Contacteaza-ne si pe
Publicitate

EVENIMENT

Senatorii au votat scoaterea urșilor din lista animalelor protejate și au dat liber la vânătoare

Publicat


urs

Senatorii au scos urșii din lista animalelor protejate, incluzându-i în cea a mamiferelor cu sezon de vânătoare, după ce au votat un amendament depus ad-hoc la Legea Vânătorii. Modificarea a fost adoptată cu voturile majoritare ale senatorilor PSD, potrivit Radio Europa Libera.

La dezbateri au fost prezenți 81 de senatori, din care 67 au votat ”pentru”, 13 s-au abținut și unul nu a votat. Din cei 67, de la PSD au fost 44, de la PNL și UDMR câte 7 și 9 neafiliați. De la vot s-au abținut toți senatorii USR.

„Senatul a votat azi Legea Vânătorii, cu un amendament depus în grabă, care mută ursul din Anexa 2 în Anexa 1. O modificare de o cifră elimină ursul din lista de mamifere protejate și îl include în cea a mamiferelor cu sezon de vânătoare. Sinistru și contrar normelor europene”, scrie pe pagina de Facebook, senatorul USR Allen Coliban, membru în Comisia de Mediu.

Legea merge acum în Camera Deputatilor, care este decizională în acest caz.

În timpul ședinței, unul dintre argumentele în favoarea amendamentului care dă liber la vânarea urșilor a fost legat de crimele de la Caracal.

„Au murit doi copii la Caracal, au murit trei oameni uciși de urs. Să mergem cu ursul la Ciutacu, la Gâdea, să facem Elodia și cu ursul”, a spus senatorul Emanoil Savin în plen. Acesta a fost primar în Bușteni și și-a dat chiar azi demisia din PSD.

Dacă legea va trece și de Camera Deputaților în această formă, ea va încalca Directiva Europeană Habitate, astfel că împotriva României ar putea fi deschisă o nouă acțiune de infringement.

Grațiela Gavrilescu, fosta șefă de la Mediu, declara că România are o populație estimată de aproximativ 7000 de ursi, conform statisticilor fondurilor cinegetice, dar se presupune că numărul este mult mai mare. Tot ea spunea că nicio țară europeană nu a vrut ”să ia de la noi niciun urs, nici măcar pentru grădinile zoologice”

Potrivit unui raport al Ministerului Mediului, în perioada 2017-2018 s-au înregistrat 32 de atacuri ale urșilor asupra oamenilor, iar două persoane au murit. Și în Alba un urs a terorizat mai bine de două săptămâni locuitorii unui cartier din Alba Iulia. Ursul a intrat în gospodăriile oamenilor din Pâclișa și a omorât un porc și mai mulți câini. Legea nu a permis împușcarea animalului, în cele din urmă ursul fiind tranchilizat și relocat în zona munților Șureanu.

ONG-uri ecologice susțin însă că numărul urșilor este ținut sub control.


Vezi cele mai interesante video Alba24.ro


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

BLAJ

FOTO/VIDEO Bazinul interior de la Blaj va fi inaugurat înaintea sărbătorilor de iarnă. Cum arată acum investiția și cât a costat

Publicat

Noul bazin acoperit de înot din Blaj va fi inaugurat înainte de sărbătorile de iarnă, a declarat pentru Alba24, primarul Gheorghe Valentin Rotar. Investiția, foarte importantă pentru oraș, se apropie de finalizare. Mai este puțin de lucru la interior, dar primarul spune că este mulțumit de ritmul în care avansează lucrările. Costul total al bazinului […]

Citește mai departe
Publicitate

ADMINISTRATIE

Alba Iulia: Amenzi de până la 1.500 de lei, pentru abandonarea câinilor pe stradă și taxe pentru recuperarea celor pierduți

Publicat

Primăria Alba Iulia a pus în dezbatere publică noul regulament pentru gestionarea câinilor fără stăpâni în oraș. Este introdusă taxă de 150 de lei pentru recuperarea câinilor pierduți de stăpâni în oraș, iar activitatea de capturare a maidanezilor este făcută de angajații Serviciului Public de Gestionare a Câinilor fără Stăpân (SPGCS), adică ai primăriei. Până […]

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

LIVE VIDEO – Viorica Dăncilă: Am primit o invitație la dezbatere din partea TVR, pe care o voi accepta. Ce face Iohannis?

Publicat

Candidatul PSD la alegerile prezidențiale, Viorica Dăncilă, îi lansează o nouă provocare lui Klaus Iohannis, la mai puțin de oră de la conferința de presă a acestuia. Dăncilă a anunțat că a primit o inviație din partea TVR, pentru o dezbatere electorală care să fie preluată de toate celelalte televiziuni.  Principalele declarații pe această temă: […]

Citește mai departe
Publicitate

ADMINISTRATIE

Consultare publică pentru modernizarea unor străzi din Alba Iulia. Sunt posibile EXPROPRIERI pentru lărgirea drumului

Publicat

lucrari strazi

Primăria Alba Iulia a pus, miercuri, în consultare publică, Planul Urbanistic Zonal pentru modernizarea a aproximativ 40 de străzi din zona de dezvoltare Alba Iulia – Micești – Bărăbanț, cu modificări propuse pentru trama stradală, adică rețeaua căilor de circulație din oraș. Dacă vor fi constatate situații în care va fi necesară retragerea unei părți […]

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate