Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Sectorul de creștere a animalelor, un faliment mascat. Cât de mare este deficitul României la importul de carne

Publicat

c

România importă cu mult mai multă carne decât exportă, arată datele INS pe primele 11 luni ale anulii 2018.

Agricultura românească, mai precis sectorul de creștere a animalelor, nu reușește să acopere decât în mică măsură necesarul de carne pentru consumul intern.

Asta în ciuda proiectelor europene de dezvoltare a fermelor, majoritatea gândite prost încă din faza de elaborare a ghidurilor de finanțare. 

Situația durează deja de ani de zile. Ghidurile de finanțare prost concepute fac ca sectorul de creștere a animalelor să nu se dezvolte suficient și nu este vorba despre un singur an ci despre exerciții financiare de câte patru ani, uneori mai mult.

Adăugăm la asta un minister al agriculturii condus haotic, fără rezultate concrete, lipsa irigațiilor, a depozitelor frigorifice, a sistemelor de colectare a produselor animale, lipsa punctelor de sacrificare, piedicile fără rost puse producătorilor naționali și haosul legislativ și avem astfel tabloul complet al unui faliment (încă) mascat.

Datele, din acest punct de vedere, sunt foarte clare și arată rateul pe care îl dau programele guvernamentale.

România a importat carne şi preparate din carne în valoare de 848,6 milioane euro în primele 11 luni din 2018, în timp ce valoarea exporturilor a fost de 387,2 milioane euro, conform datelor centralizate de Institutul Naţional de Statistică.

Valoarea exporturilor a crescut în perioada menţionată cu 1,7%, în timp ce, în cazul importurilor, s-a înregistrat o creştere ce 7,1%, comparativ cu perioada ianuarie-noiembrie 2017.

În aceste condiţii, deficitul României în comerţul internaţional cu carne şi preparate din carne se ridică la 461,4 milioane euro.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax