Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

Sechestre ANAF pentru creanţe de 19 milioane euro la Elit şi Mercado. De ce a cerut miliardarul Dorin Mateiu insolvenţa propriilor firme


Publicat

elit parcare barieraDecizia miliardarului Dorin Mateiu de a cere intrarea în insolvenţă a companiilor Elit SRL Cugir şi Mercado SRL Alba Iulia a reprezentat o adevărată surpriză, anul trecut. Ulterior, răspunsul a venit de la administratorul judiciar: sechestre impuse de ANAF pentru o creanţă totală de 83 de milioane de lei (19 milioane de euro).

Elit şi Mercado sunt în continuare jucători importanţi pe piaţa procesatorilor de carne din România. Dorin Mateiu a cerut insolvenţa după ce ANAF a derulat controale finalizate cu sechestre şi măsuri asiguratorii pentru sume foarte mari care ar fi datorate de cele două societăţi la bugetul de stat. În cazul Elit SRL, creanţa calculată de ANAF se ridică la 53 de milioane de lei (12 milioane de euro), în timp ce la Mercado SRL valoarea datoriei ar fi de 30 de milioane de lei (7 milioane de euro).

”Din analiza situaţiei economico-financiară a debitoarei pe perioada celor trei ani anteriori deschiderii procedurii a rezultat că indicatorii economico-financiari ai acesteia pot fi apreciaţi ca încadrându-se în categoria indicatorilor de foarte bună performanţă financiară. În totalitate, aceşti indicatori sunt pozitivi şi nu pot indica vreo cauză a insolvenţei. Starea de insolvenţă iminentă în cazul Elit SRL a fost cauzată de instituirea unor măsuri asiguratorii de către DGAMC din cadrul ANAF, prin Decizia nr 85050/13.08.2014, emisă în scopul constituirii de sechestre asiguratorii asupra bunurilor mobile şi imobile proprietatea debitoarei pentru o creanţă estimată la suma de cel puţin 53.148.428 lei”, afirmă administratorul judiciar Euro Quality Insolvency SPRL Deva, care gestionează procedura la ambele societăţi comerciale, în raportul făcut public ulterior.

Ulterior, ANAF a emis procese verbale de sechestre asiguratorii pentru bunuri imobile, dispunând sechestru şi asupra bunurilor mobile ale societăţii. De asemenea, au fost poprite toate conturile bancare ale debitoarei, precum şi cel din trezorerie. ”Administratorul judiciar apreciază că debitoarea în cauză nu avea o altă cale de urmat decât cea aleasă de administratorul acesteia, de deschidere a procedurii insolvenţei. Decizia de impunere în urma inspecţiei fiscale a fost comunicată doar la data de 28.10.2014, deci la mai mult de o lună şi jumătate de la deschiderea procedurii insolvenţei, până când, cu siguranţă debitoarea se putea afla în «colaps» total al activităţii, calea de urmat, într-o atare situaţie fiind doar falimentul”, se mai afirmă raportul menţionat.

Concluziile administratorului sunt aceleaşi şi în raport cu Mercado SRL, care, de asemenea, nu a înregistrat indicatori care să prevestească o stare de insolvenţă. ”Prin sechestrarea tuturor bunurilor mobile şi imobile, poprirea conturilor bancare şi ale clienţilor debitoarei, s-a ajuns într-o situaţie de blocaj a activităţii acesteia, întrucât măsurile asiguratorii dispuse au fost puse în aplicare în cursul lunii august şi începutul lunii septembrie. La data deschiderii procedurii, administratorul judiciar a constatat situaţia de imposibilitate a continuării activităţii, ce a fost determinată de aplicarea concomitentă a măsurilor asiguratorii, astfel că, pentru reluarea activităţii, în condiţii normale, a fost necesară intervenţia administratorului judiciar pentru deblocarea conturilor bancare şi reluarea plăţilor de către clienţii datornici societăţii”, se mai susţine în document.

Elit SRL avea la finalul lunii august 2014, datorii totale de 83 de milioane de lei, din care aproximativ 12 milioane lei erau obligaţii bugetare. De asemenea, societatea avea un credit pe termen lung de 8,6 milioane de lei. În primele opt luni din 2014, firma a avut o cifră de afaceri de 203 milioane de lei şi un profit net de 12,8 milioane lei. Mercado SRL avea la aceeaşi dată datorii cifrate la 20 de milioane de lei, din care obligaţiile către buget erau de 3,2 milioane lei. În aceeaşi perioadă de opt luni, Mercado a înregistrat o cifră de afaceri de 43 milioane lei şi o pierdere de circa 500.000 lei. Procedurile de insolvenţă se derulează la Tribunalul Alba şi au ca termen viitor data de 12 iunie 2015. Deocamdată, niciuna dintre companii nu are un plan de reorganizare aprobat.

În dosarul privind Mercado SRL, în decembrie 2014 a fost desemnat comitetul creditorilor format din ANAF, Mafriges SA şi Matadero Comercal de Bages prin Coface Romania Credit Management Services SRL. Tot atunci, judecătorul sindic a respins cererea administratorului judiciar de numire în comitetul creditorilor a creditorilor Mateiu Dorin Mirel, Roşca Miron Vasile, SC Redoxim SRL şi SC Volanul de Aur SRL. În cazul Elit SRL, procedura de insolvenţă a urmat aceeaşi direcţie. În decembrie 2014 a fost desemnat comitetul creditorilor format din ANAF, Alpha Bank Romania SA, Smithfield Prod SRL prin mandatar Coface Romania Credit Management Services SRL şi s-a respins cererea de numire a creditorilor Mateiu Dorin Mirel, Rusu Gheorghe şi SC Inorogul Impex SRL. La termenul din 6 februarie 2015, în ambele dosare, a fost confirmat administratorul judiciar, dar s-a respins cererea de confirmare a comitetului creditorilor.

Dorin Mateiu este prezent în topurile celor mai bogaţi români cu o avere estimată la 60 de milioane de euro.
(D.T.)ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

ABRUD

Roșia Montană, într-un documentar realizat de ARTE în Transilvania. Difuzarea reportajului a blocat siteul unei afaceri locale

Publicat

Canalul de televiziune franco-german ARTE a difuzat vineri seară un reportaj despre Transilvania în care a inclus și Roșia Montană.

Porțiunea din reportaj care prezintă localitatea din Alba, începe cu mocănița care trece prin sărăcia din cartierul Dăroaia și continuă cu prezentarea localității istorice Roșia Montană, galeriile romane, situația din trecut cu proiectul minier cu cianură de distrugere a localității, iar în final se prezintă afacerea locală și socială Made in Roșia Montană.

Reportajul poate fi văzut AICI.

Este vorba despre o afacere cu șosete, căciuli, fulare și multe altele din lână merinos, realizate de mână de femeile din comună.

”Reportajul are un impact foarte mare internațional, cu siguranță anul 2021 va aduce mult mai mulți turiști în Roșia Montană și sper ca autoritățile locale să înțeleagă că trebuie să facă ceva în direcția turismului în Roșia Montană.

Site-ul www.madeinrosiamontana.com a picat imediat după reportaj, sute de oameni încercau să se conecteze simultan la site, dar între timp s-a rezolvat problema, iar comenzi din Elveția, Austria, Germania, Franța au început să apară” a scris pe contul său de Facebook, Tică Darie, inițiatorul afacerii, un tânăr care s-a stabilit acolo în urmă cu câțiva ani.

Citeste mai mult
Publicitate

ABRUD

Care sunt proiectele noului primar al Abrudului, Cristian Albu, la început de mandat

Publicat

Noul primar din Abrud, Cristian Albu (PNL), își începe mandatul pentru următorii patru ani. 

Alba24 i-a solicitat lui acestuia să își prezinte principalele proiecte și priorități pentru perioada imediat următoare. 

Acesta a răspuns că va continua proiectele începute de fostul primar și a adăugat că Abrudul va avea o bază de agrement cu bazin de înot, iar locurile de joacă pentru copii vor fi modernizate și repuse în funcțiune.

Răspunsul primarului Cristian Albu, legat de proiectele la început de mandat: 

Gestionarea și punerea în practică a următoarelor proiecte, deja semnate:

Sănătate: modernizarea și refuncționalizarea clădirilor din cadrul spitalului orășenesc;

Finalizarea lucrarilor de infrastructură începute.

Modernizarea și punerea în valoare a centrulului istoric și a clădirilor monumentale din centru.

Construirea unei baze de agrement (bazin de înot), modernizarea și refuncționalizarea spațiilor de joacă pentru copii și a parcurilor.

Citeste mai mult
Publicitate

CÎMPENI

Proiect de repunere pe șine a Mocăniței de pe Valea Arieșului. Ar lega Câmpeni și Abrud de Turda, pe un traseu de 110 kilometri

Publicat

Societatea Cultural-Patriotică ”Avram Iancu” din România și reprezentanții mai multor asociații din județele Cluj și Alba au lansat un proiect de revitalizare a Mocăniței de pe Valea Arieșului.

Președintele Societății ”Avram Iancu”, Tiberiu Groza, a declarat pentru Cluj24.ro că rolul Mocăniței a fost unul extrem de important pentru viața economică și socială a localităților de pe Valea Arieșului de la înființarea liniei înguste de cale ferată până în 1998 când s-a închis activitatea pe traseul Turda – Câmpeni-Abrud.

”Revitalizarea Mocăniței de pe Valea Arieșului este doar primul pas pentru revitalizarea vieții economice, sociale, turistice și culturale din această zonă. Mocănița ar fi un obiectiv prin care să fie atrași numeroși turiști”, a spus Groza.

Potrivit acestuia, proiectul prevede atragerea de fonduri europene pentru reconstrucția liniei înguste de cale ferată și pentru alte investiții.

Traseul Mocăniței este de 110 km

Traseul Mocăniței de pe Valea Arieșului are o lungime de 110 km și ar lega Turda, din județul Cluj, de Câmpeni și Abrud, județul Alba.

”Acum sunt funcționali 10 km la Sălciua și alți 10 km între Câmpeni și Abrud. Noi estimăm că în 10 ani acest proiect poate deveni viabil, important este să îl începem. Primăriile de pe traseu vor investi, iar dacă oamenii din zonă vor vedea că vin turiști își vor amenaja pensiuni, vor oferi bucătărie tradițională și meșteșuguri. În final, se stopează depopularea zonei Munților Apuseni”, a explicat președintele Societății ”Avram Iancu”.

Articol complet pe: Cluj24.ro

Foto: Arhivă, rol ilustrativ

Citeste mai mult
Publicitate

ADMINISTRATIE

Cel mai tânăr primar din județul Alba a depus jurământul. Iulia Stănilă și-a preluat mandatul în comuna Șpring

Publicat

Cel mai tânăr primar din Alba, este Iulia Stănilă, a depus jurământul și și-a preluat mandatul.

La cei 29 de ani ai săi, aceasta a câștigat funcția de primar al comunei Șpring, reușind să îl învingă pe primarul în funcție de 16 ani, Daniel Rusu. 

,,Jur să respect Constituția și legile țării și să fac, cu bună credință, tot ceea ce stă în puterile și priceperea mea pentru binele locuitorilor comunei Șpring. Așa să-mi ajute Dumnezeu!” a scris aceasta pe contul ei de Facebook, unde a adăugat și câteva fotografii de la ceremonie.

Iulia  s-a născut în 1991, în satul Șpring. La vârsta de 14 ani a plecat la studii în Alba-Iulia, apoi în Sibiu, unde a urmat Facultatea de Jurnalistică din cadrul Universității ,,Lucian Blaga”.

Timp de aproape 5 ani a locuit împreună cu soțul ei în București, unde a lucrat ca și consultant pentru fonduri europene, la o companie de profil.

Aceasta a afirmat că modelul ei este primarul comunei Ciugud, Gheorghe Damian, care a reușit să își ridice comunitatea cu ajutorul fondurilor europene și a performanței în administrație.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate