Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO: Sentinţă după miezul nopţii: Şeful SRI Alba şi ofiţerul BCCO, cercetaţi în libertate

Publicat

Şeful Direcţiei Judeţene de Informaţii Alba, Ioan Tarnu şi subcomisarul de poliţie Liviu Schiau, de la Brigada de Combatere a Criminalităţii Organizate Alba Iulia au fost reţinuţi, luni, de procurorii DIICOT, pentru sprijinirea unui grup infracţional ce se ocupa cu furturi de utilaje din state UE, anunţă instituţia. Valoarea estimată a prejudiciului este de 4.500.000 euro. Cei doi au fost prezentaţi Curţii de Apel Alba Iulia, cu propunere de arestare preventivă, însă instanţa a respins solicitarea procurorilor DIICOT şi a dispus cercetarea celor doi în stare de libertate.

Vă prezentăm comunicatul făcut public de DIICOT:

„Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Biroul Teritorial Hunedoara efectuează cercetări faţă de 24 de inculpaţi, cercetaţi în stare de arest preventiv, constituiţi într-un grup infracţional organizat, specializat în săvârşirea de furturi de utilaje din state ale Uniunii Europene.

Valoarea estimată a prejudiciului este de 4.500.000 euro.

În cursul cercetărilor s-a stabilit că activitatea infracţională a membrilor grupării a fost sprijinită de către inculpaţii Ioan Tarnu, locotenent-colonel, şeful Direcţiei Judeţene de Informaţii Alba şi Liviu Schiau, subcomisar de poliţie la Brigada de Combatere a Criminalităţii Organizate Alba Iulia.
În sarcina inculpatului Ioan Tarnu se reţine că, în virtutea funcţiei deţinute, prin acţiune sau inacţiune, a acordat sprijin inculpatului Mircea Stanciu, în prezent arestat, activitatea sa fiind de natură să împieteze asupra aflării adevărului în dosarul penal instrumentat de către procurorii D.I.I.C.O.T., constituind în acelaşi timp o încălcare a dispoziţiilor art. 11 al. 1 lit. d din Legea nr. 51/1991, referitor la obligativitatea organelor de informaţii de a informa organele de urmărire penală în cazul săvârşirii unor infracţiuni.
Astfel, inculpatul Mircea Stanciu a apelat la inculpatul Ioan Tarnu, căruia i-a adus la cunoştinţă implicarea sa în furtul de utilaje şi i-a solicitat sprijinul, în sensul de a interveni pe lângă ofiţerii de poliţie din cadrul B.C.C.O. Alba, pentru a se evita efectuarea unei percheziţii domiciliare la locuinţa sa şi a împiedica tragerea sa la răspundere penală.
Inculpatul Ioan Tarnu a acceptat, în mod direct, daruri de la soţia inculpatului Mircea Stanciu, dând asigurări că poate determina organele de poliţie, pentru asigurarea unei investigaţii penale favorabile inculpatului.
În sarcina inculpatului Liviu Schiau s-a reţinut faptul că, în cursul lunii aprilie 2011, în două rânduri, l-a încunoştiinţat pe inculpatul Mircea Stanciu, cu privire la momentele operative desfăşurate de organele de cercetare penală, premergătoare efectuării unor activităţi procedurale în cauză, ceea ce a dus la îngreunarea urmăririi penale.
Mai mult decât atât, inculpatul a pus la dispoziţia inculpatului Mircea Stanciu, o listă cu 14 persoane cercetate şi faţă de care urmau să se instituie măsuri preventive, informaţii pe care le-a obţinut în virtutea atribuţiilor de serviciu conferite de calitatea sa de subcomisar în cadrul B.C.C.O. Alba Iulia.
Inculpaţii Ioan Tarnu şi Liviu Schiau au fost reţinuţi pentru 24 de ore pentru comiterea infracţiunilor de sprijinire a unui grup infracţional organizat, faptă prev. de art. 7 al. 1, 3 din Legea nr. 39/2003 şi favorizarea infractorului, faptă prev. de art. 264 al. 1 C.p., urmând a fi prezentaţi cu propunere de arestare preventivă Curţii de Apel Alba Iulia.
Cercetările au fost efectuate cu sprijinul unităţii specializate din cadrul S.R.I. şi cu poliţişti din cadrul B.C.C.O. Alba Iulia.”

Alte 50 de persoane cercetate în Dosarul utilajelor agricole furate

Potrivit anchetatorilor, în Dosarul utilajelor agricole este inclusă o grupare de 50 de persoane din judeţele Alba, Hunedoara, Sibiu, Maramureş, Bistriţa-Năsăud, care opera de trei ani. Lista membrilor reţelei de crimă organizată, care sunt acuzaţi că au furat peste 50 de tractoare, excavatoare şi combine agricole din fermele din Europa de Vest îi cuprinde, printre alţii, pe Corneliu Pantilimon Kaiser, Călin Cristian Oprea, Mircea Stanciu, Viorel Onea, Ştefan Filip Rus, Dumitru Albu, Lucian Liviu Sabău, Ionel Niţă, George Vinţan, Ioan Tăuşan, Iulian Pascu, Călin Boier, Mihai Toma Jelea şi Dănuţ Cristian Bândilă. În urma investigaţiilor efectuate de poliţişti şi procurori, s-a stabilit că, în perioada 2008-2011, membrii grupării au sustras utilaje agricole şi utilaje de construcţii din ţări ale Uniunii Europene, pe care le-au transportat în România, după care le-au schimbat identitatea prin contrafacerea seriilor de identificare şi a documentelor de provenienţă. Ulterior, utilajele au fost vândute sub valoarea reală a acestora, respectiv sub jumătate din preţ.

Din 2008 şi până în prezent, gruparea a comis infracţiuni pe teritoriul Franţei, Ungariei, Italiei şi Greciei. În acelaşi dosar mai este arestat şi Andrei Dărămuş, fost campion de sporturi full-contact.

Mircea Stanciu, inculpatul menţionat în acest caz, este administratorul unei societăţi de morărit din Ighiu şi al unei firme de valorificare a deşeurilor feroase, respectiv a utilajelor vechi. De altfel, firma acestuia este una dintre cele trei societăţi din judeţ autorizate să desfăşoare activităţi de colectare şi tratare a maşinilor scoase din uz – inclusă în Programul „Rabla 2011”.

UPDATE Ora 19.50: Şeful Direcţiei Judeţene de Informaţii Alba, Ioan Tarnu şi subcomisarul de poliţie Liviu Schiau, de la Brigada de Combatere a Criminalităţii Organizate Alba Iulia au fost aduşi la Curtea de Apel Alba Iulia, de la sediul DIICOT Deva, cu un autoturism însoţit de alte două maşini, cu girofar.

UPDATE Ora 22.30 Şedinţa instanţei de la Curtea de Apel Alba Iulia, în care este judecată propunerea de arestare preventivă a celor doi a început. Sorin Sava, şeful Biroului de Presă al SRI a declarat pentru Mediafax că Ioan Tarnu a fost suspendat din funcţia de şef SRI Alba, fiind pus la dispoziţia autorităţilor de anchetă. „SRI a cooperat şi a sprijinit în permanenţă investigaţia organelor de aplicare a legii, prin Direcţia Judeţeană de Informaţii Hunedoara şi structura centrală de protecţie internă”, a spus Sorin Sava, referindu-se la reţinerea ofiţerului.

UPDATE Ora 24.30: Şedinţa instanţei s-a terminat, solicitarea a rămas în pronunţare. Avocatul lui Ioan Tarnu este Victor Câmpean. În opinia acestuia, nu există suficiente probe în dosar, iar propunerea procurorilor de arestare preventivă a clientului său nu este întemeiată. Câmpean a precizat că a pregătit acţiunea de apărare a lui Ioan Tarnu şi că aşteaptă decizia judecătorului.

[media id=310 width=320 height=240]

Într-un comunicat al Ministerului Administraţiei şi Internelor se arată că în aceeaşi şedinţă a fost prezentat încă un suspect, cu propunere de arestare preventivă, întrucât nu a respectat interdicţia magistraţilor de a nu lua legătura cu ceilalţi membri din grupare, aflaţi în stare de arest preventiv. Este vorba despre Dănuţ Cristian Bândilă, care, iniţial, a fost cercetat în stare de libertate, cu interdicţia de a părăsi ţara.

UPDATE Marţi, Ora 2.55 După mai mult de două ore de deliberări, propunerea de arestare preventivă pe numele lui Ioan Tarnu şi Liviu Schiau a fost respinsă de Curtea de Apel Alba Iulia. Cei doi vor fi cercetaţi în stare de libertate, însă au interdicţia de a părăsi ţara, timp de 30 de zile. În acelaşi timp, aceştia au interidicţia de a intra în legătură cu inculpaţii din dosar.

[media id=308 width=320 height=240

În cazul lui Dănuţ Cristian Bândilă, judecătorul a admis propunerea procurorilor, astfel că pe numele acestuia a fost emis mandat de arestare preventivă pentru 29 de zile.

[media id=309 width=320 height=240]

 

Decizia Curţii de Apel Alba Iulia nu este definitivă, ci poate fi atacată cu recurs. Întrebat de jurnalişti, procurorul care instrumentează cazul nu a acceptat să facă declaraţii, dar a menţionat totuşi faptul că, deocamdată, nu a fost formulat recurs.

[media id=313 width=320 height=240]

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

4 Comentarii

4 Comentarii

  1. groza ioan

    luni, 02.05.2011 at 12:31

    cand ajungi sus si poti sa fi corect pe calea cea mai grea,unii sant tentati sa obtina mai usor si mai repede bogatie.Im schimb isi pierd omenia.asta n-o vor mai putea cumpara cu toata bogatia pe care au acumulat-o cu abuzuri.Din cauza asta Romania nu este la nivelul pt care eu am fost ranit in Decembrie „89.Visele de la Revolutie ne-au fost deturnate de cei ajunsi la putere si care doar spun ca ne reprezinta dar nu ne reprezinta.Cea ce fac,fac doar pt a le fi lor bine,iar pt. noi nu conteaza daca facem fata la cea ce hotarasc ei.Noi doar trebue sa-i votam si sa suferim in tacere ca ei sa se poata imbogatii pe spinarea noastra.

    • marius

      vineri, 26.08.2011 at 22:17

      nu vb prosti mai prostilor pt ca sunt oameni nevinovati inchisi

  2. marian

    luni, 20.06.2011 at 23:51

    daca nu sti ce vorbesti nu vorbi ma ciobanule…
    !!!!

  3. dali

    luni, 31.10.2011 at 21:05

    Cristi e un om nemaipomenit….,pacat de cea ce i-se intimpla!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax