Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

UPDATE FOTO „Seism 2016”: Exerciţiu naţional de alarmare în caz de cutremur cu chipaje ISU şi ale Poliţiei din Alba


Publicat

pompieri

Echipaje ale ISU Alba, precum şi ale Poliţiei participă marţi la un exercițiu de alarmare pentru verificarea capacității de reacție și de intervenție a structurilor pentru situații de urgență, în caz de cutremur.

Ministerul Afacerilor Interne a inițiat un exercițiu de alarmare a structurilor pentru situații de urgență în București și în județul Iași. Potrivit scenariului exercițiului „Seism 2016”, în această dimineață, în zona Vrancea, s-a produs un cutremur major, cu magnitudinea de peste 7 grade pe scara Richter, care a afectat orașele București și Iași. Structurile ISU din toată țara au fost alertate și au trecut la planul ROȘU de intervenție, care presupune ca întreg personalul să se prezinte la unitate.

Efectivele ISU din județele care nu au fost afectate de seism vor pleca spre București și Iași.

Pentru asigurarea intervenției în zonele afectate, în sprijinul structurilor Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, au fost mobilizate și efective ale Poliției, Jandarmeriei și ale Inspectoratului General de Aviației al MAI.

Este în desfășurare faza de evaluare a pagubelor.

De asemenea, a fost alertat Statul Major General al Ministerului Apărării Naționale pentru oferirea de sprijin în caz de nevoie.

Exercițiul “Seism 2016” se desfășoară sub coordonarea DSU și are ca scop verificarea capacității de reacție și de intervenție a structurilor pentru situații de urgență, timpul necesar mobilizării unor capabilități suplimentare, modul de implementare a procedurilor de coordonare adoptate în acest an, precum și identificarea și remedierea eventualelor deficiențe.

UPDATE, ORA 14.30: Potrivit MAI, în cadrul exercițiului ”SEISM 2016” care a fost declanșat de MAI în această dimineață, în sprijinul structurilor de intervenție din Iași și București au fost mobilizate efective suplimentare din județele neafectate, astfel:

–  către județul Iași au fost trimise echipaje din județele Botoșani și Bihor;

– către București au fost dislocate forțe și mijloace din restul județelor și cele ale Unității Speciale de Intervenție în Situații de Urgență Ciolpani.

Misiunile au fost orientate cu prioritate pentru salvarea vieților omenești în paralel cu evaluarea zonelor grav afectate. Astfel, imediat după alertare, în zona București – Ilfov, primele echipaje operative, cu 21 de autospeciale de stingere a incendiilor și ambulanțe SMURD, au pornit în misiuni de recunoaștere în teren pentru identificarea persoanelor rănite și a clădirilor afectate. De asemenea, în cel mai scurt timp, la sediul ISU BIF a fost convocat Comitetul Municipiului Bucuresti pentru Situații de Urgența pentru evaluarea datelor preliminare și dispunerea de urgență a măsurilor pentru gestionarea situațiilor din teren.

În această etapă a intervenției, de la nivelul fiecărui județ sunt mobilizați aproximativ 150 de pompieri și câte 20-25 de mijloace tehnice.

În momentul acesta, în București au ajuns forțe din Prahova, Dâmbovița, Ialomița, Teleorman, Argeș și Giurgiu, iar la acest moment ISU Bihor se afla în zona Cluj, ISU Mureș se află în zona Brașov, ISU Galați se află în zona Buzău și ISU Mehedinți în Dolj. Toate aceste forțe continuă deplasarea spre Iași și București.

La nivelul Capitalei vor exista 4 baze de operații unde se vor grupa forțele din teritoriu (Ciolpani, Poligonul de pregătire al pompierilor de la  Cățelu, Romexpo, Școala de Aplicație a Jandarmeriei).

În spitalele din București și Iași a fost declanșat PLANUL ALB, fiind mobilizate ambulanțe de la Serviciile Județene și SMURD. Totodată, peste 100 ambulanțe și 7 ambulanțe private din județele neafectate se deplasează de urgență în zonele afectate de seism.

Pentru asigurarea urgențelor de rutină s-a solicitat alertarea ambulanțelor aparținând societăților private. Se analizează capacitatea de primire și internare în unitățile medicale din București și Iași.

Potrivit scenariului exercițiului, Spitalul Județean de Urgență Ilfov a fost evacuat.

În zona Chimopar din București este amplasat un punct medical avansat, iar alte două sunt pregătite pentru instalare în locațiile grav afectate.

Conform scenariului, cele mai afectate zone din Capitală sunt Centrul Vechi, zona Băneasa și zona Republica. Primele evaluări arată că numărul răniților este de aproximativ 3.200, iar alte aproximativ 1.500 sunt sinistrate și au nevoie de ajutor.

Aceste date sunt fictive pentru exercițiu, însă se testează capacitatea de cazare pentru sinistrați pe care MDRAP o poate asigura.

În municipiul Iași, conform primelor estimări, în urma cutremurului peste 1.400 au fost rănite, iar circa 350 au rămas fără locuință.

Inspectoratul General de Aviație are pregătite 4 elicoptere de mare capacitate și 7 de tip SMURD. Până în prezent au fost ridicate un elicopter în București și unul în zona Iași pentru survol și evaluare aeriană.

De asemenea, Ministerul Apărării Naționale are la dispoziție 5 elicoptere amplasate în București, Bacău, Constanța, Câmpia Turzii și Timișoara. Un avion “Spartan” poate fi utilizat pentru misiuni de evacuare medicală.

La acest moment, Poliția Rutieră asigură fluidizarea traficului rutier la nivel național pentru optimizarea intervențiilor. Totodată, pentru prevenirea unor situații de urgență, în zonele afectate au fost întrerupte furnizarea serviciilor publice.

La acest moment s-a decis lansarea solicitării pentru sprijin prin Mecanismul European de Protecție Civilă pentru 5 echipe medii de căutare – salvare. Acestea vor ajunge pe Aeroportul Băneasa în aproximativ 12 ore.

Acțiunile efectivelor MAI sunt monitorizate și coordonate din Centrul Național pentru Coordonarea și Conducerea Intervenției de la Ciolpani care a fost activat în această dimineață imediat după alarmare. Comandantul acțiunii fiind șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, dr. Raed Arafat.

În centrul de la Ciolpani a avut loc în urmă cu puțin timp prima ședință a Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență, condusă de ministrul afacerilor interne.

UPDATE, ORA 16.00: În continuarea exercițiului SEISM 2016, declanșat în această dimineață de către MAI, în cadrul Centrului Național pentru Coordonarea și Conducerea Intervenției de la Ciolpani a fost organizată o videoconferință cu autoritățile locale din municipiul Iași care, conform scenariului, a fost grav afectat de cutremur.

Potrivit informațiilor puse la dispoziție de către autoritățile locale și structurile de intervenție, în Iași cele mai grave efecte s-au înregistrat în zona TEPRO (platforma industrială) de unde au fost scoase de sub dărâmături peste 30 de persoane. În acea zonă s-a înființat un post medical avansat. Alte peste 1.400 de persoane sunt rănite și necesită spitalizare.

Până în prezent în zona afectată din Iași au ajuns forțele dislocate din județul Botoșani. După estimările conducătorului intervenției, nu se mai impune alocarea de forțe suplimentare pentru misiunile de căutare – salvare.

Următoarea videoconferință a secretarului de stat Raed Arafat cu autoritățile locale din Iași va avea loc după ora 18.00.

În același timp, la Centrul Național pentru Coordonarea și Conducerea Intervenției de la Ciolpani se caută soluții împreună cu Ministerul Sănătății pentru gestionarea numărului mare de decedați.

În București, alături de pompierii militari, în misiunile de intervenție participă și 1.512 polițiști și jandarmi cu peste 300 de mijloace.

Având în vedere lăsarea întunericului și numărul mare de imobile afectate de cutremur, se analizează nevoia suplimentării forțelor de ordine publică, prin mobilizarea unor efective de polițiști și jandarmi din județele limitrofe.

Pentru misiunile de transport medical de urgență, MAPN a anunțat că are la dispoziție alte 4 elicoptere care se pot alătura celor 5 deja mobilizate.

INFORMARE MAI – EXERCIȚIU SEISM 2016 – ORA 20.00

După primele 12 ore ale exercițiului avem următoarele repere ale zilei:

Efectele înregistrate

În Bucureşti au fost înregistrate 3.910 persoane rănite, 1.500 persoane decedate, iar 2.600 de persoane sunt sinistrate – rămase fără adăpost. Aceste cifre sunt în dinamică. Din punct de vedere al infrastructurii – au fost înregistrate avarii la: 147 de imobile, un spital, 4 şcoli, sediile a 2 agenţi economici, precum și la rețeaua  de transport gaz metan între uzina “Republica” şi zona rezidenţială. Din motive de securitate, utilităţile au fost sistate şi vor rămâne aşa până când vom avea certitudinea că infrastructura specifică poate funcționa în condiţii de siguranţă. Cele mai afectate zone din Bucureşti au fost Centrul Istoric, cartierele Pantelimon, Băneasa și Pajura, precum și în zona Calea Moşilor și George Coşbuc.

În Iaşi au fost înregistrate 2.200 persoane rănite, 875 decedate, 750 persoane sinistrate. Şi aceste cifre sunt în dinamică, deci pot interveni modificări. Au fost solicitaţi 20 de medici legişti pentru efectuarea necropsiilor persoanelor decedate. Din punct de vedere al infrastructurii, avem 60 de imobile avariate, o avarie structurală la un baraj, precum şi o rupere de terasament în localitatea Târgu Frumos. Cea mai afectată zonă a fost zona centrală din Municipiul Iaşi. 45 dintre imobilele avariate nu mai pot fi locuite.

În Bucureşti au fost salvate de sub dărâmături 125 de persoane, iar alte aproximativ 3.200 au primit asistenţă medicală de urgenţă şi primul ajutor calificat, unele în corturi de prim ajutor, altele în cadrul spitalelor.

La orele 19.00 s-a finalizat centralizarea paturilor libere in unitățile medicale alertate (Bucuresti, Iași, județele limitrofe și spitalele regionale):

Disponibile imediat – 5.757 paturi dintre care 326 de ATI, la care se adaugă disponibilizări suplimentare la șase ore 1.206 paturi din care 141 ATI și suplimentar la 12 ore 350 de paturi din care 290 ATI.

În Iaşi au fost salvate 50 de persoane aflate în situaţii critice.

Persoanele decedate, care exced celor 300 de locuri din morgile din Bucureşti, vor fi depuse în corturi şi alte spaţii de depozitare ale Institutului Naţional de Medicină Legală. 105 medici legişti sunt pregătiţi şi vor fi mobilizaţi prin rotaţie.

Intervenţia pentru salvarea populaţiei

După ce la prima oră au fost alertate, toate ISU locale au asigurat resurse suplimentare celor din Bucureşti şi Iaşi. La nivel naţional participă la exerciţiu 6.170 de pompieri cu 679 mijloace tehnice. IGAV a asigurat 4 elicoptere de mare capacitate şi 7 tip SMURD. Jandarmeria Română a participat cu 1.000 de jandarmi, pre-alertaţi şi alertaţi. Poliţia Română a participat cu 700 de poliţişti rutieri care au asigurat fluidizarea traficului rutier spre Bucureşti şi în capitală. Echipajele Poliţiei Capitalei şi ale IPJ Iaşi au trecut la identificarea persoanelor decedate. Serviciile de ambulanţă SMURD şi SAJ au mobilizat 35 de ambulanţe de tip C şi 328 de tip B, intervenind 89 de medici şi 378 de asistenţi. MApN a pre-alertat toate unităţile militare din zona Capitalei, unităţile de geniu, precum şi capabilităţi de evacuare medicală – 9 elicoptere şi un avion Spartan. De asemenea, au fost solicitate şi mobilizate următoarele resurse terestre: în Bucureşti – 272 militari şi 37 mijloace de transport auto (camioane şi basculante) şi în Iaşi – 64 militari şi  10 mijloace de transport auto (camioane, basculante, tractoare cu remorcă).

La exercițiu au mai participat alţi peste 100 de reprezentanţi ai instituţiilor din sistemul naţional de management al situaţiilor de urgenţă, fie în cadrul Centrului de la Ciolpani, fie la centrele operative activate la nivelul ministerelor cu funcţii de sprijin, conform HG 557 din 2016.

În cursul zilei a fost solicitată asistenţă internațională prin Mecanismul de Protecţie Civilă, care a constat în primă fază în 5 echipe medii de căutare-salvare urbană, ulterior fiind completată cu o a doua solicitare – după replica la seismul produs în cursul dimineții: 4 echipe grele de căutare-salvare; o echipă medie de căutare-salvare; un spital mobil; 1.000 de corturi pentru populaţia evacuată, suficiente pentru 10.000 de persoane; 15.000 de saci de dormit; 15.000 de pături; 100 de generatoare electrice; 8.000 de vaccinuri antitetanos; 30.000 de unităţi de soluţie cristaloidă  de 0,5 l şi 1 l; 200 de unităţi din fiecare grupă de sânge.

De asemenea pentru evaluarea situaţiei din teren au fost solicitate imagini din satelit pentru zona Bucureşti-Ilfov.

Pentru asigurarea zonelor unde s-au înregistrat efecte ale cutremurului şi pentru protejarea bunurilor rămase în acestea s-au luat măsuri suplimentare de asigurare a ordinii publice prin prezenţa de poliţişti şi jandarmi în aceste perimetre.

Referitor la timpii de reacţie:

Primele forţe suplimentare au ajuns în Bucureşti în jurul orei 10.55, până în 3 ore de la declanşarea alarmei. Este vorba de ISU Dâmboviţa. Ulterior, până în jurul orei 11.52 în Bucureşti au ajuns şi celelalte forţe de sprijin, astfel: ISU Prahova la 11.21, ISU Teleorman la 11.52 şi tot atunci ISU Ialomiţa, iar ISU Giurgiu la 13.20. În baza de operaţii Ciolpani au ajuns echipajele de intervenţii din Galaţi şi Mureş la orele 15.26, respectiv 16.52.

O parte dintre aceste forţe au fost retrase la bază, încetând participarea la exerciţiu.

La acest moment  intervin în teren şi au rămas angrenate în exerciţiu în Capitală echipajele dislocate din judeţele Mureş, Galaţi, Braşov, Constanţa, Giurgiu şi Călăraşi.  De asemenea, ISU Satu Mare se află la intrarea în județul Argeș, urmând să ajungă la baza de operații de la Școala de Aplicație a Jandarmeriei.

La Iaşi forţele suplimentare ale ISU Botoşani au ajuns în jurul orei 13.45 şi acţionează în teren, iar ISU Bihor se afla la ora 20.00  la  Gura Humorului, județul Suceava, continuându-şi drumul către Iaşi.

De asemenea, potrivit scenariului, Gruparea de Jandarmi Mobilă Bacău va interveni la Iaşi, iar Gruparea de Jandarmi Mobilă de la Ploieşti va interveni la Bucureşti.

Referitor la persoanele sinistrate

Persoanele din București rămase fără locuință vor fi cazate temporar astfel: 800 pe Arena Naţională, 400 la Colegiul Iulia Haşdeu, 100 la Şcoala Generală nr. 40 şi 200 la Şcoala Gimnazială Titu Maiorescu.

Restul persoanelor rămase fără locuinţă în București vor fi cazate în județele Giurgiu, Argeș, Dâmbovița, Ialomița, Călărași și Teleorman, în clădirile primăriilor, unităților de învățământ, căminelor culturale și în săli de sport.

Ministerul Economiei a mai pus la dispoziție un număr de locuri în hoteluri.

Astfel, evacuarea din București se face după cum urmează:

– din Piaţa Unirii vor fi îmbarcate 500 de persoane pentru a fi evacuate în judeţele: Argeș și Dâmbovița

– din Parcul Tineretului vor fi îmbarcate 400 de persoane pentru a fi evacuate în judeţele Prahova și Buzău.

– din Piaţa Delfinului vor fi îmbarcate 500 de persoane pentru a fi evacuate în judeţele Călărași, Giurgiu și Ialomița.

– din Piaţa Charles de Gaulle vor fi îmbarcate 200 de persoane pentru a fi evacuate în judeţul Teleorman.

Persoanele din Iași rămase fără locuință vor fi adăpostite în județele Vaslui, Neamț, Suceava și Botoșani.

– din Parcul Copou vor fi îmbarcate 350 de persoane pentru a fi evacuate în judeţele Bacău și Botoșani

21 de persoane rănite vor fi transportate de la Iaşi la Târgu Mureş, alte 23 de persoane rănite de la Iaşi la Cluj-Napoca, cu ajutorul avionului Spartan, pus la dispoziţie de MApN și cu o echipă medicală SMURD de la Târgu Mureș.

Totodată, atât în Bucureşti, cât şi în Iaşi, au fost întocmite liste cu persoanele dispărute şi au fost create linii telefonice speciale pentru aparţinători.

Dificultăţi întâmpinate/ situaţii rămase de clarificat

Asigurarea cazarmamentului în spaţiile de cazare puse la dispoziţie pentru persoanele sinistrate;

Asigurarea hranei în primele ore după cazarea în centre a sinistraţilor;

Asigurarea hranei pentru forţele de intervenție relocate și condițiile de cazare ale acestora;

Gestionarea voluntarilor. Nevoia de organizare a acestora;

Gestionarea ajutoarelor oferite în astfel de situații de către ONG-uri, persoane fizice, sau alte organisme.

sursa foto: Ministerul Afacerilor Interne (Facebook)ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

ECONOMIE

Peste 3.000 de companii au obținut finanţare prin programul IMM Invest. Anunțul făcut de ministrul Finanțelor

Publicat

Peste 3.000 de companii au obținut finanţare prin platforma IMM Invest, a anunțat joi ministrul Finanţelor, Florin Cîţu, spunând că programul funcţionează „foarte bine”.

„Am eliminat câteva bariere acum câteva săptămâni, am aprobat ordonanţă de urgenţă, astăzi venim cu hotărârea de Guvern pentru aprobarea normelor. Programul IMM Invest funcţionează foarte bine. Avem 3.083 de companii care au fost aprobate atât de bancă, cât și de Fondul de Garantare. Asta înseamnă că din plafon (15 miliarde de lei – n.r.) s-au consumat 2,45 miliarde de lei, deja.

Se vede clar că ritmul s-a accelerat și după discuția cu sistemul finaciar bancar și faptul că am eliminat din bariere, lucrurile merg din ce în ce mai bine. Sper să depășim în perioada următoare, două săptămâni, 10 mii de companii. Ca un nivel de comparație, anul trecut în România aveau credite de la bănci 25 de mii de IMM-uri. Prin acest program sperăm să ajungem la 40 de mii de IMM-uri care să aibă acces la finanțare. (…) La rectificare, dacă este nevoie, vom suplimenta plafonul”, a spus Florin Cîțu, joi, la începutul şedinţei de Guvern.

„Programul acesta practic l-am gândit ca să stimulăm băncile să finanțeze companiile”, a completat premierul Ludovic Orban.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Acces pe plajă permis și fără șezlong. Vor trebui respectate regulile de distanțare socială

Publicat

Guvernul a modificat în ședința de joi hotărârea privind deschiderea plajelor pentru turiști, în sensul că este permis accesul și pentru persoanele care nu închiriază șezlong, a anunțat purtătorul de cuvânt al Executivului, Ionel Dancă. 

Astfel, turiștii vor putea merge la plajă și cu prosopul sau cu cearşaful, de exemplu.

„Pentru persoanele care nu folosesc șezlonguri a fost adoptat un proiect de hotărâre pentru modificarea anexei 3 la Hotărârea 394/2020, astfel încât să fie permis accesul pe plajă și persoanelor care nu sunt practic în cadrul plajelor amenajate cu șezlonguri, popular spus, pentru cei care doresc să facă plajă la marginea mării, fără șezlonguri.

Aceste persoane vor trebuie să respecte aceleași reguli de distanțare socială și reguli impuse pentru persoanele care fac plajă pe șezlonguri”, a precizat Ionel Dancă.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Investiții uriașe în sistemul de urgență. 3,2 miliarde de lei pentru 16 elicoptere, sute de autospeciale și o navă multirol

Publicat

Guvernul vrea să doteze sistemul național de urgență pentru o reacție rapidă și eficientă la dezastre. Executivul a adoptat joi o hotărâre pentru aprobarea notei de fundamentare referitoare la finanțarea proiectului „Viziune 2020”, un „mega-proiect” în valoare totală de peste 3,2 miliarde de lei, din care UE va susține peste 2,7 miliarde de lei.

Proiectul prevede, printre altele, achiziția unui centru național de răspuns la dezastre, a 12 elicoptere, a unei nave multirol, a zeci de autospeciale de descarcerare și peste 270 de autospeciale de stingere incendii. 

„Guvernul României a adoptat o hotărâre prin care a aprobat nota de fundamentare referitoare la necesitatea și oportunitatea efectuării cheluielilor aferente proiectului de investiții <Viziune 2020>. Este vorba despre finanțarea proiectului care se realizează din fonduri externe nerambursabile, în limita sumelor aprobate anual cu această destinație. Suma totală este de 3.263.410.000 de lei, echivalentul a 681.904.797 de euro, din care UE susține în lei echivalentul a 2.767.255.000 de lei, reprezintă finanțarea de 84,4%. Cofinanțarea este de 15%, în valoare de 489.000.000 de lei, iar o cheltuială neeligibilă de 0,2% de 6.644.000 de lei. Din această sumă extrem de mare pentru o investiție de asemenea anvergură, 2,7 miliarde sunt susținute din fonduri europene.

Proiectul vizează creșterea nivelului de pregătire pentru o reacție rapidă și eficientă la dezastre a echipajelor de intervenție. Principala noastră preocupare este protejarea vieții, protejarea cetățenilor. Trebuie să fim pregătiți pentru a răspunde eficient și operativ în toate situațiile de criză, în situații de calamități sau atunci când este nevoie pentru a proteja viața și bunurile cetățenilor”, a explicat, la finalul ședinței de Guvern, ministrul de Interne, Marcel Vela.

Pe lista de achiziții sunt incluse un număr de:

– 60 de autospeciale de descarcerare,

– 49 de containere cu echipamente individuale de protecție,

– 63 de camioane cu sistem hidraulic de încărcare / descărcare,

– 276 de autospeciale de stingere cu apă și spumă,

– 33 de centre de comunicații pentru punctele de comandă mobilă medii,

– 18 autoplatforme,

– 42 de autospeciale de primă intervenție pentru lucrul cu apă la înaltă presiune și hidroperforare,

– o navă multirol,

– 3 șalupe multirol,

– un centru național de răspuns la dezastre,

– 12 elicoptere (6 elicoptere ușoare și 6 elicoptere medii și grele, pentru uscat și pentru zona maritimă),

„Dorința noastră este pentru a dota cât mai bine și Inspectoratul General pentru SItuații de Urgență și Inspectoratul General de Aviație din cadrul MAI pentru a face față oricăror provocări.

 

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Olimpiadă Internațională de esee pe tema istoriei și evoluției Uniunii Europene, pentru elevii militari

Publicat

Elevii din clasele a XI-a din colegiile militare vor putea participa la Olimpiada Internațională de esee pe tema istoriei și evoluției Uniunii Europene. Organizarea unei astefel de olimpiade a fost decisă miercuri, în cadrul celei de-a treia reuniunii a Forumului European al Școlilor Militare de Învățământ Secundar.

Cele mai bune 10 lucrări ale elevilor vor fi publicate de către EUMSS Forum într-o carte online iar premierea celor mai bune lucrări va avea loc la Bruxelles în mai 2021.

Citește și EVALUARE NAȚIONALĂ 2020: Toate testele de pregătire și baremele. Modele de subiecte pentru examenul elevilor de clasa a VIII-a

Cea de-a treia reuniune a Forumului European al Școlilor Militare de Învățământ Secundar s-a desfășurat sub forma unei videocenferințe având în vedere situația epidemiologică actuală. La această ediție au participat reprezentanți ai liceelor militare din Cipru, Portugalia, Italia, Franța, Austria și România, și cu statut de invitat Serbia și Ucraina.

Colegiul Național Militar „Mihai Viteazul” a fost reprezentat la această întâlnire de comandantul instituției, colonel Marcel Domșa, alături de care s-a aflat și colonelul Sorin-Gabriel Hazu din partea Direcției generale management resurse umane.

Forumul reprezintă un proiect inițiat la nivelul Uniunii Europene și își propune printre altele crearea de module comune de instruire privind istoria, geografia Uniunii Europene și valorile comune europene, schimbul de bune practici, crearea de parteneriate și proiecte comune în cadrul ERASMUS+, schimbul de elevi și profesori.

Numărul de participanți la acest forum a crescut de la o întâlnire la alta, ceea ce demonstrează atractivitatea problematicii dezbătute, au transmis reprezentanții Colegiului Militar Mihai Viteazul din Alba Iulia.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate