Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

„Șefii de post fac legea cum vor ei”: Un om din Alba Iulia a dat în judecată doi polițiști, după ce i-au călcat proprietatea în lipsa sa

Publicat

„Avocatul nepoftit este bun de pălmuit”, spune un vechi proverb românesc, exprimând, parcă, oful unui cetăţean din Alba Iulia, revoltat de indulgența Justiţiei, într-un caz care l-a făcut să se simtă cel puțin nedreptățit. Ce l-a supărat pe om a fost că doi polițiști au intrat și pe proprietatea lui din Cricău, fără să îl anunțe și fără ca el să fie acasă, efectuând cercetări pentru niște furturi în locuințe și verificând dacă cumva nu îi lipsesc și acestuia obiecte. Considerând că agenții i-au încălcat dreptul constituțional la proprietate, omul a făcut plângere, însă procurorii au decis să claseze cazul, pe motiv că „lipsește latura subiectivă a infracțiunii”.

Toată această situație i s-a întâmplat lui Cristian Varvara din Alba Iulia, care are o casă de vacanță în Cricău. În vara anului trecut, într-o zi când nu se afla nimeni din familia sa acolo, iar casa era încuiată, doi agenți ai Poliției Cricău au intrat pe proprietatea acestuia, în timpul unor cercetări. Pentru a intra, „aceștia l-au forțat pe numitul Baranka Banu, care avea cheile porții din spate, să le deschidă, ca să poată pătrunde pe proprietatea familiei”, susține Cristian Varvara.

Au intrat în gospodărie când proprietarul nu era acasă

Cu toate că polițiștii nu ar fi avut intenția de a-i crea neplăceri proprietarului, prezența acestora în gospodăria sa, în timp ce el nu se afla acolo, i s-a părut omului abuzivă.

Se pare că localnicul care avea cheile era cercetat într-un caz de furt, care nu avea nicio legătură cu proprietatea privată a lui Varvara. Din spusele acestora, polițiștii, încercând să determine dacă suspectul furase ceva și din această gospodărie, au intrat pentru verificări pe terenul omului, fără a-l înştiința sau a-i cere acordul. Gestul polițiștilor l-a deranjat pe proprietar, determinându-l pe acesta să încerce să își facă dreptate în Justiție, pe care se baza să ia „măsurile legale”.

„Consider că mi-au fost încălcate drepturile constituționale și că agenții de poliție Junc Mihai Cristian și Chira Vlad Ionuț au procedat ilegal, neavând un ordin judecătoresc în acest sens, un mandat de percheziție, nu am fost citat pentru o dată anume, ca să fiu acasă”, spune Cristian Varvara.

A vrut să își facă dreptate în instanță

El a depus o plângere la IPJ Alba, preluată ulterior de Parchetul de pe lângă Tribunalul Alba, însă instanța nu a luat nicio măsură. În urma plângerii, Parchetul de pe lângă Tribunalul Alba a constatat pătrunderea pe proprietate privată fără consimțământul proprietarului, dar a dispus clasarea cauzei, pe motiv că „lipsește latura subiectivă a infracțiunii de violare de domiciliu”.

Ce au constatat procurorii

„În fapt s-a reținut că la data de 12.06.2013 agenții de poliție Junc Mihai Cristian și Chira Vlad Ionuț, din cadrul Postului de Poliție Cricău, au pătruns în locuința persoanei vătămate Varvara Cristian, fără consimțământul acestuia. […] Cei doi agenți de poliție au pătruns în imobilul propritatea persoanei vătămate împreună cu martorul Baranka Banu, persoană ce avea cheia de la intrare în locuință. Agenții de poliție efectuează acte de cercetare penală în dosarul nr. 2410/P/2013 al Parchetului de pe lângă Judecătoria Alba Iulia ce are ca obiect sustragerea unui ceaun din cupru de la persoana vătămată Jakab Drăgan Petru. În acest sens, agenții de poliție au pătruns în incinta imobilului pentru a observa dacă s-a sustras ceaunul ce aparține persoanei vătămate Varvara Cristian de către Baranka Banu”, scrie în ordonanța de clasare a cauzei. Motivul invocat este „lipsa laturii subiective a infracțiunii de violare de domiciliu, prev. de art. 224 al 1 C.pen”.

„Am solicitat în plângere să mi se aducă la cunoștință prin ce articol de lege, în România, li se permite organelor de poliție pătrunderea pe o proprietate privată fără acordul proprietarului. Procurorul Cioca Stelian Ioan (n.r. cel care a semnat ordonanța de clasare a cauzei), cu toate că reține faptul că cei doi agenți au pătruns în lipsa mea și fără acordul meu pe proprietatea mea, consideră că lipsește latura subiectivă a infracțiunii, adică infracțiunea există dar fără voie, și astfel a ajuns la concluzia că plângerea mea formulată în scopul apărării drepturilor constituționale, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de violare de domiciliu, trebuie clasată”.

Varvara, hotărât să se adreseze instanțelor europene „pentru că aici nu există dreptate”

Soluția instanței nu a făcut decât să îi lase un gust amar, al dezamăgirii, cetățeanului a cărui proprietate a fost călcată de pași străini, fie și fără gânduri rele, în lipsa lui.

„Această soluție, transmisă cu acest limbaj de lemn, mie îmi spune totul despre cum se face dreptate și modul în care se aplică legea în județul Alba. Poliția Română intră pe proprietate fără a fi trasă la răspundere. Nu există drepturi constituționale, mai ales la sate unde șefii de post sunt tartori, ei sunt legea”, este concluzia lui Cristian Varvara, hotărât să se adreseze instanțelor europene care ia măsuri în acest caz, „pentru că aici nu există dreptate”.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

9 Comentarii

9 Comentarii

  1. cenzura

    marți, 18.03.2014 at 21:20

    Domnule Varvara sper din tot sufletul sa te praduiasca hotii cu adevarat, si sa ai ajungi sa ai nevoie de cei doi politisti pe care i-ai reclamat degeaba, iar acestia sa te trateze asa cum meriti, ca pe un cetatean scrupulos ce esti, cu maxima indiferenta!

  2. Ioana Diana

    marți, 18.03.2014 at 22:32

    Bravo Cristi, nu te lăsa! Să rămâi aşa cum te stiu, un om civilizat care nu se lasă călcat în picioare de tartorii societăţii. Dacă ar fi mai mulţi oameni aşa, lumea ar fi un loc mai sigur si mai bun.

  3. justitie de kkt

    miercuri, 19.03.2014 at 01:58

    Ioana Diana, tu esti campioana :)))
    Dk vrei o lume mai buna, cand o sa ai probleme
    adreseaza-te lu „civilizatu” si te salveaza el, zana din povesti.
    Si la varsta asta mai crezi in mos craciun?
    Ce i sa intamplat la civilizatu?avea ceva de ascuns?
    hai, ma lesi? Esti jenibila fata!

    • varvara cristian

      miercuri, 19.03.2014 at 17:31

      pentru cei care-si dau cu parerea neavizati si nu au o proprietate pe care sa fie nevoiti sa si-o apere.mi-a fost jefuita casa din cricau , hotul a fost identificat de mine, bunurile identificate in curtea lui si cei doi politisti nu fac nimic.mi-a fost spart apartamentul si politia, echipa operativa ! atentie a sosit dupa 2 ore si 30 minute. deci ?!?!?!?!?!?

      • cenzura

        miercuri, 19.03.2014 at 20:56

        Pai daca tot l-ai prins, ti-ai identificat (recuperat?) bunurile, ce-ar fi sa-l si judeci si sa-l condamni/executi tot matale? e posibil sa fim noi neavizati dar din ce zice procurorul Cioca inteleg ca ai reclamat exact nimik, ai cautat nod in papura si culmea, chiar nu l-ai gasit. cat despre faza cu apartamenul dezvolta putin, ce explicatie ti-au dat pt cele 2 ore jumate de intarziere?

  4. danydaniel

    miercuri, 19.03.2014 at 17:13

    As fi fost de partea dlui Varvara Cristian daca nu aveam tangente cu acesta si nu faceam cunostinta cu caracterul lui jegos!

  5. Plutonieru

    miercuri, 19.03.2014 at 20:00

    In loc sa fie multumit **** de faptul ca militienii din comuna isi dau interesul si mai prind cate un hot care-i putea veni de hac si plangaciosului, **** satului ii reclama pe militieni ca, vezi Doamne, i-au incalcat proprietatea, ***-m-as pe proprietatea si pe memoria lui de incuiat.

  6. cui ii pasa

    miercuri, 19.03.2014 at 21:27

    Citind articolul de mai sus am inteles un lucru… indivizi ca plangaciosul in cauza sunt reprezentativi pentru societatea noastra si abia astept sa-l vad pe Varvara asta la vreo emisiune mondena alaturi de personaje gen Ogica sau Bianca Dragusanu:-))))

    • Agentu Cioaca

      miercuri, 19.03.2014 at 22:00

      Ce ai zice sa te trezesti cu mine in casa la tine si sa ma fac ca o caut pe Elodia? Ca doar sunt politist, nu?

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax