Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Senatorul Alexandru Pereş, despre protestele împotriva Kronospan. Cere explicaţii de la ministrul Mediului şi reclamă comunicarea ineficientă

Publicat

alexandru peresSenatorul de Alba Alexandru Pereş cere explicaţii oficiale din partea ministrului Mediului, Graţiela Gavrilescu, pe tema „tăcerii” ministerului privind protestele împotriva Kronospan. Reclamă modul defectuos de comunicare şi implicare a autorităţilor statului cu atribuţii în domeniul protecţiei mediului şi solicită date privind indicatorii de poluare de la Sebeş.

Vă prezentăm în continuare, integral, interpelarea adresată de senatorul Alexandru Pereş în 5 februarie, ministrului Mediului:

„Urmare a intenţiei companiei Kronospan de a deschide o nouă instalaţie de formaldehidă cu capacitatea de producţie de 60.000 tone/an şi pe fondul unor neconcordanţe privind indicatorii de poluare, dar şi din cauza modului defectuos de comunicare şi implicare a autorităţilor statului cu atribuţii în domeniul protecţiei mediului, locuitorii municipiului Sebeş, încă de la debutul acestui an, au recurs la proteste, manifestându-şi astfel îngrijorarea. Compania Kronospan a comunicat anumiţi indicatori de poluare la vechea instalaţie de formaldehidă, iar societatea civilă, prin intermediul mai multor asociaţii şi organizaţii nonguvernamentale, suspicionează faptul că valoarea acestor indicatori depăşeşte, în realitate, limita legală admisă.

Prin HG 1000/2012 privind reorganizarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului şi instituţiilor publice aflate în subordinea acesteia, la Capitolul IV, art. 8, alin. (2), lit. (g), sunt stabilite atribuţiile instituţiilor din subordinea ANPM, citez: <Efectuează şi derulează activităţi de monitorizare a calităţii mediului înconjurător la nivel teritorial>, am încheiat citatul. În ciuda acestor dispoziții legale, nimeni nu-și asumă responsabilitatea transmiterii autorităților locale, respectiv cetățenilor municipiului Sebeș, un punct de vedere calificat, având la bază determinarea unor măsurători cu echipamente specifice ale nivelului de poluare și risc asupra mediului înconjurător.

Stimată doamnă Ministru,

Având în vedere cele reliefate mai sus, vă adresez rugămintea să-mi transmiteți următoarele:

1) De ce după mai bine de o lună de demonstrații ale cetățenilor din municipiul Sebeș, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor continuă să tacă, lăsând Primăria Sebeș și Prefectura Alba să bâjbâie în explicații stupide?

2) Care este poziția oficială a ministerului pe care îl coordonați cu privire la deschiderea unei noi instalații de producție de formaldehidă de 60.000 tone/an, în municipiul Sebeș, județul Alba?

3) Care este valoarea reală a indicatorilor de poluare, măsurată de ANPM – prin APM Alba, ca urmare a utilizării de către Societatea Kronospan a actualei instalații de producție de formaldehidă de 30.000 tone/an?

4) Care sunt valorile reale, determinate de către ANPM – prin APM Alba, cu privire la indicatorii de impact și risc asupra mediului înconjurător?

Solicit răspuns scris într-un termen rezonabil și regulamentar!”

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax