta face parte din rețeaua noastră care cuprinde un număr de 40 magazine extinse pe teritoriul a trei județe și prin care încercăm să aducem calitatea și prospețimea produselor noastre unui număr cât mai mare de consumatori.

Prin deschiderea noului magazin din Ighiu compania aduce în fața dumneavoastră un nou etalon al profesionalismului și atenției pentru detalii, care să reflecte grija pe care o acordăm în elaborarea produselor cu care venim în atenția dumneavoastră.

Sunteți și ați fost centrul atenției noastre și ținem să vă mulțumim pe această cale că ați fost alături de noi în această minunată călătorie a celor 30 de ani.

Motto-ul nostru „ Aproape de client” înseamnă constanță, fiabilitate, inovație, prospețime, siguranță, profesionalism, viziune și toate aceste lucruri încercăm să le îmbrăcăm în cele mai bune prețuri, astfel încât experiența cumpărăturilor în cadrul magazinelor noastre să nu fie doar una plăcută ci, în același timp și una economă.

Dorim să fim un garant al calității pentru toți aceia care ne trec pragul și prin această prismă filtrăm toate rețetele produselor noastre, care sunt adânc ancorate în gusturile și tradițiile noastre.

Vă oferim în permanență rețete care evocă un produs așa cum îl știm pe masa de sărbătoare a bunicilor noștri și din această linie a răsfățului și trecutului îmbogățim oferta nostră în permanență, respectând toate caracteristicile marcate de această linie.

Pentru că știm presiunea pe care viață cotidiană o exercită asupra timpului nostru, venim în atenția clienților noștri cu noua gamă de produse „ Gata de Gătit”.

Pentru că ne dorim în permanență să vă oferim nu doar cea mai proaspătă carne de porc românesc provenită din abatorizarea noastră ci și un produs care se diferențiază, am maturat această carne, eliminând astfel veșnica întrebare : astăzi ce gătim?

Maturată și condimentată, carnea este astfel pregătită, necesită doar un simplu tratament termic pentru a oferi comesenilor dumneavoastră experiența unui produs unic și inconfundabil.

Prin gama de panificație, compania noastră vă oferă o sortimentație în care lucrurile simple se dovedesc a fi întotdeauna cele mai bune.

Plecând de la o făină de cea mai bună calitate, provenită din moara noastră și de la cultivarea maielei pe care o folosim în rețetele noastre, vrem să va asigurăm cele mai bune produse la cei mai ridicați parametri calitativi.

Oferta noastră este un produs „ ca la mama acasă” livrat la o scară industrială, asumându-ne astfel efortul care îl presupune acest lucru.


În decursul anilor am crescut alături de dumneavoastră și ne dorim ca acest lucru să stea în continuare la baza dezvoltării noastre.

Director General Transeuro Grup – George Vesa !

Urmăriți știrile Alba24.ro și pe Google News.

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

MOȘ NICOLAE: Care sunt cadourile despre care se spune că ar aduce ghinion. Tradiții și superstiții

Publicat

mos_nicolae

Moș Nicolae aduce, în noaptea de 5 spre 6 decembrie, bucurii pentru copii și cei dragi. Ghetuțele vor fi umplute cu cadouri, iar cei care nu au fost cuminți în acest an ar putea primi în dar nuielușe. Pe lângă aceste obiceiuri, sunt unele mai puțin cunoscute la oraș.

Obiceiuri de Moș Nicolae

În unele regiuni, fetele se adună în ajunul sărbătorii pentru a face plăcinte, iar seara, la ora nouă fix, flăcăii năvălesc peste ele și petrecerea începe. În zona rurală, în ziua de Sfântul Nicolae, feciorii se organizează în cete, își aleg gazda în casa căreia repetițiile pentru colinda de Crăciun și de Anul Nou vor avea loc.

Vezi și MESAJE de SFÂNTUL NICOLAE. URĂRI și felicitări pe care le poți trimite celor care-și sărbătoresc onomastica

În alte zone, în ziua de Sfântul Nicolae oamenii aduc în casa crenguțe de pomi fructiferi pe care le păstrează în apă lângă icoane ca să înflorească până de Anul Nou. Iar dacă aceste crenguțe vor înflori până când anul se sfârșește, anul care vine va fi unul foarte roditor și plin de satisfacții.

Se spune că Moș Nicolae păzește soarele care încearcă să se strecoare pe lângă el pentru a ajunge la tărâmurile de miazănoapte pentru a lăsa lumea fără căldură și fără lumină.

În popor se crede că de Sfântul Nicolae începe în adevăratul sens al cuvântului iarna. În această zi Moșul își scutură barba sură și începe să ningă. Iar, dacă nu ninge, înseamnă că Sfântul Nicolae a întinerit.

Când se lustruiesc ghetuțele, ca să le umple Moș Nicolae de cadouri

În fiecare an, în noaptea de 5 spre 6 decembrie, copiii știu că trebuie ca ghetuțele sau cizmulițele lor să fie lustruite, deoarece Moș Nicolae va veni pe la ei să le aducă daruri celor cuminți. Copiii neascultători primesc o nuielușă, menită să îi atenționeze și să le aducă aminte că trebuie să asculte de părinții și bunicii lor. Pentru Moș Nicolae este suficient să se uite prin ferestre pentru a-și da seama dacă un copil a fost cuminte sau rău.

Conform tradițiilor românești, Moș Nicolae apare pe un cal alb, făcând astfel trimitere la prima zăpadă care cade la începutul iernii, îi ajută pe toți cei nevoiași, orfanii și văduvele, este stăpânul apelor și salvează corabierii de la înec, protejează soldații pe timp de război, potrivit calendarulortodox.ro.

Moș Nicolae, așa cum este el cunoscut în popor, este ocrotitorul copiilor, mai ales al celor nevoiași, dar și al marinarilor, brutarilor, al fetelor necăsătorite și al celor nedreptățiți.

Se spune că în această zi nu se oferă drept cadou obiecte ascuțite, obiecte de culoare neagră, dar nici produse de machiaj sau bijuterii, întrucât acestea ar aduce ghinion posesorului.

Urmăriți știrile Alba24.ro și pe Google News.

 

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

RER-VEST continuă dotarea cu pubele a clienților de la case, în Alba Iulia. Procent actual 85%. Ce facem cu deșeurile reziduale?

Publicat

Asocierea RER Vest-RETIM a preluat de la 01 decembrie 2021 serviciul de colectare și transport al deșeurilor din Alba Iulia, Aiud, Teiuș și Ocna Mureș, precum și localitățile limitrofe. Iată care este situația la zi a mobilizării: numărul contractelor încheiate, a pubelelor distribuite la case, precum și o regulă a colectării separate.

Contracte semnate și pubele distribuite

Până la data de 03 decembrie 2021 au fost încheiate 15.055 contracte la casele din mediul urban din Alba Iulia, Aiud, Teiuș și Ocna Mureș, iar până astăzi au fost împărțite 11.473 de pubele.

O regulă de colectare pe zi

Unde depozităm deșeurile reziduale ?

După cum am văzut în articolele anterioare, deșeurile reciclabile de depozitează în containerele colorate:

 • Ambalajele de sticlă la recipientele verzi
 • Deșeurile din hârtie și carton la containerul albastru
 • Ambalajele din plastic și metal la recipientul galben

Tot ceea ce rămâne (nereciclabile) se depozitează în RECIPIENTUL DE CULOARE NEAGRĂ – pubelă sau container.

În mod obligatoriu deșeurile menajere (resturi de la mâncare, coji de ouă, ouă întregi, conținutul sacului de la aspirator, pampers, sau pe scurt, tot ce NU se pune în celelalte recipiente) se depozitează în containerul negru sau pubela neagră, amplasate individual în toate gospodăriile (urban și rural), respectiv pe platformele de colectare destinate colectării deșeurilor pentru toți cetățenii care locuiesc la blocuri.

Cum trebuie depozitate aceste deșeuri?

Este strict interzisă depozitarea deșeurilor vrac (vărsate) în recipientul negru. Este imperios necesară folosirea sacilor de gunoi sau a oricăror pungi din folie de plastic.

Sacii în care se depozitează deșeurile reziduale se vor lega ermetic la gură. De ce?

 • Eviți vărsarea accidentală a deșeurilor în recipient
 • Reduci mirosul neplăcut care se degajă
 • Păstrezi recipientul curat

STRICT INTERZIS în recipientul negru:

 • Sticlă și ambalaje din sticlă
 • Plastic
 • Hârtie și carton curate
 • Doze de aluminiu și conserve
 • Deșeuri vegetale
 • Deșeuri din construcții și demolări
 • Deșeuri voluminoase

Toate informațiile necesare despre tarife, contracte, grafice de colectare le găsiți la următoarele pagini: https://rervest.ro/utile/zona-alba/ sau https://retim.ro/alba

În plus ne puteți scrie pe adresa de email contracte.alba@rervest.ro și sesizari.alba@rervest.ro sau ne puteți suna la numărul de Call Center +40374885694 , de luni până vineri, între orele 07.00 – 19.00.

 

 

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate