Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Şedinţele Consiliului Local Alba Iulia, transmise LIVE pe internet şi vot electronic. Măsuri pentru creşterea transparenţei decizionale, la aprobat în CL

Publicat

sedinta cl alba iulia 23 iunie 2016_3 Proiectul de modificare a regulamentului de funcţionare a Consiliului Local, pus în dezbatere de la începutul lunii, intră la aprobare. Se propune ca ședințele de CL să fie transmise live și votul să fie deschis şi electronic.

Măsurile sunt menite să vină în sprijinul creşterii transparenţei decizionale în administraţia publică locală, se arată ân documentaţia proiectului. Obiectivele sunt de sporire a gradului de responsabilitate a adminsitraţiei publice faţă de cetăţean, ca beneficiar al deciziei administrative şi de stimulare a participării active a cetăţenilor în procesul de luare a deciziilor.

Modificările iniţiate de 8 consilieri locali se referă la mai multe artidole din Regulamentul de organizare și funcționare a Consiliului local al municipiului Alba Iulia, aprobat prin H.C.L nr 277/2008.

Vă prezentăm principalele propuneri:

„Ședințele comisiei de specialitate sunt, de regulă, publice și se difuzează, în direct pe pagina de internet a Primăriei municipiului Alba Iulia. Comisia poate invita și alte persoane să participe la dezbateri”

„Votul în comisii este, de regulă dechis. Votul deschis se exprimă, de regulă, prin mijloace electronice. În anumite situații comisia poate hotărî ca votul să fie secret, stabilind de la caz la caz și modalitatea de exprimare a acestuia.

„Consiliul local este obligat să elaboreze și să arhiveze minutele ședințelor publice. Dezbaterile din ședințele Consiliului local se înregistrează prin mijloace electronice și se difuzează, în direct, pe pagina de internet a Primăriei municipiului Alba Iulia.

„Votul deschis se exprimă public, prin mijloace electronice, prin ridicarea mâinii sau prin apel nominal. Votul deschis se exprimă, de regulă, prin mijloace electronice

Votul secret se exprimă prin buletine de vot sau prin mijloace electronice

„Ori de câte ori votul prin mijloace electronice este deschis, acesta se introduce pentru fiecare consilier pe site-ul Primăriei municipiului Alba Iulia, în cazul votului proiectelor de hotărâre.

Voturile deschise exprimate de fiacre consilier privind hotărârile acestuia și în comisiile de specialitate, în cazul votului pentru adoptarea raportului, se consemnează în stenogramă sau, după caz, în procesul-verbal de ședință”

„Votul prin mijloace electronice se realizează prin conectarea unuia dintre contactele care reprezintă „vot pentru”, „vot împotrivă” sau „abținere”. Rezultatul votului electronic se afișează prin dispoziția președintelui de ședință. În cazul în care președintele de ședință, asistemt de secretar, constată existența unor defecțiuni în conectarea circuitelor, acesta solicită Consiliului local repetarea votului prin altă procedură. Sesizarea unor astfel de defecțiuni poate fi realizată și de un reprezentant de grup politic.

Dispozitivul care permite consilierului accesul la mijloace electronice de vot este personal. Utilizarea acestuia de către un alt consilier este interzisă. Nerespectarea interdicției atrage aplicarea sancțiunii prevăzute de art.78, lit e).”

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax