Contacteaza-ne si pe
Publicitate

ACTUALITATE

Senatorul Alexandru Pereş, despre protestele împotriva Kronospan. Cere explicaţii de la ministrul Mediului şi reclamă comunicarea ineficientă

Publicat


alexandru peresSenatorul de Alba Alexandru Pereş cere explicaţii oficiale din partea ministrului Mediului, Graţiela Gavrilescu, pe tema „tăcerii” ministerului privind protestele împotriva Kronospan. Reclamă modul defectuos de comunicare şi implicare a autorităţilor statului cu atribuţii în domeniul protecţiei mediului şi solicită date privind indicatorii de poluare de la Sebeş.

Vă prezentăm în continuare, integral, interpelarea adresată de senatorul Alexandru Pereş în 5 februarie, ministrului Mediului:

„Urmare a intenţiei companiei Kronospan de a deschide o nouă instalaţie de formaldehidă cu capacitatea de producţie de 60.000 tone/an şi pe fondul unor neconcordanţe privind indicatorii de poluare, dar şi din cauza modului defectuos de comunicare şi implicare a autorităţilor statului cu atribuţii în domeniul protecţiei mediului, locuitorii municipiului Sebeş, încă de la debutul acestui an, au recurs la proteste, manifestându-şi astfel îngrijorarea. Compania Kronospan a comunicat anumiţi indicatori de poluare la vechea instalaţie de formaldehidă, iar societatea civilă, prin intermediul mai multor asociaţii şi organizaţii nonguvernamentale, suspicionează faptul că valoarea acestor indicatori depăşeşte, în realitate, limita legală admisă.

Prin HG 1000/2012 privind reorganizarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului şi instituţiilor publice aflate în subordinea acesteia, la Capitolul IV, art. 8, alin. (2), lit. (g), sunt stabilite atribuţiile instituţiilor din subordinea ANPM, citez: <Efectuează şi derulează activităţi de monitorizare a calităţii mediului înconjurător la nivel teritorial>, am încheiat citatul. În ciuda acestor dispoziții legale, nimeni nu-și asumă responsabilitatea transmiterii autorităților locale, respectiv cetățenilor municipiului Sebeș, un punct de vedere calificat, având la bază determinarea unor măsurători cu echipamente specifice ale nivelului de poluare și risc asupra mediului înconjurător.

Stimată doamnă Ministru,

Având în vedere cele reliefate mai sus, vă adresez rugămintea să-mi transmiteți următoarele:

1) De ce după mai bine de o lună de demonstrații ale cetățenilor din municipiul Sebeș, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor continuă să tacă, lăsând Primăria Sebeș și Prefectura Alba să bâjbâie în explicații stupide?

2) Care este poziția oficială a ministerului pe care îl coordonați cu privire la deschiderea unei noi instalații de producție de formaldehidă de 60.000 tone/an, în municipiul Sebeș, județul Alba?

3) Care este valoarea reală a indicatorilor de poluare, măsurată de ANPM – prin APM Alba, ca urmare a utilizării de către Societatea Kronospan a actualei instalații de producție de formaldehidă de 30.000 tone/an?

4) Care sunt valorile reale, determinate de către ANPM – prin APM Alba, cu privire la indicatorii de impact și risc asupra mediului înconjurător?

Solicit răspuns scris într-un termen rezonabil și regulamentar!”

 


Vezi cele mai interesante video Alba24.ro


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ECONOMIE

Declarația unică se modifică pentru a include câștigurile din criptomonede. Ce venituri trebuie să declari și când

Publicat

anaf ajfp finante alba

Conform noului Cod fiscal, veniturile obținute din criptomonede de către de către persoanele fizice se vor impozita, de la 1 ianuarie 2020. În anumite cazuri, se va plăti și contribuția la sănătate. Declarația fiscală unică va suferi, din acest motiv, mici modificări pentru a include și veniturile din tranzacționarea criptomonedelor. Termenul de depunere a declarației […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Cinci posturi de preot vacante în județul Alba. Lista parohiilor, numărul de enoriași și criterii de selecție

Publicat

Arhiepiscopia Ortodoxă Alba Iulia a publicat lista parohiilor vacante în această perioadă. Din cele nouă posturi afișate, opt sunt disponibile prin numire, iar unul prin transfer. Cinci posturi sunt disponibile în județul Alba, trei în Sighișoara și unul Târgu Mureș. Posturi vacante, disponibile prin numire: Preot paroh, Parohia Heria cu filia Sânbenedic, Protopopiatul Aiud; Număr […]

Citește mai departe
Publicitate

ADMINISTRATIE

Serviciul Român de Informații – SRI face angajări. LISTA posturilor disponibile și condiții obligatorii

Publicat

sri

Serviciul Român de Informații (SRI) face în aceasta perioadă angajări. Compatibili pentru o posibilă carieră în cadrul serviciului secret sunt specialiștii în IT, traducătorii care cunosc o limbă străină de interes precum: arabă, rusă, chineză, germană sau maghiară.  De asemenea, SRI caută psihologi, medici și infirmieri.   Lista completă cu categoriile de specialişti / personal pe […]

Citește mai departe
Publicitate

EDUCAȚIE

Unii elevi din Alba fac naveta 50 km ca să ajungă la școală. Care este situația din țară

Publicat

Peste 2000 de elevi din Alba fac naveta la școală. Majoritatea au de parcurs, în medie, 20-25 de kilometri, dar sunt și cazuri de elevi care fac naveta 50 de kilometri, potrivit IȘJ Alba. Dacă unii dintre elevi sunt nevoiți să facă naveta la școală pentru că în localitatea de domiciliu nu au unitate de […]

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate