Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Secretele murdare ale ursuleților ”Haribo”. Sunt produși prin munca unor sclavi din Brazilia

Publicat

Obișnuiți să consumați ursuleții Haribo? Un documentar făcut de televiziunea germană ARD pretinde că aceștia sunt făcuți folosind munca în regim de sclavagism a unor muncitori din Brazilia. 

Într-un reportaj de 45 de minute ARD dezvăluie practici sclavagiste în spatele producției unor ingrediente folosite în fabricarea jeleurilor Haribo. Documentarul pretinde că firma producătoare este fără să știe complice atât în cazul folosirii de muncitori în regim de sclavagism cât și de abuzuri împotriva animalelor.

Pentru fabricarea Haribo se folosește ceară de carnauba pentru formarea gelatinei iar acest ingredient vine din plantațiile braziliene unde muncitorii sunt „tratati ca animalele” conform acestui documentar.

Jeleurile Haribo pot fi considerate unele dintre cele mai apreciate și colorate dulciuri din lume însă o investigație jurnalistică dezvăluie secrete murdare în spatele fabricării lor.

Televiziunea germană ARD a difuzat un documentar de 45 de minute cu detalii privind folosirea muncii silnice și cruzime împotriva animalelor pentru obținerea unor ingrediente importante din Haribo. Investigația pretinde că firma germană producătoare a devenit fără intenție dependentă de munca în regim de sclavagism modern din Brazilia. Două dintre cele mai importante ingrediente din jeleurile dulci sunt gelatina și ceara de carnauba. În mod tradițional gelatina este obținută din grăsime animală, în special cea de porc, iar Haribo își procură gelatina de la o companie numită GELITA. În documentar, porci din fermele germane care sunt livrați către GELITA sunt arătați înghesuiti in containere, fără acces la apă, plini de răni și de mizerie.

Imagini și mai șocante par a arăta aspecte ale unui sclavagism modern. Scenele filmate în Brazilia arată condițiile inumane de muncă de pe plantațiile și din fermele în care se obține ceara de carnauba din frunzele unei specii de palmier. Ceara se mai folosește în multe scopuri inclusiv pentru ața dentară sau crema de pantofi. Conform documentarului muncitorii care taie frunzele de carnauba câștigă cel mult 12 dolari pe zi. Ei nu poartă echipamente de protecție și sunt obligați să doarmă în camioane și nu au acces la apă curată sau toalete. Condițiile sunt atât de proaste încât guvernul brazilian s-a implicat făcând raiduri pe la fermele în care condițiile de muncă sunt inumane. „Muncitorii sunt tratați ca niște obiecte, mai rău decât animalele” spune în documentar un oficial din Ministerul Muncii brazilian.

Răspunzând acuzațiilor, Haribo pretinde că nu cunoștea condițiile în care lucrează muncitorii furnizorilor săi și au lansat o investigație internă după cum declară pe site-ul său de limbă germană.

„Vrem să accentuăm că suntem extrem de preocupați de unele imagini difuzate de ARD recent” a declarat purtătorul de cuvânt Haribo. „Conditiile arătate în fermele de porci și pe plantațiile din Brazilia sunt insuportabile. Atitudinea noastră față de astfel de situații este clară: standardele sociale și de etică sunt indivizibile și non-negociabile”.

Foto: Markencheck/ARD

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax