Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Șeful SIE: În subiectul Roşia Montană au fost implicate guverne străine, entităţi şi mijloace de presă

Publicat

mele

La finalul audierii în Comisia parlamentară de control, șeful SIE Teodor Meleşcanu a declarat că în subiectul privind Roşia Montană au fost implicate atât guverne străine, cât şi „entităţi”, „mijloace de presă” sau cetăţeni străini care au făcut lobby pentru sau împotriva proiectului.

Meleşcanu a precizat că nu poate da publicităţii prea multe informaţii legate de acest subiect, având în vedere caracterul secret al acestora.

„Noi am încercat să le structurăm însă pe cele pentru Comisie… ce guverne, ce entităţi, ce mijloace de presă au fost implicate din străinătate în acest proiect, fie în favoarea proiectului, fie împotriva proiectului şi am încercat să prezentăm o imagine cât mai completă”, a afirmat şeful SIE.

El a menţionat că din discuţiile comisiei de control a rezultat faptul că subiectul Roşia Montană va fi aprofundat de către SIE, ceea ce va presupune în principal o revedere a celor peste 50 de informări realizate pe acest subiect.

Meleşcanu a mai afirmat că problemele de bonitate ale societăţilor care investesc în România sunt de competenţa Ministerului Economiei, care prin intermediul ataşaţilor economici face asemenea evaluări.

„Din punctul nostru de vedere, singurul lucru pe care îl putem cerceta este în ce măsură o asemenea investiţie poate să aibă implicaţii asupra securităţii naţionale, în sensul că se investesc bani din trafic de droguri, spălare de bani, sau că anumite servicii interesate finanţează societăţie acest tip”, a afirmat Meleşanu.

El a fost întrebat în ce măsură au fost găsite astfel de informaţii precum cele invocate. „Da, am menţionat câteva din aceste cazuri”, a replicat Meleşcanu, afirmând că nu poate da mai multe detalii.

„În mod evident există o activitate de lobby care s-a desfăşurat foarte eficient în favoarea proiectului, tot aşa cum există acţiuni foarte directe de blocare a proiectului, care sunt legate sigur, şi de preocupări ecologice – sunt convins – dar care sunt legate şi de anumite interese”, a mai precizat Meleşcanu.

Şeful SIE a mai susţinut că în general ţările implicate împotriva proiectului sunt cele vecine.

El a mai susţinut că nu deţine informaţii privind politicieni implicaţi în promovarea proiectului Roşia Montană, dar a prezentat Comisiei „informaţii despre alţi cetăţeni (străini, n.r.) care au avut un interes în activitatea de lobby”.

Şeful SIE a mai fost întrebat dacă în informările realizate a fost cuprins subiectul privind eventuale speculaţii bursiere legate de proiectul Roşia Montană.

„Nu pot să vă spun acuma, dacă ni se solicită de către comisie putem să facem şi o astfel de cercetare”, a mai spus Meleşcanu.

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

2 Comentarii

2 Comentarii

  1. Rusu Mirel

    luni, 18.11.2013 at 16:43

    Proiectul Rosia Montana (RMP) poate ajuta la relansarea industriei de minerit a Romaniei prin utilizarea unor tehnologii moderne, pe baza principiilor dezvoltarii durabile. Industria miniera poate deveni un catalizator al economiei nationale pentru zeci de ani de acum inainte, inclusiv prin stimularea serviciilor adiacente – infrastructura, dezvoltarea serviciilor.

  2. Tudor Pop

    luni, 25.11.2013 at 23:32

    Un alt mare avantaj este ca Romania va deveni principalul producator de aur si exportator de profil din Uniunea Europeana.
    78% din beneficiile aduse de proiectul minier vor ramane in Romania. Participatia statului este de 25% iar redeventa de 6% una din cele mai mare redevente din Europa.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax