Connect with us
Publicitate

Actualitate

Secretele bucătăriei de la curtea principilor ardeleni, dezvăluite la Alba Iulia. Ritualuri gastronomice de acum 400 de ani

Publicat

Secretele bucătăriei de la curtea principilor ardeleni vor fi dezvăluite la Alba Iulia, printr-o amplă cercetare istorică realizată de doi specialiști. Vor fi identificate cel puțin 10 ceremonii culinare puse în practică la curtea princiară și selectate 30 de meniuri reprezentative gătite și servite principilor ardeleni, în cei 150 de ani de existență a curții la Alba Iulia.

Care erau secretele bucătăriei la curtea principilor ardeleni de la Alba Iulia? Cât de savuroase și sofisticate erau bucatele servite de principii Transilvaniei și de oaspeții lor de seamă, sosiți din toate colțurile Europei? Cum ar putea localnicii, dar și turiștii care ajung în Alba Iulia să descopere rafinata bucătărie a Transilvaniei renascentiste?

Răspunsurile la aceste întrebări vor fi cunoscute prin proiectul „Reenactment culinar: Meniuri şi ritualuri gastronomice la curtea princiară de la Alba Iulia”, derulat de Primăria Alba Iulia și cofinanțat de Administrația Națională a Fondului Cultural Național.

Prin proiect se află în derulare o amplă cercetare istorică realizată de doi specialiști. Un important aspect care va fi reliefat este legat de rafinamentul bucătăriei de la curtea principilor ardeleni, un altul de meniul bogat si diversificat al unui principe. Dacă ar fi să facem sinteza bucătăriei princiare transilvănene renascentiste am putea recurge la afirmația lui Platina: „Lux, patimă și exces!”

O operă de referință, aflată la baza proiectului, este „Cartea de bucate a bucătarului Principelui Transilvaniei”, din a doua jumătate a secolului XVI, de autor anonim, după cum nici principele Transilvaniei al cărui bucătar a scris-o, nu ne este cunoscut. Ca marea majoritate a cărților de bucate din epocă, nu conținea cantitățile ingredientelor utilizate la prepararea mâncărurilor, deoarece se presupunea fie că aceste rețete erau folosite de bucătari profesioniști care le cunoșteau deja empiric, fie că se păstra secretul pregătirii bucatelor.

Rezultatele cercetării se vor concretiza în identificarea și selectarea a cel puțin 10 ceremonii culinare puse în practică la curtea princiară de la Alba Iulia. Se vor selecta de asemenea 30 de meniuri reprezentative gătite și servite principilor ardeleni, în cei 150 de ani de existență a curții la Alba Iulia. Unul dintre meniuri va fi reconstituit în cadrul unui eveniment dedicat.

Cartea în pregătire va comprima mărturiile rafinamentului culinar de la curtea princiară și va fi distribuită gratuit restaurantelor din Alba Iulia, cunoscut fiind faptul că gastronomia are potențialul de a atrage un număr mai mare de turiști, mai ales dacă e susținută de povești învăluite de negura timpului.

Astfel, oaspeții noștri vor avea ocazia să descopere atât bucătăria Transilvaniei, diferită prin gust și bogăția de feluri de mâncare, cât și istoria și patrimoniul cultural imaterial de la Alba Iulia, transmite primărie.

Proiectul se desfășoară până în 15 noiembrie.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate