Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

”Secretul” succesului de la Ciugud: Zona de dezvoltare economică situată la 5 minute de Alba Iulia

Publicat

La doar câțiva kilometri de Alba Iulia și aproximativ 5 minute de mers cu mașina din centrul orașului, zeci fac afaceri de milioane de euro, în zona de dezvoltare a unei comune vecine: Ciugud. 

Povestea dezvoltării Ciugudului a fost subiectul unui reportaj al postului de televiziune ProTV.

Pe o suprafață de 43 de hectare zona de dezvoltare economică de la Ciugud oferă toate utilitățile.

Cerere există în continuare, așa că autoritățile vor să pună la dispoziția firmelor interesate alte zeci de hectare.

80% din bugetul local – adică în jur de un milion de euro – provine din taxele și impozitele plătite de firme.

Acum 17 ani, la Ciugud, în zona unde acum s-au instalat zeci de firme era doar o pășune. Cum interesul investitorilor a tot crescut, zona dedicată firmelor a fost extinsă anul trecut cu încă 12 hectare și tot nu e îndeajuns.

Gheorghe Damian, primar Ciugud: „Ne propunem anul viitor să extindem această zonă cu încă 20 de hectare. Primesc un teren care are la poartă toate utilitățile, absolut toate utilitățile și cele subterane și cele supraterane.”

Amplasamentul este poziționat la câțiva kilometri de autostrada A1, iar investitorii care aleg Ciugudul benficiaza de impozite reduse cu 50%.

Dan Lungu, purtător de cuvânt Primăria Ciugud: „Ciugudul e bine interconectat. Avem investitori care dacă inițial au concesionat o mică parcelă ulterior au solicitat extinderea concesiunea și și-au dezvoltat afacerea.”

Un investitor a decis să își mute afacerea în anul 2015 în zona industrială și spune că de atunci producția s-a triplat. Face ambalaje din carton și le trimite inclusiv în Italia, unde are contract cu o firmă de încălțăminte.

Cum cererea e mare, vrea ca la anul să ridice o altă hală, dotată cu utilaje de aproape 200.000 de euro.

Alin Puiu, director firmă: „Avem avantajul că autostrada este la 3 minute, avem avantajul că putem accesa mai bine fonduri europene.”

La Ciugud s-au instalat firme de logistică, transport, curierat, din industria alimentară sau textilă.

Ce oferă administrația

Comuna are una dintre cele mai mari rate de absorție din România și rivalizează la acest capitol cu multe orașe.

”Oferim multe oportunități pentru investitori: plan urbanistic bine conturat, parcele cu toate utilitățile, facilități economice în funcție de nivelul investiției dezvoltate, posibilitatea de a cumpăra terenul, transport pentru angajați integrat în zona metropolitană a municipiului Alba Iulia, o grădiniță modernă în zona de dezvoltare economică și nu în ultimul rând oferim asigurarea că suntem o administrație prietenoasă și corectă” – primarul Gheorghe Damian.

În zona industrială a fost construită și o grădiniță modernă, amplasată acolo pentru a le fi mai ușor angajaților de la companiile respective.

Ciugud înregistrează acum multe alte premiere pentru mediul rural românesc, de la automate de plată a taxelor și impozitelor, drumuri asfaltate peste câmp până la terenurile agricole ale oamenilor, cel mai modern teren de golf din România și până la o școală smart, unde sunt disponibile pentru copii cele mai avansate tehnologii de învățare.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. pilu

    sâmbătă, 10.12.2022 at 18:06

    Şi noi albaiulienii după zeci de ani de dominaţie a unui primar fălos ,….. şi îngâmfat privim cu jind. Păcat că am fost amăgiţi tot timpul, când alţii avansează în ritm alert.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate