Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Senatorii au votat scoaterea urșilor din lista animalelor protejate și au dat liber la vânătoare

Publicat

urs

Senatorii au scos urșii din lista animalelor protejate, incluzându-i în cea a mamiferelor cu sezon de vânătoare, după ce au votat un amendament depus ad-hoc la Legea Vânătorii. Modificarea a fost adoptată cu voturile majoritare ale senatorilor PSD, potrivit Radio Europa Libera.

La dezbateri au fost prezenți 81 de senatori, din care 67 au votat ”pentru”, 13 s-au abținut și unul nu a votat. Din cei 67, de la PSD au fost 44, de la PNL și UDMR câte 7 și 9 neafiliați. De la vot s-au abținut toți senatorii USR.

„Senatul a votat azi Legea Vânătorii, cu un amendament depus în grabă, care mută ursul din Anexa 2 în Anexa 1. O modificare de o cifră elimină ursul din lista de mamifere protejate și îl include în cea a mamiferelor cu sezon de vânătoare. Sinistru și contrar normelor europene”, scrie pe pagina de Facebook, senatorul USR Allen Coliban, membru în Comisia de Mediu.

Legea merge acum în Camera Deputatilor, care este decizională în acest caz.

În timpul ședinței, unul dintre argumentele în favoarea amendamentului care dă liber la vânarea urșilor a fost legat de crimele de la Caracal.

„Au murit doi copii la Caracal, au murit trei oameni uciși de urs. Să mergem cu ursul la Ciutacu, la Gâdea, să facem Elodia și cu ursul”, a spus senatorul Emanoil Savin în plen. Acesta a fost primar în Bușteni și și-a dat chiar azi demisia din PSD.

Dacă legea va trece și de Camera Deputaților în această formă, ea va încalca Directiva Europeană Habitate, astfel că împotriva României ar putea fi deschisă o nouă acțiune de infringement.

Grațiela Gavrilescu, fosta șefă de la Mediu, declara că România are o populație estimată de aproximativ 7000 de ursi, conform statisticilor fondurilor cinegetice, dar se presupune că numărul este mult mai mare. Tot ea spunea că nicio țară europeană nu a vrut ”să ia de la noi niciun urs, nici măcar pentru grădinile zoologice”

Potrivit unui raport al Ministerului Mediului, în perioada 2017-2018 s-au înregistrat 32 de atacuri ale urșilor asupra oamenilor, iar două persoane au murit. Și în Alba un urs a terorizat mai bine de două săptămâni locuitorii unui cartier din Alba Iulia. Ursul a intrat în gospodăriile oamenilor din Pâclișa și a omorât un porc și mai mulți câini. Legea nu a permis împușcarea animalului, în cele din urmă ursul fiind tranchilizat și relocat în zona munților Șureanu.

ONG-uri ecologice susțin însă că numărul urșilor este ținut sub control.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax