Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Secțiune de întrebări și răspunsuri cu privire la producerea vinului de casă din must de Jidvei, pe site-ul MustDeJidvei.ro (P)


Publicat

Pentru că procesul obținerii unui vin de calitate implică numeroase provocări, mai ales dacă acesta se realizează în propria gospodărie, specialiștii companiei Jidvei au pregătit pe site-ul campaniei o secțiune specială de întrebări și răspunsuri cu privire la diferitele etape ale vinificației. De asemenea, echipa noastră a inclus în această secțiune și o serie de recomandări și sfaturi menite să ușureze parcurgerea fiecărui pas al procesului de vinificare.

Această secțiune este accesibilă pe siteul mustdejidvei.ro.

1. De ce nu fermentează mustul?

Fermentarea mustului este un proces decisiv pentru obținerea unui vin de calitate, iar gospodarii trebuie să fie extrem de atenți la temperatura încăperii în care este ținut mustul.

Pentru procesul de fermentare, temperatura este foarte importantă. În funcție de acest aspect pot apărea situații în care vinul fie fermentează prea repede sau prea lent, fie nu fermentează deloc. De regulă, perioada de fermentare este de două, trei săptămâni, nu mai mult, iar temperatura optimă de fermentare este de 15-20°C. La o temperatură mai mică de 15°C, procesul de fermentație se desfășoară cu dificultate, iar la 10°C acesta poate să dureze mai mult de două-trei luni.

2. De ce fermentează mustul prea repede?

O altă problemă des întâlnită în obținerea vinului în gospodărie este legată de faptul că mustul fermentează mult prea repede, iar vinul obținut nu are calitățile și aspectul pe care vi-l doriți.

Fermentarea rapidă a mustului se produce atunci când acesta este ținut la o temperatură mai mare de 20°C. Este foarte bine ca mustul să fie ținut la fermentat în pivniță. Dacă este păstrat afară, toamna, temperatura este mult prea mare și mustul va fermenta în 2-3 zile. Perioada este prea scurtă pentru a lăsa să se contureze aromele și aspectul vinului, ceea ce conduce la obținerea unui vin fără caracteristici deosebite.

3. Când se trage vinul de pe drojdie?

Recomandăm gospodarilor să tragă vinul de pe depozitul de drojdie imediat ce procesul de fermentare a fost încheiat, tocmai pentru a evita situația în care drojdia intră în descompunere și afectează calitățile gustative ale vinului.

4. Cum se trage vinul de pe drojdie?

Trasul de pe drojdie implică separarea vinului de sedimentele de drojdii depuse pe fundul vasului.

Vinul se trage de pe drojdie în alt vas sau recipient, se golește drojdia și se spală vasul în care a fost inițial mustul, iar apoi se pune la loc. După aproximativ 3 săptămâni după ce vinul a fost tras și dacă acesta s-a limpezit complet, se poate depozita în sticle de sticlă de 750 ml pentru o păstrare îndelungată.

5. De ce nu se limpezește vinul?

Potrivit specialiștilor noștri, dacă vinul nu este tras de pe drojdie imediat după ce s-a încheiat procesul de fermentare, limpezirea se produce mai greu.

Răbdarea este un aspect esențial în obținerea unui vin bun. Dacă vinul este consumat când este încă tulbure, în mod cert gustul și culoarea nu vor fi cele specifice unui vin de calitate. Limpezirea vinului este ultima etapă a procesului de vinificație și dacă, până la acel moment, s-au respectat toți pașii, este păcat să nu aveți răbdarea necesară pentru a obține un vin desăvârșit. La aproximativ o lună de la fermentație, vinul ar trebui să fie limpede.

6. Ce rol are sulful?

Specialiștii Jidvei recomandă ca tragerea vinului de pe drojdie să se realizeze cu protecție de sulf. În general, doza de sulf recomandată este de 0,5-1 ml la fiecare litru de vin.

Sulful protejează vinul împotriva oxidării. Cantitatea recomandată este de maximum 1 ml de sulf la un litru de vin. Se pot adăuga și 0,5 ml de sulf la un litru, dacă vinul va fi consumat mai repede, în 2-3 luni.

Este foarte important ca, după ce se trage vinul, vasul să fie ținut tot timpul plin. De exemplu, dacă s-au consumat 5-10 litri, este indicat să trageți vinul într-un vas mai mic care să fie plin tot timpul.

7. De ce se vinde mustul la kilogram si nu la litru?

Mustul se vinde la kilogram și nu la litru datorită densității acestuia. Concentrația de zahăr dă greutatea și densitatea mustului. Astfel, în funcție de concentrația de zahăr, cantitatea poate scădea sau poate crește. De exemplu, la 200 grame de zahăr, echivalarea unui kilogram de must în litri este de aproximativ 910 ml.

8. Cât zahăr se adaugă pentru a crește volumul de alcool?

Mustul de Jidvei are o concentrație de 180 de grame de zahăr pe litru, ceea ce ar duce la obținerea unui vin cu aproximativ 11 volume de alcool. Pentru cei care doresc să păstreze vinul un timp îndelungat sau preferă vinurile mai alcoolizate, recomandarea este să se adauge câte 17 grame de zahăr la litru pentru fiecare volum de alcool dorit, în plus față de ce are mustul. Zahărul este un conservant natural, iar un volum mai mare de alcool permite păstrarea vinului obținut pe o perioadă îndelungată.

9. În ce condiții trebuie păstrat vinul de casă?

Șase reguli de urmat în depozitarea vinului:

– păstrați vinul departe de lumină;

– păstrați vinul la o temperatură ideală de 10°C – 12°C;

– umiditatea perfectă pentru depozitarea vinului este între 50 și 80%, astfel încât dopul să nu sufere modificări și să permită pătrunderea aerului în sticlă;

– țineți sticlele de vin în poziție orizontală, astfel încât dopul să fie mereu umed;

– țineți sticlele de vin într-un loc de unde nu va fi nevoie să le mișcați prea des;

– dacă alegeți să păstrați vinul în recipiente de capacitate mare, asigurați-vă că vasul este ținut mereu plin, deoarece orice cantitate de oxigen care pătrunde în vas va duce la oxidarea vinului și la modificări ale culorii și gustului.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

ACTUALITATE

Ajutoare pentru sinistrații din Apuseni, din partea Lions Alba Iulia. Mai multe familii au primit electrocasnice

Publicat

Reprezentanții Lions Club Alba Iulia s-au deplasat în localitatea Gura Sohodol, care a fost afectată de viitură, pentru a distribui 12 aragaze și 12 frigidere noi, venind astfel în sprijinul gospodăriilor afectate, au transmis reprezentanții clubului.

Valoarea electrocasnicelor donate a fost de 15.034,00 lei, acestea fiind achiziționate cu sprijinul Lions Club Alba Iulia, Lions Club Decan București, Trans Prima SRL, Albatros Gold SRL și Farmaciei Eladerm.

”Pe această cale facem apel la toți cei care doresc sa vină în sprijinul celor care și-au pierdut agoniseala de-o viața, ajutându-i să revină cât mai repede la normalitate.

Pentru a participa la acțiunile clubului nostru puteți să ne contactați pe e-mail la adresa lions.alba@gmail.com sau la telefon 0726267976 – Florin Florea, Președinte Lions Club Alba Iulia” se arată într-un comunicat transmis miercuri.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Cum să trimiți fofografii și videoclipuri prin WhatsApp, care pot fi văzute doar o dată. Funcția View Once, funcțională

Publicat

WhatsApp permite trimiterea de fotografii și videoclipuri care pot fi vizualizate o singură dată de către destinatari.

Noua modificare a început să fie disponibilă pentru utilizatorii de iPhone, marți.

La scurt timp după aceea, aplicația de mesagerie a anunțat că toți utilizatorii pot folosi funcția, inclusiv pentru cei care utilizează Android.

După ce obține funcția View once din varianta nouă a aplicației (update), utilizatorul va putea activa dispariția fotografiei sau a videoclipului înainte de a o trimite contactelor sale, atingând noua pictogramă „1” care apare lângă bara de subtitrări.

Fotografiile și videoclipurile care sunt partajate utilizând funcția respectivă nu vor mai fi vizibile în chat, după ce destinatarul iese din vizualizare.

De asemenea, conținutul media nu va fi salvat.

Citeste mai mult
Publicitate

ADMINISTRATIE

ALBA IULIA: Zona de dezvoltare economică de pe centura municipiului, un vis îndepărtat. Precizările primăriei legate de termene

Publicat

Dezvoltarea zonei economice în partea de est a municipiului Alba Iulia, în proximitatea Autostrăzii A10 Sebeș-Turda, este în faza declarațiilor și a promisiunilor.

Primarul din Alba Iulia, Gabriel Pleșa, a anunțat în urmă cu o lună că ”în curând vor fi scoase la licitație 13 loturi pentru investitori”.

În realitate însă, potrivit chiar informațiilor furnizate de primărie, ar putea fi vorba despre ani întregi. 

Declarația legată de licitarea celor 13 loturi vine în condițiile în care nici măcar Primăria Alba Iulia nu deține prea multe detalii legate de viitoarea zonă de dezvoltare industrială.

Potrivit unui răspuns al instituției la o solicitare a Alba24.ro, înainte de a concesiona sau vinde parcelele respective, primăria va realiza infrastructura (inclusiv utilitățile). Iar acest lucru este încă departe.

Citește și FOTO: Zonă de dezvoltare economică pe 340.000 mp la Alba Iulia, lângă Autostrada Sebeș-Turda. Anunțul primarului Gabriel Pleșa

Reprezentanții instituției au răspuns unor întrebări adresate de Alba24, legate de etapele pe care trebuie să le străbată înființarea zonei de dezvoltare, înainte de a fi exista la propriu, dar și despre termenele stabilite.

În legătură cu graficul de realizare al zonei de devoltare și de enumerarea etapelor care trebuie străbătute până la atribuirea terenului, primăria a răspuns că aceste informații sunt parte a viitorului PUZ.

”Estimăm ca până la sfârșitul anului să finalizăm Planul Urbanistic Zonal, iar în anul 2022 să finalizăm indicatorii tehnico-economici pentru realizarea infrastructurii și să pornim lucrările în zonă”, se arată în răspuns.

Abia apoi poate fi realizată infrastructura, fără de care nu se va face concesiunea.

De asemenea, reprezentanții administrației locale spun că prețurile de pornire pentru vânzarea sau concesionarea terenurilor se vor stabili conform pieței și vor fi supuse dezbaterii, în viitor.

”Cel mai probabil o să alegem formula de concesionare a terenului pe o perioadă de aproximativ 3 ani, perioadă în care operatorul economic are dreptul de a demara investiția, iar la finalizarea acesteia având posibilitatea de a achiiționa terenul”, au răspuns aceștia.

Instituția nu a stabilit deocamdată condițiile exacte de selectare a companiilor care vor să investească în zonă.

Utilități

Utilitățile vor se vor realiza anterior concesiunii sau vânzării terenurilor.

Reprezentanții primăriei spun că ”orizontul de timp pentru finalizarea utilităților în zonă este anul 2023”.

Aceștia nu au deocamdată idee de costurile pe care le implică realizarea infrastructurii tehnice, însă precizează că este vorba despre aproximativ 1.300 de metri liniari de infrastructură de transport și tehnico-edilitară.

”Orice început este greu și sunt conștient că așteptările sunt mari. Au trecut puțin peste 6 luni de la preluarea actualului mandat și știu că răbdarea multora se apropie de final.

Cu toții vrem să vedem proiecte duse la bun sfârșit, dar și proiecte noi, care să creeze plus valoare, locuri de muncă noi și un magnet pentru cei care își doresc să trăiască în Alba Iulia.

Pentru că acestea toate înseamnă dezvoltare! Iar o dezvoltare sănătoasă astăzi înseamnă sustenabilitate, coerență, eficiență și o latură puternică verde în orice proiect economic sau edilitar-urban” a explicat primarul Gabriel Pleșa, în urmă cu o lună.

 

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Guvernul dă OUG pentru a abroga prevederile privind debranşarea și deconectarea clienţilor rău-platnici la utilități

Publicat

Guvernul urmează să aprobe, în ședința de joi, prin ordonanţă de urgenţă, abrogarea unei prevederi care stabileşte că pe perioada stării de alertă operatorii de transport şi distribuţie energie electrică şi gaze naturale asigură continuitatea furnizării serviciilor, iar în situaţia în care este incident un motiv de debranşare/deconectare amână efectuarea acestei operaţiuni până la încetarea stării de alertă.

„Prezentul proiect de act normativ are drept scop abrogarea prevederilor articolului 72, alineat (1) din OUG nr. 70/2020, în vederea revenirii la prevederile legislative anterioare intrării în vigoare a OUG nr. 70/2020, care permit – în condiţii contractuale reglementate – deconectarea clienţilor finali rău-platnici.

De asemenea, este avută în vedere şi includerea unei perioade de tranziţie de 90 de zile, în timpul căreia clienţii finali care au beneficiat de prevederile articolului 72, alineat (1) ale OUG nr. 70/2020 nu pot fi deconectaţi pentru debitele restante aferente perioadei de aplicabilitate ale respectivelor prevederi, aceştia având posibilitatea să identifice, împreună cu prestatorii de servicii din domeniile energie electrică şi/sau gaze naturale şi în funcţie de situaţia proprie, soluţii pentru achitarea debitelor restante”, se arată în nota de fundamentare a proiectului de act normativ.

DOCUMENT: Textul integral al Ordonanței de Urgență poate fi consultat AICI.

FOTO: Pixabay

 

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate