Contacteaza-ne si pe
Publicitate

ACTUALITATE

Sediile Tribunalelor de pe raza Curții de Apel Alba Iulia sunt învechite și nu mai corespund din punct de vedere tehnic

Publicat

tribunal

Clădirile unde îşi desfăşoară activitatea cele trei tribunale din raza Curţii de Apel (CA) Alba Iulia – Tribunalele Alba, Hunedoara şi Sibiu -, precum şi judecătoriile din cele trei municipii reşedinţă de judeţ – Alba Iulia, Deva şi Sibiu – nu mai corespund din punct de vedere tehnic şi fizic, necesitând intervenţii majore pentru desfăşurarea actului de justiţie în condiţii optime.

Cea mai „dramatică” situaţie este la Tribunalul Sibiu, unde lucrările de consolidare, renovare şi modernizare începute în 2011 sunt încă departe de finalizare, nu mai devreme de doi ani, s-a arătat, joi, în cadrul şedinţei de bilanţ a activităţii pe 2018 a instanţelor din raza de competenţă a CA Alba Iulia.

De menţionat că Tribunalul Sibiu îşi desfăşoară în prezent activitatea într-o clădire a Ministerului Apărării Naţionale, imobil pentru care expiră în luna mai perioada pentru care a fost primit în administrare.

„Din păcate, din cauza subfinanţării cronice a întregului sistem judiciar, şi instanţele de pe raza Curţii de Apel Alba Iulia arată şi îşi desfăşoară activitatea în condiţii improprii. Avem câteva instanţe, cinci-şase, care au fost recent reabilitate, cu sedii extinse, care arată foarte bine. Din păcate, la Tribunalul Sibiu, în urma unor probleme apărute în şantier, termenul de execuţie a fost mult depăşit. (…) Proiectul e blocat, deocamdată”, a precizat vicepreşedintele CA, Adrian Emil Hancaş.

În ceea ce priveşte imobilul, monument istoric, în care funcţionează Tribunalul Hunedoara şi Judecătoria Deva, sunt necesare „de urgenţă” lucrări ample de reparaţii şi modernizare, care ar putea începe în acest an, dar care nu pot fi efectuate decât cu mutarea activităţii de judecată în alt sediu, provizoriu şi care nu a fost încă identificat.

„Cu un pic de şansă, se pare că anul acesta vor începe lucrările de reabilitare a sediului celor două”, a spus vicepreşedintele CA Alba Iulia.

Şi clădirea în care îşi desfăşoară în prezent activitatea Tribunalul Alba şi Judecătoria Alba Iulia oferă „spaţiu insuficient” pentru activitatea celor două instanţe. În condiţiile în care nu este posibilă o extindere a imobilului, s-au demarat, încă din anul 2014, procedurile pentru construirea unui sediu nou pentru Tribunal, Judecătoria urmând să rămână în vechiul spaţiu.

Construirea unui sediu pentru Tribunalul Alba a fost inclusă într-un program al Companiei Naţionale de Investiţii, fiind în curs de desfăşurare procedurile de studii de fezabilitate, a precizat Adrian Emil Hancaş.

În ceea ce priveşte starea sediilor judecătoriilor din raza CA Alba Iulia, şase sunt într-o stare tehnică foarte bună şi nu necesită lucrări imediate – cele din Blaj, Cîmpeni, Sălişte, Mediaş, Hunedoara şi Avrig.

Alte sedii de instanţe sunt însă într-o stare tehnică dificilă, cu mari deficienţe de funcţionare la parametrii tehnico-fizici adecvaţi: Judecătoriile Alba Iulia, Deva, Petroşani şi Sibiu.

CA Alba Iulia funcţionează într-o clădire monument istoric din Alba Iulia, destinată doar parţial desfăşurării activităţii judiciare, în acelaşi imobil funcţionând şi Prefectura şi Consiliul Judeţean Alba. Pe măsura eliberării spaţiului de către instituţiile cu care împarte în prezent folosinţa imobilului, CA Alba Iulia intenţionează să reorganizeze întreg spaţiul existent, astfel încât clădirea „să redevină cu adevărat un Palat al justiţiei”, în care sălile de judecată construite cu această destinaţie şi celelalte compartimente destinate publicului să fie uşor accesibile, iar personalul instanţei să beneficieze de spaţiul necesar desfăşurării activităţii în condiţii optime.

„În concluzie, sub aspectul fondului imobiliar existent, se poate aprecia că atât CA Alba Iulia, cât şi instanţele aflate în circumscripţia acesteia se confruntă cu probleme majore în ceea ce priveşte sediile în care îşi desfăşoară activitatea, impunându-se adoptarea unor soluţii eficiente pe termen mediu şi lung pentru asigurarea unor condiţii optime de funcţionare”, au arătat reprezentanţii CA Alba Iulia. AGERPRES


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Cardurile bancare ar putea fi înlocuite cu un nou sistem de plăţi. Care sunt variantele

Publicat

card credit

Cardurile de credit ar urma să fie înlocuite cu alt sistem de plată. Este vorba despre transferuri de bani digitale, prin intermediul telefoanelor inteligente sau al altor dispozitive, fără comisioane sau unele reduse. Cardurile de credit este că nu sunt 100% sigure, fraudele de acest fel fiind dese. De asemenea, deţinătorii de carduri nu sunt […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

ACCIDENT la Miceşti. O maşină a intrat într-un stâlp de la reţeaua electrică. Zeci de locuinţe au rămas fără curent

Publicat

politie

Un accident rutier s-a petrecut marţi seara în Miceşti. Un autoturism a lovit un stâlp de reţea electrică, iar ulterior a întreruptă alimentarea cu energie în mai multe zone din Alba Iulia şi Miceşti. Întreruperi de curent au fost semnalate în zone ca Bulevardul Revoluţiei din Cetate sau Calea Moţilor. Din primele date, un şofer […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

FOTO: Un bărbat a decedat după, prins sub pământ pe un șantier din Benic. Intervenție dificilă, de 6 ore, a pompierilor

Publicat

colaj pompieri

Un accident de muncă a avut loc marți în jurul orei 15.30, în localitatea Benic. Un bărbat care efectua lucrări la rețeaua de canalizare din localitate a fost prins sub un mal de pământ. Pentru salvarea acestuia au intervenit pompierii din Alba Iulia. UPDATE: ISU Alba a precizat că la ora 20.50, pompierii au reuşit […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Klaus Iohannis, „aproape hotărât” să declanşeze referendum în ziua votului pentru europarlamentare

Publicat

presedintele klaus iohannis

Klaus Iohannis a declarat, marţi, că este „aproape hotărât” să convoace un referendum pe 26 mai, în ziua alegerilor europarlamentare. Acesta susţine că este nevoie de o analiză profundă, una care de altfel a și început la Palatul Cotroceni. „Suntem într-o perioadă foarte importantă în care trebuie să consolidăm ceea ce am câștigat, faptul că […]

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate