Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

„Șefii de post fac legea cum vor ei”: Un om din Alba Iulia a dat în judecată doi polițiști, după ce i-au călcat proprietatea în lipsa sa


Publicat

„Avocatul nepoftit este bun de pălmuit”, spune un vechi proverb românesc, exprimând, parcă, oful unui cetăţean din Alba Iulia, revoltat de indulgența Justiţiei, într-un caz care l-a făcut să se simtă cel puțin nedreptățit. Ce l-a supărat pe om a fost că doi polițiști au intrat și pe proprietatea lui din Cricău, fără să îl anunțe și fără ca el să fie acasă, efectuând cercetări pentru niște furturi în locuințe și verificând dacă cumva nu îi lipsesc și acestuia obiecte. Considerând că agenții i-au încălcat dreptul constituțional la proprietate, omul a făcut plângere, însă procurorii au decis să claseze cazul, pe motiv că „lipsește latura subiectivă a infracțiunii”.

Toată această situație i s-a întâmplat lui Cristian Varvara din Alba Iulia, care are o casă de vacanță în Cricău. În vara anului trecut, într-o zi când nu se afla nimeni din familia sa acolo, iar casa era încuiată, doi agenți ai Poliției Cricău au intrat pe proprietatea acestuia, în timpul unor cercetări. Pentru a intra, „aceștia l-au forțat pe numitul Baranka Banu, care avea cheile porții din spate, să le deschidă, ca să poată pătrunde pe proprietatea familiei”, susține Cristian Varvara.

Au intrat în gospodărie când proprietarul nu era acasă

Cu toate că polițiștii nu ar fi avut intenția de a-i crea neplăceri proprietarului, prezența acestora în gospodăria sa, în timp ce el nu se afla acolo, i s-a părut omului abuzivă.

Se pare că localnicul care avea cheile era cercetat într-un caz de furt, care nu avea nicio legătură cu proprietatea privată a lui Varvara. Din spusele acestora, polițiștii, încercând să determine dacă suspectul furase ceva și din această gospodărie, au intrat pentru verificări pe terenul omului, fără a-l înştiința sau a-i cere acordul. Gestul polițiștilor l-a deranjat pe proprietar, determinându-l pe acesta să încerce să își facă dreptate în Justiție, pe care se baza să ia „măsurile legale”.

„Consider că mi-au fost încălcate drepturile constituționale și că agenții de poliție Junc Mihai Cristian și Chira Vlad Ionuț au procedat ilegal, neavând un ordin judecătoresc în acest sens, un mandat de percheziție, nu am fost citat pentru o dată anume, ca să fiu acasă”, spune Cristian Varvara.

A vrut să își facă dreptate în instanță

El a depus o plângere la IPJ Alba, preluată ulterior de Parchetul de pe lângă Tribunalul Alba, însă instanța nu a luat nicio măsură. În urma plângerii, Parchetul de pe lângă Tribunalul Alba a constatat pătrunderea pe proprietate privată fără consimțământul proprietarului, dar a dispus clasarea cauzei, pe motiv că „lipsește latura subiectivă a infracțiunii de violare de domiciliu”.

Ce au constatat procurorii

„În fapt s-a reținut că la data de 12.06.2013 agenții de poliție Junc Mihai Cristian și Chira Vlad Ionuț, din cadrul Postului de Poliție Cricău, au pătruns în locuința persoanei vătămate Varvara Cristian, fără consimțământul acestuia. […] Cei doi agenți de poliție au pătruns în imobilul propritatea persoanei vătămate împreună cu martorul Baranka Banu, persoană ce avea cheia de la intrare în locuință. Agenții de poliție efectuează acte de cercetare penală în dosarul nr. 2410/P/2013 al Parchetului de pe lângă Judecătoria Alba Iulia ce are ca obiect sustragerea unui ceaun din cupru de la persoana vătămată Jakab Drăgan Petru. În acest sens, agenții de poliție au pătruns în incinta imobilului pentru a observa dacă s-a sustras ceaunul ce aparține persoanei vătămate Varvara Cristian de către Baranka Banu”, scrie în ordonanța de clasare a cauzei. Motivul invocat este „lipsa laturii subiective a infracțiunii de violare de domiciliu, prev. de art. 224 al 1 C.pen”.

„Am solicitat în plângere să mi se aducă la cunoștință prin ce articol de lege, în România, li se permite organelor de poliție pătrunderea pe o proprietate privată fără acordul proprietarului. Procurorul Cioca Stelian Ioan (n.r. cel care a semnat ordonanța de clasare a cauzei), cu toate că reține faptul că cei doi agenți au pătruns în lipsa mea și fără acordul meu pe proprietatea mea, consideră că lipsește latura subiectivă a infracțiunii, adică infracțiunea există dar fără voie, și astfel a ajuns la concluzia că plângerea mea formulată în scopul apărării drepturilor constituționale, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de violare de domiciliu, trebuie clasată”.

Varvara, hotărât să se adreseze instanțelor europene „pentru că aici nu există dreptate”

Soluția instanței nu a făcut decât să îi lase un gust amar, al dezamăgirii, cetățeanului a cărui proprietate a fost călcată de pași străini, fie și fără gânduri rele, în lipsa lui.

„Această soluție, transmisă cu acest limbaj de lemn, mie îmi spune totul despre cum se face dreptate și modul în care se aplică legea în județul Alba. Poliția Română intră pe proprietate fără a fi trasă la răspundere. Nu există drepturi constituționale, mai ales la sate unde șefii de post sunt tartori, ei sunt legea”, este concluzia lui Cristian Varvara, hotărât să se adreseze instanțelor europene care ia măsuri în acest caz, „pentru că aici nu există dreptate”.Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

9 Comentarii

9 Comments

 1. cenzura

  marți, 18.03.2014 at 21:20

  Domnule Varvara sper din tot sufletul sa te praduiasca hotii cu adevarat, si sa ai ajungi sa ai nevoie de cei doi politisti pe care i-ai reclamat degeaba, iar acestia sa te trateze asa cum meriti, ca pe un cetatean scrupulos ce esti, cu maxima indiferenta!

 2. Ioana Diana

  marți, 18.03.2014 at 22:32

  Bravo Cristi, nu te lăsa! Să rămâi aşa cum te stiu, un om civilizat care nu se lasă călcat în picioare de tartorii societăţii. Dacă ar fi mai mulţi oameni aşa, lumea ar fi un loc mai sigur si mai bun.

 3. justitie de kkt

  miercuri, 19.03.2014 at 01:58

  Ioana Diana, tu esti campioana :)))
  Dk vrei o lume mai buna, cand o sa ai probleme
  adreseaza-te lu „civilizatu” si te salveaza el, zana din povesti.
  Si la varsta asta mai crezi in mos craciun?
  Ce i sa intamplat la civilizatu?avea ceva de ascuns?
  hai, ma lesi? Esti jenibila fata!

  • varvara cristian

   miercuri, 19.03.2014 at 17:31

   pentru cei care-si dau cu parerea neavizati si nu au o proprietate pe care sa fie nevoiti sa si-o apere.mi-a fost jefuita casa din cricau , hotul a fost identificat de mine, bunurile identificate in curtea lui si cei doi politisti nu fac nimic.mi-a fost spart apartamentul si politia, echipa operativa ! atentie a sosit dupa 2 ore si 30 minute. deci ?!?!?!?!?!?

   • cenzura

    miercuri, 19.03.2014 at 20:56

    Pai daca tot l-ai prins, ti-ai identificat (recuperat?) bunurile, ce-ar fi sa-l si judeci si sa-l condamni/executi tot matale? e posibil sa fim noi neavizati dar din ce zice procurorul Cioca inteleg ca ai reclamat exact nimik, ai cautat nod in papura si culmea, chiar nu l-ai gasit. cat despre faza cu apartamenul dezvolta putin, ce explicatie ti-au dat pt cele 2 ore jumate de intarziere?

 4. danydaniel

  miercuri, 19.03.2014 at 17:13

  As fi fost de partea dlui Varvara Cristian daca nu aveam tangente cu acesta si nu faceam cunostinta cu caracterul lui jegos!

 5. Plutonieru

  miercuri, 19.03.2014 at 20:00

  In loc sa fie multumit **** de faptul ca militienii din comuna isi dau interesul si mai prind cate un hot care-i putea veni de hac si plangaciosului, **** satului ii reclama pe militieni ca, vezi Doamne, i-au incalcat proprietatea, ***-m-as pe proprietatea si pe memoria lui de incuiat.

 6. cui ii pasa

  miercuri, 19.03.2014 at 21:27

  Citind articolul de mai sus am inteles un lucru… indivizi ca plangaciosul in cauza sunt reprezentativi pentru societatea noastra si abia astept sa-l vad pe Varvara asta la vreo emisiune mondena alaturi de personaje gen Ogica sau Bianca Dragusanu:-))))

  • Agentu Cioaca

   miercuri, 19.03.2014 at 22:00

   Ce ai zice sa te trezesti cu mine in casa la tine si sa ma fac ca o caut pe Elodia? Ca doar sunt politist, nu?

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

O persoană rănită într-un accident de circulație cu trei autoturisme, între Alba Iulia și Șard. Trafic îngreunat

Publicat

Un al treilea accident s-a înregistrat miercuri, aproape de Alba Iulia. 

Reprezentanții IPJ Alba au transmis că traficul se desfășoară cu dificultate pe DN 74, între Alba Iulia și Sard, din cauza unui accident rutier în care au fost implicate 3 autovehicule.

Potrivit polițiștilor, este posibil ca în urma coliziunii să fi rezultat o victima. Mașinile au ieșit în decor într-o zonă cu linie continuă.

Cercetarea la fața locului este în desfășurare.

Este al treilea accident produs astăzi în apropiere de Alba Iulia. De dimineață s-a înregistrat un alt incident cu 4 mașini la ieșire spre Teiuș, urmat la câteva ore de o tamponare în lanț cu șase mașini, în zona Oiejdea.

Toate cele trei accidente au perturbat traficul, șoferii fiind nevoiți să aștepte zeci de minute în coloană.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Hotărâre a CJSU Alba pentru orașul Cugir și comunele Ponor, Șibor și Horea. Care sunt măsurile adoptate

Publicat

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Alba a emis vineri o nouă hotărâre prin care a stabilit o serie de măsuri valabile în orașul Cugir și la nivelul comunelor Ponor, Șibot și Horea.

HOTĂRÂREA nr. 114 din 23.04.2021 privind stabilirea unor măsuri de limitare și prevenire a răspândirii virusului SARS-COV-2 pe raza oraşului Cugir, comunelor Horea, Ponor şi Şibot

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Alba, convocat în ședință extraordinară în data de 23.04.2021,

HOTĂRĂȘTE:

Se constată rata de incidență cumulată la 14 zile a cazurilor de îmbolnăvire cu SARS–CoV-2, la data de 23.04.2021, pentru fiecare unitate administrativ-teritorială de pe raza județului Alba, conform Anexei la prezenta hotărâre.

(1) La nivelul oraşului Cugir şi comunei Şibot unde rata de incidență cumulată la 14 zile a cazurilor de îmbolnăvire cu SARS–CoV-2 este mai mare de 3 şi mai mică sau egală cu 4/1.000 de locuitori, începând cu data de 24.04.2021, ora 00.00, pentru o perioadă de 14 zile, se instituie măsuri pentru diminuarea impactului riscului, astfel:

Organizarea și desfășurarea activității în cadrul cinematografelor, instituțiilor de spectacole și/sau concerte este interzisă;

Se interzice organizarea și desfășurarea în aer liber a spectacolelor, concertelor, festivalurilor publice și private, sau a altor evenimente culturale;

Se interzice organizarea de evenimente private (nunți, botezuri, mese festive, etc.) atât în spații deschise cât și închise (saloane, cămine culturale, restaurante, baruri, cafenele, săli/corturi de evenimente, terase, etc.);

Se interzice desfășurarea de reuniuni cu prilejul unor sărbători, aniversări, petreceri în spații închise și/sau deschise, publice și/sau private;

Se interzice circulația în interiorul localităților pentru persoanele aflate în grupuri pietonale mai mari de 6 persoane care nu aparțin aceleiași familii, precum și formarea unor asemenea grupuri;

Se interzice circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei în intervalul orar 2200-0500, cu următoarele excepții:

 • deplasarea în interes profesional, inclusiv între locuință/gospodărie și locul/locurile de desfășurare a activității profesionale și înapoi;
 • deplasarea pentru asistență medicală care nu poate și amânată și nici realizată de la distanță, precum și pentru achiziționarea de medicamente;
 • deplasarea în afara localităților ale persoanelor care sunt în tranzit sau efectuează călătorii al căror interval orar se suprapune cu perioada interdicției, cum ar fi cele efectuate cu avionul, trenul, autocare sau alte mijloace de transport de persoane și care poate fi dovedit prin bilet sau orice altă modalitate de achitare a călătoriei;
 • deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/însoțirea copilului, asistență persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități ori deces al unui membru de familie;

Activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfășoară activități de preparare, comercializare și consum al produselor alimentare și/sau băuturilor alcoolice și nealcoolice, de tipul restaurantelor și cafenelelor în interiorul clădirilor, este interzisă;

Activitatea restaurantelor și a cafenelelor din interiorul hotelurilor, pensiunilor sau altor unități de cazare este permisă doar pentru persoanele cazate în cadrul acestor unități;

i) Măsurile stabilite la lit. g) și lit. h) se aplică și operatorilor economici care desfășoară activități în spațiile publice închise care au un acoperiș, plafon sau tavan și care sunt delimitate de cel puțin 2 pereți, indiferent de natura acestora sau de caracterul temporar sau permanent;

j) Pe perioada în care activitatea operatorilor economici menționați anterior este restricționată sau închisă este permisă prepararea hranei și comercializarea produselor alimentare și a băuturilor alcoolice și nealcoolice care nu se consumă în spațiile respective;

k) Prepararea, comercializarea și consumul produselor alimentare și băuturilor alcoolice și nealcoolice sunt permise în spațiile special destinate dispuse în exteriorul clădirilor, în aer liber, cu excepția celor prevăzute la lit. i), cu asigurarea unei distanțe de minimum 2 m între mese și participarea a maximum 6 persoane la o masă, dacă sunt din familii diferite, și cu respectarea măsurilor de protecție sanitară stabilite prin ordin comun al ministrului sănătății, ministrului economiei, energiei și mediului de afaceri și al președintelui Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor;

l) Activitatea cu publicul a operatorilor economici licențiați în domeniul jocurilor de noroc este interzisă;

m) Instituțiile cu atribuții în domeniu, reprezentate în Grupa de coordonare și a comisiilor mixte de verificare a modului de respectare a măsurilor de limitare a răspândirii COVID-19, vor intensifica activitățile de verificare a respectării măsurilor de prevenire a răspândirii virusului SARS-CoV-2 în zonele de risc.

(2) Măsurile dispuse la aliniatul (1) se aplică operatorilor economici/instituțiilor menționate, acolo unde acestea există.

(3) La finalul perioadei stabilite la alin. (1), sau în funcție de modificările intervenite la nivelul unităților administrativ–teritoriale în ceea ce privește rata de incidență, măsurile dispuse vor fi reevaluate.

(1) La nivelul comunelor Horea şi Ponor unde rata de incidență cumulată la 14 zile a cazurilor de îmbolnăvire cu SARS-CoV-2 este între 1,5 și 3/1.000 de locuitori, începând cu data de 24.04.2021, ora 00.00, pentru o perioadă de 14 zile, se instituie măsuri pentru diminuarea impactului riscului, astfel:

a) Organizarea și desfășurarea activității în cadrul cinematografelor, instituțiilor de spectacole și/sau concerte este permisă, cu participarea publicului până la 30% din capacitatea maximă a spațiului;

b) Se interzice organizarea și desfășurarea în aer liber a spectacolelor, concertelor, festivalurilor publice și private, sau a altor evenimente culturale;

c) Se interzice organizarea de evenimente private (nunți, botezuri, mese festive, etc.) atât în spații deschise cât și închise (saloane, cămine culturale, restaurante, baruri, cafenele, săli/corturi de evenimente, terase, etc.);

d) Se interzice desfășurarea de reuniuni cu prilejul unor sărbători, aniversări, petreceri în spații închise și/sau deschise, publice și/sau private;

e) Se interzice circulația în interiorul localităților pentru persoanele aflate în grupuri pietonale mai mari de 6 persoane care nu aparțin aceleiași familii, precum și formarea unor asemenea grupuri;

f) Se interzice circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei în intervalul orar 2200-0500, cu următoarele excepții:

 • deplasarea în interes profesional, inclusiv între locuință/gospodărie și locul/locurile de desfășurare a activității profesionale și înapoi;
 • deplasarea pentru asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță, precum și pentru achiziționarea de medicamente;
 • deplasarea în afara localităților ale persoanelor care sunt în tranzit sau efectuează călătorii al căror interval orar se suprapune cu perioada interdicției, cum ar fi cele efectuate cu avionul, trenul, autocare sau alte mijloace de transport de persoane și care poate fi dovedit prin bilet sau orice altă modalitate de achitare a călătoriei;
 • deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/însoțirea copilului, asistența persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități, ori decesul unui membru de familie;

g) Activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfășoară activități de preparare, comercializare și consum al produselor alimentare și/sau băuturilor alcoolice și nealcoolice, de tipul restaurantelor și cafenelelor în interiorul clădirilor, este permisă în intervalul orar 06.00-22.00, fără a depăși 30% din capacitatea maximă a spațiului;

h) Activitatea restaurantelor și a cafenelelor din interiorul hotelurilor, pensiunilor sau altor unități de cazare este permisă în intervalul orar 06.00-22.00, fără a depăși 30% din capacitatea maximă a spațiului;

i) Măsurile stabilite la lit. g) și lit. h) se aplică și operatorilor economici care desfășoară activități în spațiile publice închise care au un acoperiș, plafon sau tavan și care sunt delimitate de cel puțin 2 pereți, indiferent de natura acestora sau de caracterul temporar sau permanent;

j) Pe perioada în care activitatea operatorilor economici menționați anterior este restricționată sau închisă, este permisă prepararea hranei și comercializarea produselor alimentare și a băuturilor alcoolice și nealcoolice care nu se consumă în spațiile respective;

k) Prepararea, comercializarea și consumul produselor alimentare și băuturilor alcoolice și nealcoolice sunt permise în spațiile special destinate dispuse în exteriorul clădirilor, în aer liber, cu excepția celor prevăzute la lit. i), cu asigurarea unei distanțe de minimum 2 m între mese și participarea a maximum 6 persoane la o masă, dacă sunt din familii diferite, și cu respectarea măsurilor de protecție sanitară stabilite prin ordin comun al ministrului sănătății, ministrului economiei, energiei și mediului de afaceri și al președintelui Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor;

l) Activitatea cu publicul a operatorilor economici licențiați în domeniul jocurilor de noroc este permisă, fără a depăși 30% din capacitatea maximă a spațiului, cu obligația respectării orarului de lucru cu publicul între orele 06.00-22.00;

(2) Măsurile dispuse la aliniatul (1) se aplică operatorilor economici/instituțiilor menționate, acolo unde acestea există.

(3) La finalul perioadei stabilite la alin. (1), sau în funcție de modificările intervenite la nivelul unităților administrativ–teritoriale în ceea ce privește rata de incidență, măsurile dispuse vor fi reevaluate.

Pentru deplasarea la centrele de vaccinare sau cabinete medicale, motivul menționat pe declarația pe proprie răspundere va fi „deplasarea pentru asistenţă medicală care nu poate fi amânată şi nici realizată de la distanţă, precum şi pentru achiziţionarea de medicamente”.

Măsurile stabilite prin prezenta hotărâre se completează cu măsurile cu caracter general stabilite prin H.G. nr. 432/2021.

Hotărârile adoptate de CJSU Alba până la data adoptării prezentei hotărâri își mențin aplicabilitatea în măsura în care prevederile acestora nu contravin măsurilor stabilite în prezenta hotărâre.

Prezenta hotărâre se transmite membrilor Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Alba, la toate U.A.T.-urile de pe raza județului Alba, în vederea aducerii la cunoștința populației, operatorilor economici și instituțiilor publice, prin toate mijloacele de comunicare avute la dispoziție.

De asemenea, prezenta hotărâre se transmite la Inspectoratul General pentru Situații de Urgență și la Departamentul pentru Situații de Urgență de către Inspectoratul pentru Situații de Urgență „UNIREA” al județului Alba. Totodată, hotărârea se va afișa pe site-ul Instituției Prefectului – Județul Alba.
Alba Iulia, 23.04.2021

PREȘEDINTELE

COMITETULUI JUDEȚEAN PENTRU SITUAȚII DE URGENȚĂ ALBA

Nicolae ALBU, Prefectul Județului Alba

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Nervi și zeci de minute de așteptare în trafic între Teiuș și Alba Iulia: ”Mai mult se stă decât se merge”. Ce spun polițiștii

Publicat

Traficul rutier se desfășoară vineri cu mare dificultate, pe direcția Teiuș – Alba Iulia. Șoferii sunt nevoiți să aștepte în trafic chiar și zeci de minute pentru a străbate cei câțiva kilometri până la intrarea în Alba Iulia.

Mai mulți șoferi revoltați aflați în trafic în zona respectivă au sunat la alba24.ro și au reclamat situația. 

Potrivit reprezentaților IPJ Alba, cauza pentru care circulația este îngreunată este reprezentat de numărul mare de mașini. Șase polițiști rutieri sunt prezenți în zona pentru a fluidiza traficul. 

În plus, vineri pe tronsoul respectiv au avut loc două accidente de circulație din care au rezultat 10 mașini avariate.

Cel mai recenta accident s-a produs în jurul orei 13.30 – o tamponare fără victime, în care au fost implicate 6 mașini.

Pe direcția Alba Iulia – Teiuș traficul se desfășoară normal, fără valori mari.

Șoferii pot utiliza o rută alternativă, prin Galda de Jos – Ighiu – Micești – Alba Iulia, mai lungă cu câțiva kilometri, însă fără valori mari de trafic.

 

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Un bărbat din Ighiu a ademenit o fată de 10 ani într-o casă părăsită și a agresat-o sexual. A fost reținut de Poliție

Publicat

arestat catuse

Un bărbat de 40 de ani, din comuna Ighiu, a fost reținut de polițiști, pentru agresiune sexuală.

Potrivit IPJ Alba, joi seara, acesta ar fi ademenit o minoră de 10 ani, într-o casă aflată în construcție.

Bărbatul a fost prezentat în fața magistraților din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Alba Iulia, pentru dispunerea măsurilor legale.

Revenim cu amănunte.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate