Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Senatorii au spus NU măririi alocaţiei copiilor. Elevii români vor primi tot 9 euro, de 25 de ori mai puțini bani decât media din UE


Publicat

Cu toate că în România alocaţia lunară a unui copil este de 42 de lei, adică aproximativ 9 euro, adică de 25 de ori mai mică decât media din UE, senatorii noştri au respins legea pentru majorarea acesteia. Totodată, ţara noastră se află „în coada Africii”, adică pe locul 168 în lume în ceea ce priveşte raportul dintre alocaţia anuală a copiilor si Produsul Intern Brut.

După repetate discuţii între reprezentanţii Puterii şi ai Opoziţiei, propunerea legislativă ce prevede majorarea alocaţiei copiilor cu vârste cuprinse între 2 şi 18 ani de la 42 la 200 lei, a fost respinsă de Senat, miercuri.

Comparativ cu media din UE, un copil din România primeşte o alocaţie de aproximativ 25 de ori mai mică, respectiv în jur de 9 euro, comparativ cu media de 210 euro din Europa.

„În timp ce, în România, cuantumul indemnizaţiei lunare este acelaşi pentru toţi copiii, în ţările dezvoltate, alocaţia reprezintă între 8 şi 15 la sută din salariul mediu lunar al unui părinte”, au declarat iniţiatorii propunerii de lege.

Proiectul de lege, iniţiat de parlamentari aparţinând tuturor grupurilor politice, prevede modificări în Legea 61/1993 privind alocaţia de stat pentru copii. Votat cu 41 de voturi „pentru”, 51 de voturi „împotrivă” şi 9 abţineri, proiectul nu a putut fi adoptat. De asemenea, iniţiativa a primit raport comun de respingere din partea Comisiilor pentru buget-finanţe şi muncă ale Senatului.

În cadrul dezbaterilor de miercuri, Șerban Nicolae, senator PSD, a anunţat că reprezentanţii partidului său vor vota împotriva iniţiativei de majorare a alocaţiei pentru copii.

„Poate că e momentul ca un Guvern al României să rezolve problema, în fapt nerezolvată faţă de stat, pentru copii. Cinstit vorbind, o bună parte din aceste sume de bani nu ajung la copiii care sunt teoretic titularii dreptului acordat de stat. (…) Problema principală este modalitatea prin care putem verifica faptul că aceste sume de bani sunt folosite aşa cum este intenţia onorabilă iniţială”, a declarat Nicolae.

Afirmaţia sa a fost atacată de senatorul PDL Dumitru Oprea, care a spus că nimeni nu poate veni în Parlament cu astfel de „argumente puerile”.

De asemenea, Oprea a mai menţionat că România se află pe locul 168 în lume, „în coada Africii”, privind raportul dintre alocaţia anuală primită de copii şi Produsul Intern Brut. Dacă această iniţiativă legislativă ar fi adoptată, România ar urca pe locul 89 în această ierarhie, a mai spus acesta.

Ilie Sârbu, liderul senatorilor PSD, a remarcat că sala se animă de fiecare dată când în Senat se discută un proiect cu impact electoral şi că opoziţia vine cu simple declaraţii politice în locul propunerilor concrete.

Sursa: Realitatea, Mediafax

Roxana CAZACUDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

4 Comentarii

4 Comentarii

 1. mdaa

  miercuri, 16.10.2013 at 23:17

  Bravo domnilor alesi. Mai bine dati bani la maidanezi 60 de lei si bani la intretinerea puscariasilor din puscarii aproximativ 300 lei pe luna. Iar pentru copiii care sunt viitorul tarii 42 de lei . Luati si voi salariu de 700 lei pe luna, si veti gasi bani si pentru alocatii la copii. Rusineee. Va asteptam la urmatoarele alegeri cu minciuni.

 2. Eu

  joi, 17.10.2013 at 09:34

  Lasa ca au spus „da” zilele trecute sa faca un centru SPA ultra-modern pentru ei la Parlament. Sa se poata relaxa zilnic dupa atata stres la locul de munca. Pentru asta, normal ca sunt bani. Va multumim, dragilor, ca va ganditi zilnic la copiii nostri. Asa sa va ajute D-zeu!

 3. Pipo

  joi, 17.10.2013 at 09:56

  Asi vrea sa stiu cam cate legi in favoarea lor si-au dat asa zisii alesi ai poporului in ultima perioada si la ce valori se ridica. Cand e vorba de popor, cel care ia ales, parca aud de otrava, Nenorociti ordinari.

 4. Tibi

  joi, 17.10.2013 at 11:33

  Vrem sa stim care este parerea senatorilor din alba.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

ECONOMIE

Preț plafonat, facturi compensate și TVA redus la energie. Măsurile se aplică de la 1 noiembrie. Proiectul, votat în Parlament

Publicat

contor curent gaz

Prețul la energie va fi plafonat, facturile compensate și TVA va fi diminuată, potrivit unui proiect votat miercuri în Parlament. 

Prețurile vor fi plafonate la cel mult 1 leu/kWh pentru energia electrică și la cel mult 0,37 lei/kWh pentru gaze naturale.

De asemenea, facturile vor fi compensate cu cel mult 0,291 lei/kWh, în cazul energiei electrice și cu cel mult 33% din valoarea componentei prețului gazelor naturale.

Totodată, TVA-ul pentru energia și gazele livrate operatorilor economici consumatori finali va fi redus de la 19% la 5%.

Guvernul estimează că 6 milioane de familii din România vor beneficia de aceste reduceri care vor apărea direct în facturi, fără că oamenii să facă vreun demers.

Măsurile urmează să se aplice de la 1 noiembrie, dar legea mai trebuie să fie promulgată de președintele Klaus Iohannis.

Pe lângă consumatorii casnici, prețurile plafonate se vor aplica și unor noi categorii de consumatori, precum spitalele (publice și private), unitățile de învățământ (publice și private), creșele (publice și private), ONG-urile, furnizorii de servicii sociale publici și privați și unitățile de cult.

 

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO Medic: Peste 95% dintre persoanele vaccinate care se infectează cu Covid nu au plămânii afectați

Publicat

Directorul medical al Spitalului de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie „Victor Babeș” din Timișoara, dr. Diana Manolescu, arată diferențele însemnate în ceea ce privește afectarea pulmonară a pacienților vaccinați și a celor nevaccinați.

Potrivit medicului, peste 95% dintre persoanele vaccinate, care se infectează totuși cu Covid-19, nu au plămânii afectați.

Directorul medical al Spitalului „Victor Babeș” din Timișoara spune că în cazul persoanelor vaccinate care se infectează totuși cu Covid, procentul celor care suferă de afectare pulmonară este mic.

„Am observat o diferență însemnată, din punct de vedere imagistic, între plămânii unui pacient vaccinat împotriva SARS-CoV-2 și cei ai unui pacient nevaccinat.

La peste 95 la sută dintre persoanele vaccinate, care fac totuși o infecție Covid-19, nu există o afectare pulmonară, în timp ce în cazul bolnavilor nevaccinați începe de la 30-40 la sută și poate crește, într-un interval extrem de scurt, uneori chiar și de câteva ore, până la 70-80, și chiar 85 la sută”, a spus dr. Diana Manolescu.

Potrivit acesteia, de multe ori aceste leziuni pulmonare devin incompatibile cu viața.

„Singura soluție este vaccinarea”, a mai transmis medicul de la Spitalul „Victor Babeș” din Timișoara, într-o postare pe pagina de Facebook a unității medicale.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Cum se va schimba legea pensiilor. Pensionare la 70 de ani pentru bărbați și femei, recalculări și bani strict după contribuție

Publicat

p

Ministerul Muncii și Protecției Sociale cumpără consultanță pentru schimbarea legilor salarizării și pensiilor, din 2023.

Potrivit documentelor, pensionarea anticipată ar urma să se facă în condiții mult mai stricte, după cel puțin 43 de ani stagiu complet de cotizare. 

De asemenea, se va merge strict pe criteriul contributivității și al stagiului complet de cotizare. 

O altă propunere ține de pensionarea la 70 de ani atât pentru bărbați cât și pentru femei. 

Detalii despre cum se va schimba pensia în România, într-o analiză Economedia.ro

În primul rând, așa cum spune ministrul Raluca Turcan, schimbarea legii pensiilor este asumată în fața UE, prin PNRR.

Vezi situația în prezent: Toate informațiile legate de pensia la limita de vârstă. Documente necesare și procedurile care trebuie urmate

În Caietul De Sarcini al licitației, aflăm care sunt schimbările majore.

Noua lege a pensiilor, potrivit soluției ce va fi prezentată de consultatul desemnat, o va înlocui pe cea actuală – 127/2019 și va merge strict pe criteriul contributivității și al stagiului complet de cotizare.

În plus, toate dosarele de pensii aflate în plată urmează a fi recalculate, vizați fiind 4,9 milioane de români.

Pensie la 70 de ani

Sunt preconizate (adică ministerul așteaptă o soluție în acest sens de la consultant) o serie de măsuri pentru stimularea rămânerii în activitate, fiind în dezbatere publică un proiect de act normativ ce vizează creșterea vârstei de pensionare, facultativă, la 70 de ani.

Se urmărește în acest fel și o egalizare a vârstei de pensionare între genuri (bărbați și femei), însă cu păstrarea eșalonării vârstei standard de pensionare pentru femei.

De asemenea, pensionarea anticipată ar urma să se facă în condiții mult mai stricte, după cel puțin 43 de ani stagiu complet de cotizare (în prezent, acesta este de 35 de ani, pentru unele categorii profesionale, chiar 25 de ani).

Noua lege ar urma să intre în vigoare în 2023.

Termenul depinde însă de rezultatele livrate de consultant, care are la dispoziție un an pentru a oferi o soluție completă privind reforma pensiilor, după efectuarea unei analize exhaustive privind situația actuală, folosind, transmite Munca, surse Eurostat, Europop (un program european cu date privind munca), Institutul Național de Statistică, Comisia Națională de Strategie și Prognoză.

O nouă formulă de calcul

Va fi introdusă și o nouă formulă de calcul a pensiei, bazată pe număr de puncte conform principiului contributivității și un mecanism de indexare/majorare, standard și sustenabil financiar (în locul creșterilor ad-hoc), care să asigure predictibilitatea pe termen mediu și lung a cheltuielilor cu plata pensiilor.

Conform prevederilor noii  legislații, se vor evalua toate dosarele de pensii aflate în plată, în vederea recalculării acestora”.

Potrivit documentului, nivelul mediu al pensiilor va crește, mai ales pensiile mici, dar cu menținerea ponderii cheltuielilor cu ele în PIB.

De asemenea, cresc și contribuțiile la pensia facultativă Pilonul 2, fără a fi specificat cu ce procent, dar, în declarațiile recente, Raluca Turcan spunea că ar trebui urcat de la 3,75% la 4,75%.

Analiza completă pe Economedia.ro

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

27 octombrie: 7 pacienți COVID din Alba au decedat în ultimele 24 de ore, toți nevaccinați. Cel mai tânăr avea 46 de ani

Publicat

Au fost înregistrate alte 7 decese ale unor pacienți confirmați COVID, în județul Alba, potrivit datelor raportate de autorități, miercuri, 27 octombrie.

Numărul total al victimelor pandemiei în județ a ajuns la 859. Totodată, 25.052 de persoane au fost declarat vindecate. 

Decese în ultimele 24 de ore:

1. Femeie, 59 de ani, din Alba Iulia;

2. Femeie, 71 de ani, din Unirea;

3. Bărbat, 46 de ani, din Lunca Mureșului;

4. Femeie, 71 de ani, din Oarda de Jos;

5. Bărbat, 85 de ani, din Oarda;

6. Femeie, 85 de ani, din Blaj.

7. Bărbat, 48 de ani, din Horea.

Toti erau nevaccinați și majoritatea aveau comorbiditați, cu excepția bărbatului din Horea.

Numărul infectărilor COVID noi în Alba este de 323, la data de 27 octombrie.

În județ sunt în prezent 3.978 de cazuri active (rezultând o incidență de 10,62 la mie), un număr fără precedent de la începutul pandemiei.

Miercuri, 27 octombrie, în țară au fost descoperite 14.950 de cazuri noi și au fost raportate 512 decese.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate