Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

Ședințe transmise LIVE și vot electronic în CL Alba Iulia. Proiect în dezbatere publică, pentru modificarea regulamentului

Publicat

sedinta cl alba iulia 23 iunie 2016_1 Primăria Alba Iulia a lansat în dezbatere publică elaborarea unui proiect de hotărâre privind modificarea și completarea Regulamentului de Organizare şi Funcţionare a Consiliului local al municipiului Alba Iulia. Mai exact, un grup de consilieri propun ca ședințele de CL să fie transmise live și votul să fie deschis şi electronic.

Proiectul a fost semnat până în acest moment de consilierii Mircea Trifu și Ovidiu Jidveian. Cetățenii sunt așteptați să vină cu observaţii şi sugestii, până în data de 24 august, la sediul Primăriei municipiului Alba Iulia, Calea Moţilor, nr.5A, camera 8 – Registratură.

Proiectul care este spus dezbaterii și care va intra spre aprobare prevede câteva modificări importante în ceea ce privește desfășurarea ședințelor și exprimarea votului. Printre noile prevederi, găsim votul exprimat electronic și transmiterea ședințelor de comisii, în direct.

Vă prezentăm modificările propuse:

Art. 1 Modifică și completează Regulamentul de organizare și funcționare a Consiliului local al municipiului Alba Iulia, aprobat prin H.C.L nr 277/2008, după cum urmează:

1. La articolul 15, teza a treia, se modifică și va avea umrătorul cuprins:
„Ședințele comisiei de specialitate sunt, de regulă, publice și se difuzează, în direct pe pagina de interent a Primăriri municipiului Alba Iulia. Comisia poate invita și alte persoane să participe la dezbateri”

2. La articolul 23, se modifică și va avea următorul cuprins:
„Votul în comisii este, de regulă dechis. Votul deschis se exprimă, de regulă, prin mijloace electronice. În anumite situații comisia poate hotărî ca votul să fie secret, stabilind de la caz la caz și modalitatea de exprimare a acestuia.

3. La articolul 50, se modifică și va avea următorul cuprins:
(1) Consiliul local este obligat să elaboreze și sp arhiveze minutele ședințelro publice.
(2) Dezbaterile din ședințele Consiliului local se înregistrează prin mijloace electronice și se difuzează, în direct, pe pagină de interent a Primăriei municipiului Alba Iulia.
4. La articolul 52, teza a doua, se modifică și va avea următorul cuprins:
„Votul deschis se expimă public prin mijloace electronice, prin ridicarea mâinii sau prin apel nominal. Votul deschis se exprimă de regulă prin mijloace electronice”

5. La articolul 54, teza întâi, se modifică și va avea următorul cuprins:
„Votul secret se expimă prin buletin de vot sau prin mijloace electronice”
6. După articolul 54, se adaugă un articol 54/1, cu următorul cuprins:
(1) Ori de câte ori prin mijloace electronice este deschis, acesta se introduce pentru fiecare consilier pe site-ul Primăriei municipiului Alba Iulia, în cazul votului proiectelor de hotărâre.
(2) Voturile deschise exprimate de fiacre consilier privind hotărârile acestuia și în comisiile de specialitate, în cazul votului pentru adoptarea raportului, se consemnează în stenogramă sau, după caz, în procesul-verbal de ședință”
7. După articolul 54, se adaugă un nou articol, articolul 54/2, cu următorul cuprins:
(1) Votul prin mijloace electronice se realizează prin conectarea unuia din contactele care reprezintp „vot pentru”, „vot împotrivă” sau „abținere”. Rezultatul votului electronic se afișează prin dispoziția președintelui de ședință. În cazul în care președintele de ședință, asistemt de secretar, constată existența unor defecțiuni în coectarea circuitelor, acesta solicită Consiliului local repetarea votuliui prin altă procedură. Sesizarea unor astfel de defecțiuni poate fi realizată și de un reprezentant de grup politic.
(2) Dispozitivul care permite consilierului accesul la mijloace electronice de vot este personal. Utilizarea acestuia de către un alt consilier este interzisă. Nerespectarea interdicției atrage aplicarea sancțiunii prevăzute de art.78, lit e).”

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax